Naj ime za fantka

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

4. jul 2008 13:16

Za poba vsekakor Tam in za vsak slučaj če katera potrebuje mnenje za deklino, bi jaz imela Vie (Vi). So se doma norčevali iz tega in so rekli, da bi bilo krasno imet dvojčke. Ko bi jih klicala bi se slišalo nekako v stilu: "Vi, Tam!" lp Vesna

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

4. jul 2008 13:24

macadamia je napisal/a:
majamarko je napisal/a:
Atina je napisal/a:
V ožjem izboru je bil še Samo, David.
prav ta dva imena ima sestrična za otročka...
Kot v 7th heaven/Sedmih nebesih macadamia
Hahaha, sploh nisem pomislila! Atina

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

4. jul 2008 13:25

Ko sem se jaz odločala za imena najinih fantov, sem imela v mislih predvsem to, da v imenu ne sme biti črke R, ki mi  od nekdaj greni življenje - v samskem stanu sta bila v priimku dva in v imenu imam enega in žal spadam med tiste, ki imamo pri izgovorjavi te črke težave (saj vem, da so na svetu logopedi in pomagajo, ampak, ko sem bila jaz majhna, očitno to ni nikogar motilo). No in moja fanta te težave sicer nimata, črke r pa v imenu tudi ne.

Mogoče se vam zdi tole malce smešno, ampak verjemite mi, da je kar pametno pomisliti na to.

rrr

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

4. jul 2008 13:27

Andrej

Drejček

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

4. jul 2008 13:28

Jaz pa sem se odločila za Zalo. (Sicer sem kolebala med tem in med Zarjo, in če bi ji dala tako ime, bi bila rojena ravo na isti dan, kot kolegica, istoimenska Zarja...). Všeč mi je še Brina.

Za fantke pa Ožbe, ker sem imela v drugem planu, če bi se slučajno rodil fantek, tako da smo mojo še nerojeno bejbo klicali kar Ožbetka skoraj celo nosečnost, Ažbe, Gaber, Anej, Bruno... še nekaj je takih podobnih. Mi je več moških imen všeč, kot ženskih. : )

lidka

Sporočilo je spremenil(a) lidka dne 04. jul 2008 13:29:22

Andreia  

član od: 7.3.2005

sporočila: 255

4. jul 2008 13:30

Martin, Jan, Rok, Mitja, Matej,... Andreia

jessy6  

član od: 13.2.2006

sporočila: 764

4. jul 2008 13:30

Ojoj, Reca, sem se narežala in hkrati zgrozila! Saj se hecaš, kajne?!? Sicer pa, kakor komu paše. No, tudi pri naši hiši smo bolj za "normalna" imena. Rok imam danes teden, tako da smo že izbrali. Napovedujejo nam sicer punčko, ampak tudi za fanta imamo izbrano ime. Torej, imeli bomo Nino ali pa Matica. V finalu je bila tudi Lara, za fanta pa Nejc ali Jure. jessy6

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

4. jul 2008 13:35

Toni in Jožica

lp

Anamarija

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. jul 2008 13:43

Nimam otrok, zato je meni lahko govoriti o izboru imen. V zgodnjih osemdesetih me je prijateljica prosila, če lahko svojega nerojenega otroka poimenuje z mojim izborom in zdaj je tisti Blaž prijeten fant kot si ga lahko želiš. Izhajala sem iz rodbinskega priimka in meni se je zdelo ime nekako mehko. In ta fant je točno tako nežen kot se mi je zdelo, da zveni ime. ( Takrat je bilo še precej redko.)

Lepa imena imajo to lastnost, da postanejo preveč pogosta in potem ob množici enakih imen postane celo moteče. Nekateri v želji, da bi bili bolj posebni, izbirajo nemogoča imena. Meni se zdi ime Kasiopeja grozljivo, Zal pa nesramno za majčkenega fantka, saj etimološko pomeni hudoben, pa tudi se mi zdi neprimerno, da fantka poimenuješ " Lepotec". Amapk to je moje mnenje.

Drugi vidik je izgovorjava imena. Nekatera imena je težko izgovarjati, zlasti tista na tri črke in tista, ki nimajo zvenečih črk. Po moje je dobro, da se je določljiv po spolu.

Imam malo nečakinju, kjer nisem sodelovala pri imenu, ampak mi je bilo ime všeč. Nima črke "r", ki jo otroci težko izgovarjajo, v rodbini imamo tudi govorno napako s črko r, kar starša nista vedela, in je pač nima. Ima dva zloga, kar je lahko za izgovorjavo in kasneje je tudi lažje napisati. ( Celo življenje sem v vseh evidencah ob dolgem priimku in imenu štrlela iz vsakega seznama. Si ne morem misliti, da bi dodala še kak dolg možev priimek.) Zamislite si, da imate sina, ki se mora podpisati z imenom Maksimilijan.

Sama imam trenutno modno ime, ki sem ga dobila po očetu oz. dedu. Moja mama bi mi dala ime Gizela, ker je takrat brala neke francoske romane. Moje ime ima izpeljanke in me po registriranem imenu kliče redkokdo. Najkrajše izpeljanke od nekdaj ne maram, ker se mi zdi grozna. Običajno moram pojasniti, kako naj me kličejo. Zato se mi iz te izkušnje zdi pomembno, da je ime uporabno, da ga ni treba na silo podaljševati in da ga ni treba krajšati.

98% ljudi napačno napiše moj priimek, ki je sicer z zadnjih letih precej znan. Nikoli mi ni bilo jasno, ali so ljudje toliko malomarni, da se jim ( tudi na uradih), ne ljubi poslušati, da napišejo potem priimek narobe. Zato se mi zdi, da naj bi bilo ime preprosto zapisati. ( Imam prijateljico, ki ji je ime Nidija in je celo življenje popravljala napačno zapisano črko.) Zato vem, da je pomembno, da se ime, ki ga lahko izbiramo, lahko razume.

Ime mora biti v sozvočju s priimkom.

Sicer pa mislim, da moraš ime čutiti. Za imenom stoji oseba, ki bo celo življenje s teboj, ki jo nevede označiš za celo življenje. Zato je izbira imena zelo intimno dejanje in so naši predlogi samo širši izbor. Na internetu je nek seznam, kjer so tisoči imen. Zanesljivo so zanimiva imena.

Za posladek pa seznam imen, ki so se v Sloveniji pojavila po letu 1991. Nekatere variante so prav grozljive: http://www.stat.si/imena_top_imena_nova.asp .

PS Meni je bilo dolgo všeč ime Mohor in Hojka.

F r i n a

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

4. jul 2008 13:44

Jaz bi še nekaj dodala.Za vsakega otroka  ki smo ga pričakovali- samo za punčke sem imela izbrana vedno po tri imena, ne vem kako, ampak, ko se je otrok - deklica rodila sva ob pogledu na tega otročička oba vedno skrati rekla kako ji bo ime, izrekla sva enaka imena. In ta imena sedaj ko so že večja dejansko spadajo k vsaki deklici.

Niti nisem nikoli gledala knjige imen.Sedaj  pri najmlajšem pa smo morali izbrati drugo krstno ime, ker baje Aljaž ni krstno ime , in sem pregledala imena mojih deklic. Kot ulita , pomen oziroma razlaga jim popolnoma ustreza.

mizarka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti