Španija

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. sep 2013 17:51

Nola je že vse navedla, ni kaj dodati

Vendelina jr.

La_Rosa  

član od: 15.2.2011

sporočila: 79

18. sep 2013 8:17

nola, hvala hvala za odgovor ! Bo v veliko pomoč

Sicer pa bova imela za Valencio na razpolago 4 dni in pol, z rent-a-carjem pa bova okrog 2 dni. Mislim, da bova v tem času lahko kar dosti videla. In z rent-a-carjem bova okrog ravno 3. in 4.10. ko se odvijajo omenjene procesije in proslave. Superca

 

Za popotnice pa imam še eno vprašanje, in sicer me zanima, kje (na kateri spletni strani) se najbolj splača rezervirati rent-a-car in kako je z zavarovanji (boljše plačati prej ali potem, ob samem prevzemu avta) ?? Doslej nisva še uporabljala storitev rent-a-carja, zato tudi vprašanje



La_Rosa

Sporočilo je spremenil(a) La_Rosa dne 18. 2013 08:17

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

18. sep 2013 8:44

Za rent -a-car ne vem, bo kdo, ki se spozna svetoval, vsekakor se ti pa splača že vnaprej, po spletu kupiti kartico Valencia, s katero boš imela zastonj mestni prevoz in večino vstopnin.

Lepo se imejta pa zapiši si kakšnega od 200 riževih receptov in nam ga  posreduj.

 



nola



Sporočilo je spremenil(a) nola dne 18. 2013 08:45

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 18. 2013 08:45

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

18. sep 2013 9:08

vanjatajnsek je napisal/a:

"Drugače je pa Španija fantastična država - toplo priporočam!"

http://www.hrtjisvet.org/hs/kruta-usoda-2/

"Lovska sezona v Španiji se začne septembra in traja do konca januarja. V tem času španski hrti služijo lovcem zgolj kot "orodje" za lov. Po končani sezoni lova jih zavržejo ali pokončajo na zelo nehumane načine. Domišljija, kako se znebiti psa, pri Špancih ne pozna meja. Pse pretepejo do smrti, vržejo v vodnjake, zastrupijo, uporabijo za tarče pri lovu ali v pasjih bojih, žive zažgejo,... Španska "tradicija" je, da pse ob koncu sezone obesijo. Pse, ki so bili dobri lovci, obesijo visoko na drevo, da hitro poginejo. Pri slabih lovcih, ki so lastniku prinesli sramoto in razočaranje, pa se poslužujejo tako imenovanega "piano play". Neželene pse obesijo z dreves tako, da se s tačkami komajda dotikajo tal. Nebogljena žival stopica z ene tačke na drugo, v upanju da se bo rešila. Tako se duši ure in ure ali celo dneve. Španske dobrodelne organizacije ocenjujejo, da je vsako leto ob koncu lovske sezone zavrženih okrog 50 tisoč lovskih psov."

Da o bikoborbah ne izgubljam besed.

Vanja


http://zaspancki.si/

 

V Istri je že od nekdaj navada, da se k njivi priveže psa. Brez vode, če bodo zdržali pomidori, bo tudi pes, če ne, se ga pa (dehidriranega, ne mrtvega ) zakoplje pod prag hiše, kjer noseča žena čaka na porod. Zanesljivo pomaga porodnici.

Srnjad rada najeda nasade radiča. To Istrijani preprečujejo tako, da ujamejo srno ali srnjaka, ji/mu odsekajo noge in ga pustijo umirati na njivi. Odžene vse škodljivce

Mačke se tolerirajo, ker lovijo miši. Ne smejo pa na pokopališče. Lansko leto pred Vsemi svetimi so jih pri nas, blizu pokopališča skoraj iztrebili, zastrupili s strupom za polže. Letos pa jamrajo,da imajo miši po kantinah.

Istrijan, če mu kaj ni prav, nasprotniku odseka glavo. Zadnjič so to zabeležili na bencinski postaji v Bujah, še za časa restrikcij v bivši Jugoslaviji. Uslužbenec, ki jeznemu Istranu ni natočil bencina je bil ob glavo.

Drugače je pa Istra fantastična dežela - toplo priporočam

nola

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

19. sep 2013 7:27

Živjo, La_Rosa,

moja izkušnja z rentanjem avta je naslednja: vedno rezervirala preko spletne strani ali klicnega centra, pozitivne izkušnje z Europcar in Avis, plačaš s kreditno kartico, in prevzameš avto na letališču (ali kjer ga prevzameš).

Nasvet: vzemi polno zavarovanje, kjer je tvoja odgovornost 0 EUR - za vsak slučaj, tudi če doplačaš tistih nekaj 10  EUR (kolikor je ponavadi za en srednji avto). Bodi pozorna, da imaš neomejene kilometre, in še želiš dodatnega voznika (včasih je celo oboje zastonj, brez doplačila).

Uživajta :)

Saša

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. sep 2013 17:53

Če boš rentirala avto v Valencii, se dogovori za to, da ga pobereš ob AVE terminalu (železniška postaja), ker je to v mestu, medtem ko je treba do letališča priti s taksijem. Drugače se pa v celoti strinjam s Sashiko.

 

 

BTW, krohotam se ob nolinem bukoličnem opisu Istre....

Vendelina jr.

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

19. sep 2013 20:14

Sarkazem res ni na mestu in kombinacija je hudo ponesrečena.

Sicer pa, vsak po svoji vesti.

 

lp

http://zaspancki.si/

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. sep 2013 21:00

Glej, point je bil, da Istra ni samo mučenje živali in Španija prav tako ne. Kar ne pomeni, da kdorkoli od nas to podpira. Samo ne velja cele dežele pzreducirati na en kriterij.Nola je samo banalizirala to početje in ji je, literarno gledano, to uspelo.

 

Konec koncev, vsaka dežela ima kakšno hudo bizarno značilnost in Slovenija tudi ni nobena izjema - in če bi Slovenijo presojali samo po, kaj pa vem, ....npr. samomorilnosti pa  disfunkcionalnosti familij, bi se te dežele turisti ogibali bolj kot pa se ogibajo Fukušime ali pa kakšne azijske dežele, kadar je epidemija SARS....

 

Ko smo pa ravno pri Španiji: Ta država ima z naskokom najbolj sistematično urejeno ozaveščanje in socialne mreže in družbeno varstvo pred nasiljem v družini - in tu se prakse uči vsa Evropa - tista, ki se tega želi učiti. Pa imajo največjo stopnjo operacij s presajenimi organi, ker imajo dobro organizirano slistem doniranj organov.  Tudi na tem primeru se učijo tisti, ki se želijo učiti.

Vendelina jr.

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

20. sep 2013 7:24

Saj, saj. Eno je rekla kazala, drugo pa so dejstva današnjega dne!

Želim le povedati, da ni vse samo oh in sploh. Dejstvo je namreč, da kjer so na ogled najbolj fantastične stvaritve, imajo le-te ponavadi krvavo ozadje. Španci mi ne ležijo - poklali, razsekali in okradli so Ameriko, pobijajo in mučijo živali še danes! In to na veliko! In v tako državo jaz ne grem. Tudi tako opevana Indija me ne bo videla in lahko si svoje palače in mističnost nekam ...

Seveda pa so same lepote narave nekaj čisto drugega. In ja, hrana je super.

Naj bo dovolj o tem, da ne zasmetimo preveč teme. Kdor je želel videti, je videl.

http://zaspancki.si/

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

20. sep 2013 7:31

Da te le en dan ne zakolje kak g. Novak (priimek je naključen) iz "prelepe in prepoštene" Slovenije, kjer je vse tako krasno...

Viva Meier

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti