Slow cooker

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

10. okt 2009 9:31

ežoj

lp

p.s. 

cervus

kuhamuha  

član od: 8.10.2009

sporočila: 36

10. okt 2009 13:36

elaphus; naj te potolažim. Pošlji mi svoj naslov kot zasebno sporočilo in jaz ti bom poslal kopijo CD-ja s 470 recepti za slow cooker. kuhamuha

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

10. okt 2009 14:09

kuhamuha je napisal/a:
elaphus; naj te potolažim. Pošlji mi svoj naslov kot zasebno sporočilo in jaz ti bom poslal kopijo CD-ja s 470 recepti za slow cooker. kuhamuha

Potolažiš??? Le zakaj??? Če misliš moj nick, se nesmrtno zabavam, dekleta to vedo, pa me še zanalašč dražijo.  če pa misliš recepte, pa imam tisto svojo knjigo in mi je čisto dovolj. Bom rekla - hvala za tvojo ponudbo, zelo si prijazen, mogoče te povlečem za jezik, ko dobim pisker.

lp

 

 

cervus

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

10. okt 2009 14:28

elaphus je napisal/a:

Saj vem, da veš, da nisem mislila na dizajn al kako se temu reče!

lp

cervus

 

Vanja

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

10. okt 2009 14:52

V anglosaksonskem svetu sila popularna stvar, tale slow cooker. Se podpišem pod Vanjino mnenje, da lepega ni (sem pa malo površno brala, tako, da lahko, da je "lepega ni", letelo tudi na kaj drugega) in jaz ga na svojem pultu ne bi želela imeti. Pa ne samo zaradi estetike, temveč tudi zato, ker se večina jedi, pripravi zelo hitro. In zato, ker sem globoko prepričana, da ima jed okus ne le po začimbah in sestavinah, temveč tudi po strasti, ki jo kuhar v jed vloži. Zato sistem "lonček kuhaj" pri meni ne bi šel. Govedino po burgundsko, kakšnega zajca po toskansko ali jagnječji lonec pa pripravljam takrat, ko imam za to čas. Nimam niti ekonom lonca, niti mikrovalovne pečice. Moj fižol se pač mora dolgo kuhati, prav tako jota, pa še kaj. Mikrovalovke pa, verjeli ali ne, ne znam niti nastaviti. Skratka, če se človek nauči popolnoma izkošičiti piščanca, potem je tudi ta zelo hitro pečen. Sem pristaš sezonske kuharije, domiselnih receptov, ki so med tednom hitro pripravljeni in počasnih, lenih vikend receptov, ki se sploh v hladnih dneh, še kako priležejo. fresh

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

10. okt 2009 22:54

No, pacati hrano na temperatruri med 75 in 90 stopinj je pa lahko malo nevarno......ker se v tem času lahko prav uspešno in veselo razmnožijo kakšne nebodijihtrebabakterije.......

Sicer pa, kakor vam drago.....meni je običajen način čisto OK. Sploh pa, kaj naredite, če potem nenapovedano pride kaj vmes in pridete domov ene 3 ure kasneje???

kuhamuha  

član od: 8.10.2009

sporočila: 36

11. okt 2009 8:16

Glede temperature sem našel podatek, da se bakterije uničijo na 60 stopinj Celzija. Glede tega, kaj se naredi s hrano ko zamujajo iz službe pa bi moral vprašati Angleže, ki ta kuhalnik uporabljajo. Predvidevam pa, da če se hrana kuha na nizki temperaturi po receptu 8 ur, ni nekega problema, če prideš domov kakšno uro kasneje. Saj je tudi odrejena minutaža za kuhanje krompirja, pa če se kuha 10 minut dlje ni nobenega problema. Ne vem, jaz sploh nisem tako skeptčen glede na to, da ga v anglosaksonskem svetu uporablja večina mladih družin. Ne pozabite, da so tudi air-bag, tempomat, klimo ipd. uporabljali najprej v ZDA dolga leta, preden je to prišlo v Slovenijo. (jaz sem leta 1990 vozil ameriško vozilo Chrysler, ki je imelo avtomatsko klimo, tempomat in zračne blazine, danes pa moj avto nima tempomata, čeprav je letnik 2007). Sicer pa je zadeva res neuporabna za "fresh", ki ima svoj način razmišljanja o pripravi hrane (pa ne mislim s tem nič slabega). Očitno je slow cooker zelo dober pripomoček za kuhanje za določeno skupino ljudi, ne pa za celotno populacijo. Če se malo pošalim in malo zares; slow cooker je idealen za javne uslužbence. Nikoli (ali zelo redko) delajo(mo) nadure, delovni čas je praviloma 8 ur, potem pa še prevoz od doma in nazaj domov. Skratka, zelo lahko planiranje časa. Še povezava do Ministrstva za zdravje ZDA ki govori o varnosti slow cookerjev: http://www.fsis.usda.gov/FactSheets/Focus_On_Slow_Cook kuhamuha

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

11. okt 2009 10:37

kuhamuha, " ma šta nam napriča "................

Iz tvojega pisanja predvidevam, da si od odrasel možakar, potem bi lahko vedel kako je s kapitalizmom in izkoriščanjem. Če nekaj začnejo na veliko prodajat v ZDA ( a je to tista država, ki gre v Irak pobit 100.000 nedolžnih ljudi, vse v imenu demokracije, in cel planet se s tem strinja ), to sploh ne pomeni, da je to karkoli dobrega in koristnega, pomeni da nekdo fajn služi denar na račun zavedene " raje ". Morebit ( ampak res morebit ), je tudi kakšna ameriška pogruntavščina vredna pozornosti vendar nič več kot to.

Glede tempomata, klime in airbegov: kdo ti je kriv če kupiš neuporabno kripo in imaš takšne probleme. Jaz, z mojim petnajst let starim r-5, nimam nobenih tovrstnih težav. Edino bi tempomat pogrešal, ko bi se peljal po kakšnem ravnem delu avtoceste dolgim cca 500 km, ampak do sedaj sem shajal tudi brez tega. Glede klime je pa tako: enih deset dni letno moram kakšno okno odpret, enih dvajset dni mi tega ni treba, ostalih enajst mesecev pa moram vključit gretje, ker me zebe. To vse moram sam naredit, ni nič avtomatsko.

Glede kuhanja: kulinarika je mal več kot le prehranjevanje. Kulinarika je užitek zraven " šporgeta ", ko s svojimi dejanji povzročiš širenje omamnih vonjav in člani familije prihajajo in sprašujejo kaj tako lepo diši in kaj bo za kosilo ( OK, včasih priletijo pa sprašujejo " kaj se ti je zažgalo, smrdi po zažgani čebuli?  ", vendar tudi to paše zraven ).

Glede tega slow cooker-ja: za gotove reči je zadeva gotovo uporabna, da bi s tem ustvaril ne vem kakšno famo pa tudi ne. Tisto, da te kosilo čaka pripravljeno, tudi ni čisto res. Po vse tistih nasvetih, da je treba kosilo končat ( še enkrat zavret ), tudi dobro planirano kosilo je lahko gotovo v takem času ( recimo: pogret prej skuhano juho, skuhat ( lahko tudi prej očiščen ) krompir, narezan na manjše kocke, da se hitreje skuha, dokler se kuha krompir spražiš par kremenadlc ali spohaš par zrezkov, od krompirja narediš pire ali pražen krompir, pripraviš ( vnaprej očiščeno ) solato, lahko se le čudiš kako je tako kosilo hitro pripravljeno, seveda s mal organizacije in planiranja ). Za tisti kuker pa tudi svetujejo ( na enem od tvojih linkov ), da, če je prišlo do prekida v elektriki, vse skupaj zlij stran, ne uporabljat ( kolikor razumem, se tist kuker lahko prelevi v gojišče bakterij ), kaj pa če ne veš, da je prišlo do prekida elektrike?, tako, da je zadeva ( tudi ) lahko nevarna ( pa še tam v vikipediji strašijo s nekakšnimi enz(c)imi). OK, OK, tudi nož je nevaren in se strinjam s tabo, da je recimo v preteklem letu več ljudi umrlo od noža kot od kukerja.

Drugač, ta kuker jaz simuliram eno dvakrat na leto da spečem kos govedine, jaz vzamem " rozbratn ", dam zraven kos zelja morda kakšen kos krompirja, čebula ( recimo cela četrtina ) in morda še kaj, to sem si jaz zmislil, nima imena, delam po trenutnem navdihu. Meso najprej na olju hitro zapečem na obe strani in vse skupaj dam na steklokeramično manjšo ploščo, jakost reguliram tako, da komaj na rahlo " brbota " ( to se pravi, da je zagotovo 100oC ), pokrovka gor. Moč je tako mejhna, da nič ne izhlapeva voda v kuhinjo, se kondenzira na pokrovu in kapla dol. Pri meni to pečem cca 3 ure. Podobno dela Vendy v pečici, vendar ona dela na še nižji temperaturi in, zaradi tega, daljši čas. Zaradi tega, za mene, nakup ni racionalen ( kar ni rečeno, da se kakšen lokalni kapitalist ne spomne in uvozi tega hudiča za celo SLO in potem " neodvisni " novinarji naredijo od tega oh in sploh in takšno mrzlico, da bom tudi jaz podlegel in kupil, lokalni kapitalist pa si mane roke ).

Pa še to: židi imajo za en praznik ( se ne spomnem kateri, se mi ne ljubi brskat ) prepoved dela, tudi kuhat na smejo. Zaradi tega, so si omislili poseben način kuhanja. Zvečer sestavine zložijo v lonec, ga dobro zaprejo ( da para ne u haja ) s moko in vodo, pripravijo ogenj s veliko žerjavice, in lonec dajo v žerjavico in pokrijejo vse s pepelom. Drug dan, ko pridejo iz sinagoge jih čaka pripravljeno kosilo. Lahko, da je ta slow cooker nastal po tem zgledu in za take potrebe ( kje pa danes, v sodobnem svetu kuhajo na les, no vsaj v mestih ).

Drugač, za ta način kuhanja, tudi jaz mislim, da je vseen a se kuha 8 ali 12 ur.

fresh: mikrovalovka se nič ne nastavlja. Daš ( star kruh ) noter, pritisneš start in ti na " cagerju " odšteva

od 60. Ko pride  do 35, je kruh tak, kot bi bil pravkar pečen, pritisneš stop in to je to ( vsaj pri moji mikrovalovni.

Evo " ja se malo rezpričo........ "

ežoj

Sporočilo je spremenil(a) ežoj dne 11.okt 2009 10:53

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1410

11. okt 2009 12:13

Ežoj, tvoji komentarji tudi deževen dan spremenijo v sončen! Ps. Danes je sonce, bom pa to prebrala še enkrat, ko bo deževalo. daga

slepakura  

član od: 9.1.2007

sporočila: 326

11. okt 2009 12:31

Pri nas pa na sreco nikoli ne dezuje! slepakura

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti