Zrezki v olju - pomoč prosim

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

4. sep 2012 19:28

No, tile rjavi dolgodlakeži se pasejo tudi v naših koncih, meso lahko ob sobotah kupite na Lj. ekotržnici. Niso tp

orej le za okras.

rimljanka

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

4. sep 2012 19:32

Pa še moje mnenje..malo po vaško...da se vakumsko pakirano meso zori 4 tedne,res še nisem slišala,se pa vsak dan kaj novega naučimo..mož je pred časom bil v eni res veliki mesariji v Italiji,kjer zorijo meso(stagonirajo)..tam visijo v hladilnicah celi kosi mesa..na njih že malo sluzi,plesni..in tudi malo zaudarjalo je že..po določen času ga obrežejo,rekli so da nekje 1 cm in še malo zraven..spodaj pa prekrasno zorjeno meso..seveda je temu primerna cena,ker je večji kalo.Pri nas doma je nakup mesa v večini v moževi domeni.. kupuje pri svojem mesarju,ki že ve kaj želi...mene pri naših mesarjih moti to,da poznajo samo eno mero za mleto meso..v Italiji so vsaj tri mere(šajbe),ker ne rabimo vedno enako mleto meso.

Pa še ena ko gre vrtejbenka v glavno mesto...z mami sva po trgovinah,ko mož kliče ,naj kupim meso za juho,da jo bo zvečer kuhal .Stopim do prve mesnice in rečem lepo..1 kg škinka prosim...mesar me debelo pogleda in vpraša kaj je to?..sama pa tudi nisem vedela ,kako se pravilno reče...še dobro da je bila mama in je "prevedla" škink v bočnik...tako da smo le skuhali juho..

 

Vrtejbenka

Mygrace

sporočila: 6506

4. sep 2012 19:44

Ehhhh.....pa sem jih hotla rešit

Mygrace

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

4. sep 2012 20:34

mamamia je napisal/a:

Štos mehkega in sočnega kosa govejega mesa je, razne prej naštetega,  tudi v pravilni peki: pravšnja temperatura, da na površini zakrkne, sokovi ostanejo v mesu, potem le kratek čas (dve, tri minute) na pravšnji temperaturi na obeh straneh, do želene prepečenosti: ali še malo krvav, ali roza, ali skoz in skoz ... Te izkušnje si pridobimo z nekaj poskusi.

Tu odpade logika, da bo meso bolj mehko. Čim bolj dolgo ga bomo cmarili, kot pri golažu na primer.



mamamia

Po mojih izkušnjah je pravšnja temperatura maksimalna temperatura in ta je malo kje dosežena, vsaj v kuhinji. Oglje ali močan plinski žar, litoželezne plošče odpadejo, mreža in pokrit žar obvezno.

3 minute je že ogromno na stran.

In pa najvažnejša stvar, ki je še nihče ni omenil, počivanje mesa po peki.

V soboto grem v Petrina :)

Commis débarrasseur

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

4. sep 2012 21:45

Vrtejbenka, a si mislila škink al šink? Mi tukaj rečemo bočnik, za škink še nisem slišala. Oz. šink, kar je pa nekaj drugega. Mala Slovenija, pa tako raznolika.  

 

naor

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

4. sep 2012 22:32

zzak, potem se pa morda vidiva.

rosie

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

4. sep 2012 22:41

naor je napisal/a:

Vrtejbenka, a si mislila škink al šink? Mi tukaj rečemo bočnik, za škink še nisem slišala. Oz. šink, kar je pa nekaj drugega. Mala Slovenija, pa tako raznolika.  

 



naor

Škink je golenica, bočnik je pa muskolo.

nola

Jutica  

član od: 15.12.2011

sporočila: 36

7. sep 2012 17:06

Pri nas škotsko in pa angleško govedo redijo le posamezniki. V Sloveniji je razširjeno francosko govedo - Charolais in pa Limousin.

Jutica

pegasti  

član od: 7.1.2003

sporočila: 258

8. sep 2012 12:29

jovita je napisal/a:

Saj jim ni treba, ko vse z lahkoto prodajo. Prave mesnice z mesarji, ki vedo kje se je paslo govedo pa so takšna redkost, da bi jih morali poimensko objaviti na Kulinariki. Pa ne gledat samo na ceno, ampak predvsem na kvaliteto mesa.

Da o nakupu svinje (svinjetine) proste reje sploh ne govorimo.Znanstvena fantastika...



jovita

 

Res me žalosti, ker večina potrošnikov nima pojma, da mora biti meso v velikih slovenskih klavnicah obvezno ocenjeno glede na kvaliteto po sistemu EUROP. Večji problem so male klavnice, za katere ocenjevanje ni obvezno. Ocenjevanje v Sloveniji izvajata dve akreditirani organizaciji. In za vsako govedo v Sloveniji se ve, kje je bilo skoteno in kje je raslo.

In še nekaj, verjemite, da je ponavadi govedo vzgojeno pri večjem pridelovalcu celo bolj kvalitetno, kot pa "domače". Kmetje ponavadi doma prodajajo starejša goveda oz. krave, za katere jim mesarji oz. v klavnicah plačajo malo, ker je ocena kvalitete slaba.

Aha, še to - ocenjujejo mesnatost in zamaščenost.

Pegasti

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

8. sep 2012 15:29

Ah, pegasti, zakaj te pa take stvari žalostijo?

Česa vsega še potrošniki ne vemo! Se pa več ali manj vsi trudimo, da bi vedeli čim več.

No, mene kot potrošnika zanima, zakaj mesar ne ve, kaj je steak.

rosie

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti