Različni načini prehranjevanja - kaj res drži?

Pingvin  

član od: 8.4.2003

sporočila: 162

tema odprta - 8. jul 2008 8:11 | ogledi: 5.976 | odgovori: 25

Pozdravljeni,

trenutno se malo bolj ukvarjam z različnimi načini prehranjevanja in prebiram kar nekaj različnih knjig na to temo. Zmotilo me je, da so v njih zapisane diametralno nasprotne trditve. Zanima me, kaj zares drži in kaj piše le zato, da se knjiga prodaja.

Pri 90 dnevni ločevalni dieti (od Rine) naj bi se dopoldne prehranjeval izključno s sadjem, ker telo tedaj potrebuje počitek, po drugi strani pa Alternativna kuhinja (avtorice Polone Kovič) trdi, da je ravno dopoldne potrebno pojesti glavnino hrane za ta dan, ker naj bi se takrat najlažje prebavljala.

V Matejini veganski kuhinji (avtorice Mateje Tee Dereani) je zapisano, da naj ne bi jedli razhudnikov, tj. paprike, paradižnika, krompirja, jajčevcev, ter mleka, v Alternativnoi kuharici pa je mleko ravno priporočeno živilo. Pri ločevalni dieti naj bi jedel le tri obroke na dan, medtem ko je splošno navodilo zdravega prehranjevanja pet obrokov. Poleg tega sta pri ločevalni dieti kosilo in večerje enaka, le količinsko naj bila večerja manjša. Ločevalna dieta tudi ločuje hrano po dnevih, Montignac pa po obrokih. Pri ločevalni naj bi pri kosilu pojedel kos kruha, ki je v bistvu ogljikov hidrat, ne glede na to, katera hrana je tisti dan na vrsti. Za diabetike pa je kuhan krompir popolno živilo.

Torej, trditve si medsebojno nasprotujejo. Res me zanimajo vaša mnenja o tem.

Saj vem, vsak naj bi si našel svoj način prehranjevanja, ki mu najbolj utreza. Ampak v poplavi tako različnih informacij sem rahlo zmedena. Imam pa nekaj zdravstvenih problemčkov in tudi kakšen kg viška.

Lep dan,

Pija.

Pingvin

Temo je spremenil(a) Pingvin dne 08. jul 2008 08:12:44

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

8. jul 2008 8:16

Probala tisto varianto z dopoldnaskim sadjem, energije nikjer za početi dobesedno nič, trapa, sem rabila skoraj dve leti,d a sem pogruntala, kaj je narobe z mano. Zjutraj moram enostavno konkretno jesti, pa je, potem bi bila pa brez problemov cel dan brez konkretne hrane.

Nikakor pa ne morem za večerjo jesti kaj bolj konkretnega.

Mislim, da je najvažnejše, da zase pogruntaš, kaj ti najbolj ustreza. Ne glede na takšna in drugačna priporočila.

 

Imam pa od časa do časa očiščevalne poste, te pa preživim čisto brez kakršnihkoli skomin po hrani.

 

Loni Makaroni

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. jul 2008 8:20

Vse, kar organizmu dela dobro, je okej. Da ugotoviš, kaj organizmu dela dobro, se je treba najprej naučiti poslušati svoje telo. Tega se sicer ne naučiš v dveh dneh, ampak v kakšnem mesecu mirne glave pa človek lepo napreduje. Pa najprej naredi malo vodnega čiščenja - da se telo očisti in da se bo potem bolje slišalo tisto, kar bi ti telo rado povedalo. Tule navajaš tri knjige. Če si jih kupila, so ti avtorice hvaležne, ker se bo to poznalo na njihovih računih. Če si si jih sposodila je okej, ker s tem podpiraš knjižnice. Ne pa vsega tako za božjo voljo zares in dobesedno jemati....in si razbijatin glavo, če so paprike in paradižnik okej ali pa ne. Če ti pašejo, so okej, če ti ne pašejo, pa niso. Vendelina jr.

danicak  

član od: 5.1.2008

sporočila: 156

8. jul 2008 8:28

Pingvin glede na to, da si se stvari lotila in naštudirala vso to literaturo bi ti predlagala, da se enako zavzeto še lotiš branja tega: http://www.mojtrener.com/ in si nato sama ustvariš mnenje. Se pa strinjam, da je vsak zase individum in da je potrebno poslušati svoje telo in mu dati tisto kar rabi in menim, da je zjutraj dva kosa sadja sigurno premalo, še posebej če si fizično aktivna. In jst bi raje rekla, da spremeniš malo svoj življenjski slog- brez večjih odrekaj, kot pa da se lotiš nekih drastičnih dijet, ki - roko na srce- jih ne moreš furati celo življenje. Pa veselo branje in poročaj... danicak

kuharca37  

član od: 21.3.2006

sporočila: 563

8. jul 2008 9:20

Jaz se že 3 mesece prehranjujem tako,da izključno dopoldan jem samo sadje,kosilo jem največkrat meso in solato,recimo meni krompir tudi ne dela vse ok,edino kakšne krompirjeve svaljke imam rada pa seveda žlikrofe-a ne Loni,ločevalna dieta od Rine res omenja 3 obroke na dan,vendar se jaz nisem tega držala,ko sem bila lačna sem vmes pojedla kak sadež,,,,se mi je pa apetit grozno zmanjšal in to po 1 mesecu-prej je bila lakota grozna....in sedaj sploh mi ne tekne več kombinacija hrane-meso,krompir-da ne rečem koliko se je moje počutje izboljšalo,lani sem se komaj vlekla po teh naših gričih in grabila,letos je vse drugače-kupila sem si kolo in brez problema prevozim 5 km...lani ne bi 500m....tko da tak način prehranjevanja je meni super,pojem pa zjutraj minimalno 2 banani in čez ćas kakšno breskev....ne mislim pa it v kakšno skrajnost. kuharca37

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

8. jul 2008 9:38

Loni je napisal/a:

Probala tisto varianto z dopoldnaskim sadjem, energije nikjer za početi dobesedno nič, trapa, sem rabila skoraj dve leti,d a sem pogruntala, kaj je narobe z mano. Zjutraj moram enostavno konkretno jesti, pa je, potem bi bila pa brez problemov cel dan brez konkretne hrane.

Nikakor pa ne morem za večerjo jesti kaj bolj konkretnega.

Mislim, da je najvažnejše, da zase pogruntaš, kaj ti najbolj ustreza. Ne glede na takšna in drugačna priporočila.

 

Imam pa od časa do časa očiščevalne poste, te pa preživim čisto brez kakršnihkoli skomin po hrani.

 

Loni Makaroni

,

ežoj

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

8. jul 2008 9:39

Knjig o "zdravi prehrani" je iz dneva v dan več, naših mnenj tule pa še veliko več. Saj verjetno nisi pričakovala, da bomo tule razsodili kaj drži in kaj ne. Vendy je lepo zapisala, poslušati sebe, a kaj ko smo tako zapackani z vsemi okusi, vtisi..da niti ne vemo kaj nam paše in kaj ne..pogosto je že tako....res je dobro telo prečistiti s kakim dnevom posta, veliko vode in potem prisluhniti in opazovati na kaj se dobro odzivamo, okus v ustih, vonj, občutek, stanje energije v telesu..Za izhodišče pa vseeno vzemi knjigo, ti ji je vendarle najbližja, ki ti je pustila najboljši vtis...da ravno ne začenjaš od nule! Zame je nekako zakon jesti čimbolj enostavno, čimmanj predelano, da ni postano, preležano nekje, če gre bolj monoobroki...predvsem pa čimmanj komplicirati ob tem. Ponavadi se je treba le malo ozreti okoli, kaj raste in uspeva pri nas, to ne more biti napačna izbira. Tudi ni napačna predstava, če bi npr imeli kos zemlje in vodo in bi ostali odrezani od sveta, kako bi preživeli kaj bi zasadili, kaj gojili, kaj redili...pa da me preveč ne odnese bi rada le še tole: koliko domačih zdravih jabolk obleži na tleh jeseni...pa koliko sadja uvozimo, ki po okusu niti ni več podobno izvornemu sadežu z juga...

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

8. jul 2008 10:06

Načinov prehranjevanja je veliko, noben pa ni najboljši za vse - to je edina resnica;) Tak da: če želiš shuhjšat, pač izbereš tistega, ki ti najbolj odgovarja - če težko zdržiš zjutraj brez hrane, potem to ne bo ločevalna, če se ti na da komplicirat okoli obrokov, ti bo mogoče lažje, da sta kosilo in večerja enaka... Nič od tega, kar pišejo o hrani 100% ne drži! Vsekakor je najboljši način to, kar je predlagala danica: če veliko gibaš, si lahko tudi za večerjo privoščiš kruh z majonezo, kar je povsod sicer najstrožje prepovedano;) Ampak če pokuriš, potem ni problema. Sigurno shujšaš še ne ješ nič dopoldne ali pa nič zvečer - tak v grobem. Ker pač s tem v celem dnevu poješ manj, to je vsa velika teorija;) Nobena hrana ni strupena, nekatere niso dobre v preveliki meri - vendar pa: eskimi nimajo srčno žilnih bolezni, praktično jih ne poznajo, pa jedo samo meso. Nekatera plemena v Afriki niso slabokrvna, čeprav se prehranjujejo skoraj izključno s presno prehrano. Malo je odvisno od genov, poglej, kaj tebi paše - ne samo na jeziku, ampak za splošno počutje. In to bo po kakem mesecu ali dveh rednega treninga gotovo šport;) Veri

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

8. jul 2008 10:18

Po zdravi pameti bannanna

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

8. jul 2008 11:52

Če bi obstajala ena dieta za vse, takšne knjige ne bi šle tako dobro v prodajo

Gotovo ni enega odgovora za vse ljudi. Sploh veganske in vegetarijanske knjige temeljijo bolj na duhovnih principih kot na bioloških (s čemer seveda ni nič narobe, to je pač odločitev posameznika).

So pa knjige primerno sredstvo, ki te spravi k razmišljanju in eksperimentiranju. Dajo ti idejo, da je npr. možno živeti brez mesa, da se morda da brez kruha, da morda jemo premalo sadja itd. Potem je treba te ideje pač preizkusiti in opazovati svoje počutje...

 

 

Nasja

magnolija  

član od: 16.4.2006

sporočila: 688

8. jul 2008 11:58

Predvsem ne smeš jemati teh stvari kot suho zlato. Vzemeš kar ti paše in se pri ostalem nasmehneš in zamahneš z roko. Meni so paradižniki všeč in ne vem, zakaj jih ne bi jedla. So sestavni del mediteranske kuhinje, za katero pravijo, da je nizjemno zdrava. Zdaj si pa misli??? In ravno zgoraj omenjeni avtorici se je na račun alternativnega zdravega načina življenja, zgodila velika družinska tragedija, ki je veliko hujša, kot nekaj kilogramov preveč ... Ne mislim s tem diskreditirati avtorice, želim povedati samo, da zmernost in zdrava pamet ne škodi ... magnolija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti