Grah in fižol za ozimnico

JAMONI  

član od: 10.8.2005

sporočila: 112

tema odprta - 27. jun 2008 7:10 | ogledi: 7.322 | odgovori: 3

Začela se mi je sezona stročjega fižola in graha v zrnju. Je možno obe zelenjavi vložiti v slanico? Ima kdo kakšen recept?

 

Vnaprej hvala za nasvete!

 

Monika

JAMONI

jaša  

član od: 1.2.2008

sporočila: 1011

28. jun 2008 12:44

Jamoni možno sigurno je, ker se tudi v trgovini kupi vložen, le recept mene tudi zanima. Lp jaša

tibe  

član od: 20.2.2008

sporočila: 104

28. jun 2008 17:46

Jaz sem pred 3 ali 4 leti, po nasvetu bivše sodelavke, naredila nekako takole. Sem žal že malo pozabila, ker potem nisem več delala, bom pa letos verjetno spet. Obdržalo se mi je dve zimi.Uporabila sem za mineštro, ješprenjevo juho, rižoto, za solato pa ne, ker za to vlagam drugače, v vinski kis. Torej! Fižol očistimo in narežemo na željeno velikost. Damo kuhat v rahlo osoljeno vodo. Ko zavre, naj vre 10 minut. Potem odcedimo in ohladimo. Posebej zavremo vodo in jo osolimo in ohladimo. Fižol naložimo v kozarce in ga zalijemo z ohlajeno soljeno vodo. Zapremo s pokrovčki. Potem naložimo kozarce v velik lonec, na dno katerega damo kuhinjsko krpo, da kozarci ne počijo. Zalijemo s hladno vodo. Voda naj vsega okoli 3 do 4 cm nad višino pokrovčkov kozarcev. Damo kuhat. Vreti mora 1 uro pri 100 stopinjah. Potem pustimo v loncu, da se ohladi. čez nekaj dni na enak način znova segrejemo, a le toliko, da zavre, nato ohladimo. Ohlajene kozrace vzememo iz lonca in shranimo. Ta način je zelo star in preprost, pa tudi poceni. Tudi jaz bi rada spoznala še kakšen drug način. Za grah pa ne vem, verjetno pa bi šlo na podoben način. Želim veliko uspeha, če boš poiskusila. lp tibe

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti