Pomoč, napadle so strige

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8686

tema odprta - 25. jun 2008 21:04 | ogledi: 27.437 | odgovori: 37

Celi dan se že hvalim, da bodo moje kulinarične zasvojenke zasigurno znale odgovor.

Namreč, hčera ima okrog hiše nekaj posod z rožami, eno posodico "krompirja" in baziliko. Vse te posode so polne strig in so rožice čisto "fuč", posebej "krompir" in bazilika - listje je preluknjano.

Kako se jih rešit?

V enem koritu je luštrek in drobnjak, v drugem zelena in peteršilj v tretjem pa lavanda iter rožmarin. To, kar je v koritih je krasno, bujno, razen peteršilja, kot da ga je zelena zadušila. A je možno, da ne pašeta skupaj?

V teh koritih pa ni niti ene strige.

Pozdravček!

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

25. jun 2008 22:14

Dragička, sem skoraj 100%, da niso strige. Te so mesojede živalil plenilke  in sodijo med stonoge. Vrejetno gre za strigalice, ki so žuželke, na zadku imajo kleščice. Prilagam fotki:

Striga:   Srigalica:

Kako se jih rešit.pa ne vem, razen kakega strupa, ki ga pa jaz ne bi uporabila ob svoji hiši.

 

rimljanka - zasebno mnenje

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 25. jun 2008 22:14:54

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

25. jun 2008 22:55

biokil

lp

cervus

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

25. jun 2008 23:26

Dokler niso strege je vse v redu.

nola

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

25. jun 2008 23:32

Mogoče si pa mislila strune?

nola

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

25. jun 2008 23:41

Tudi pri nas je letos ogromno strigalic (na Krasu jim rečemo "škarjice"). Razen malo najedene bazilike v loncu pred hišo večje škode nisem opazila, me pa moti to, ker se jih nekaj vsak dan zaleze v perilo, ki ga sušim na stojalu pred vrati. Ne vem, zakaj jim je najbolj všeč belo perilo...zadnjič sem morala vse spodnje hlače oprati še enkrat, ker je v vsake zlezlo vsaj 5 "škarjic" (in tam seveda pustilo svoje iztrebke). Zdaj panično pretresem vsak kos, ki se posuši, da jih ne bi zanašala še v hišo... Opažam, da jim je bolj kot močno sonce všeč senca in vlaga (zato verjetno tudi gredo v perilo). Čez dan se namreč v glavnem zadržujejo v zavetju pod večjimi listi rastlin, pod cvetličnimi lončki in še kje. Kako bi se jih znebila, še ne vem.. (strupiti ne mislim)....morda mi Rimljanka lahko pove, če imajo kakega naravnega sovražnika? Bom poskusila prazen cvetlični lonček pokriti z vlažno krpo in ga postaviti pred hišo, morda bodo moje perilo zamenjale za to zaklonišče. Upam. mamaF - Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

26. jun 2008 0:08

Sem pobrskala po googlu in Wikipedija pravi med drugim tole: "Pomen za človeka Razen tega da njihove velike klešče povzročajo nelagodje, strigalice nimajo bistvenega pomena za človeka. Ker jedo vse, se zgodi, da načnejo tudi cvetne liste rož v vrtovih, zaradi česar jih imajo vrtnarji včasih za škodljivce, dejansko pa so v vrtu koristne, saj jedo tudi listne uši in mlade polže. Le kadar se pretirano namnožijo lahko postanejo nadloga. Odstranimo jih lahko tako, da pobiramo posamezne živali, ali pa izkoristimo to, da imajo rade vlago in jim nastavimo zmočen časopisni papir." "Življenje Strigalice lahko najdemo na tleh ali med rastlinjem. Samice strigalic so znane po skrbi za potomstvo, kar je izjema med žuželkami. Najbolje opisano je razmnoževanje navadne strigalice ali škarjice Forficula auricularia. Samica jeseni izleže 20-50 jajčec v zemljo in jih pazi čez zimo. Nimfe se izležejo zgodaj spomladi, a ostanejo v svojem skrivališču do prve levitve. Samica skrbi zanje dokler se niso sposobne prehranjevati same. Evropske vrste se levijo štirikrat preden odrastejo pozno poleti. So nočne živali. Podnevi poiščejo ozke špranje za počitek. Ponoči prilezejo iz svojih skrivališč in se pričnejo prehranjevati. So vsejedi mrhovinarji. Izjema so predstavniki podredu Arixeniina, ki zajedajo na netopirjih, in podredu Hemimerina, ki zajedajo afriške glodalce. Večina vrst redko leti, verjetno tudi zaradi težavnega zlaganja kril. Gibljive klešče na zadku uporabljajo v različne namene. Kadar se počutijo ogrožene, se postavijo v značilno držo z dvignjenimi kleščami. Včasih z njimi ujamejo plen, največkrat pa jih uporabljajo samci pri medsebojnih bojih in pri parjenju. Obstajajo tudi pričevanja, da si z njimi nekatere vrste pomagajo pri zlaganju kril." "Ekologija Večina strigalic živi v območjih s tropskim podnebjem, okoli 45 vrst pa najdemo tudi v Evropi. Te so kozmopolitske in jih najdemo tudi drugje. Kot vsejede živali imajo vlogo razkrojevalcev in so pomemben del talnega ekosistema. Izjema so parazitske in polparazitske vrste iz podredov Arixeniina ter Hemimerina. V Severni Ameriki živi 22 vrst, 12 od tega so zanesli tja ljudje iz Evrope ali Azije." mamaF - Mojca Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 26. jun 2008 00:08:58

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

26. jun 2008 5:31

No, mamaF, pa si napisala več, kot sem jaz (do zdaj) vedela. Samo eno: meni se izraz naravni sovražnik ne zdi OK. Pikapolonice, recimo, ne sovražijo listnih uši. P a slednje tudi ne polonic. Zato raje uporabljam izraz: plenilec.

Sama nisem opazila kakšne večje škode kjerkoli na vrtu, sem pa včeraj videla polonice na fižolu in seveda uši. Pa naj kar polonice opravijo z njimi. Fižola bo vseeno zadosti, kmalu.

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8686

26. jun 2008 7:31

Vsaka čast, saj sem vedela kam se je treba obrnit. Rimljanka, verjetno so res strigalice. Opazila sem, da imajo taka konkretna klešča. Bomo poskušale z malo biokila pa bo. Ampak, zanimivo, da na korita z zelenjavo pa niso šle. Pozdravček!

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

26. jun 2008 10:38

Rimljanka, imaš prav "naravnih sovražnikov" se moram tudi jaz znebiti...tak izraz ti kar nekako ostane iz šole, pa tudi iz poljudnih publikacij, pa res ni dober. "Plenilec" je dosti bolje! Sem bila pa tudi jaz zadovoljna, ko sem v tem prispevku zasledila, da strigalice plenijo listne uši in mlade polže...tudi uši ne vidimo najbolj radi po vrtu, pa polži so se pri nekaterih tudi prekomerno namnožili. Torej bom poskušala strigalice preusmeriti samo od mojega perila, na vrtu pa kar naj živijo. Pa še to mi je zanimivo, da edine med žuželkami skrbijo za svoje potomstvo. Res pa je , da je tale članek kopiran iz Wilipedije in morda ni vse prav preverjeno. Ampak, dobro, za enkrat sem jih vsaj malo bolj spoznala. mamaF - Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti