Dopust stil,robinzon,

mesečina  

član od: 13.6.2008

sporočila: 13

tema odprta - 13. jun 2008 15:16 | ogledi: 9.834 | odgovori: 28

Kaj se je kdo odločil za ta stil dopusta in mi lahko kaj več pove kje je bil,vtise ko si brez elektrike????

mesečina

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

13. jun 2008 15:27

Za te hiške na Kornatih vem, da imajo elektriko oz. agregat, al kako se temu reče. Vseh 5, kolikor sem jih videla, ima dnevni prostor s kuhinjo, spalnico, sobo z 2 ločenima posteljama, kopalnico in wc, zunaj pa zidan kamin, narejen tako, da ti ravno ne odnese žerjavice ob vsakem vetrčku (in seveda posledično ne narediš požara na otoku). Edina družba so ponavadi divje ovce in seveda gostitelj, ki te z barko obišče, kot se dogovorita (ti pripelje špecerijo, če seveda to želiš). Ja, ena od teh hišk je na oni strani Pašmana, ki gleda na Kornate in do nje se za silo pride tudi po cesti, ki jo v primeru intvervencije uporabljajo gasilci. Kako je z robinzonom na svetilnikih, pa ne vem. Mi pa ne gre iz glave tisti na Dugem otoku (se mi zdi, da je Veli rat, nisem pa čisto prepričana, bi morala malo na karto pogledat), je pa to kar drag štos.

 

Ognjič

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

13. jun 2008 15:37

Tozadevno imam tri dni izkušenj plus nekaj poletij na jadrnici (okej, tam smo tudi kak četrti-peti dan prišli v normalen privez, tri dni prej pa smo bili v kakšni uvali, od koder je bilo treba z by-boatom do konobe). A veš, da, s komerkoli sem se pogovarjala o teh bolj v-stiku-z-naravo-počitnicami - nihče ni nikoli postavljal elektrike za problem. Kvečjemu so vsi pazili na porabo sladke vode. Na Kornatih so praviloma solarni kolektorji na vseh parcelah, tako da nekaj elektrike je. Čeprav, zakaj jo pa rabiš? Zvečer rabi človek nekaj malega osvetlitve (recimo, sama nosim kontaktne leče), pa še to vsak dan bolj racionaliziraš. Štedilniki so na plin. Pranje posode - to se itak dogaja v morju. Pranje oblek - najkasneje tretji dan vsak racionalizira, kaj bo oblekel in tiste kopalke in majico - to enkrat v tednu malo očediš v škafu sladke vode. Tuširanje - zakaj le, saj imamo morje, umiješ se z morjem+tekočim milom, malo odplavaš, se namažeš s finim losjonom in imaš gladko kožo. Do takrat, ko se namažeš s kremo, pa v morju ni nobene milnice od tvojega umivanja več. Sladko vodo uporabiš za umivanje obraza in za spiranje šampona za lase. Pri robinzonskih počitnicah je predvsem važno, da ne kompliciraš in da imaš dober čolniček, ki te odpelje do bližnje konobe. Tam vzpostaviš lep odnos z domačinom in potem ti itak on razloži vse preživetvene finte. Vendelina jr.

Anica iz ČD  

član od: 6.11.2007

sporočila: 38

13. jun 2008 16:07

Da dopolnim vendelino - npr. "naša" hišica ima celo hladilnik z majhnim zamrzovalnim delom na plin plus nekaj solarne elektrike, tako da je lučka zvečer. In ni NOBENEGA problema "preživet". Vprašanje pa je, če so vse robinzonske hišice tako porihtane, ali pa morda kje v resnici dobiš samo posteljo, mizo, žar in morje...

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

13. jun 2008 17:00

Brez elektrike ni problem, kuha se prav lepo na plinu, sicer pa dopust brez TV, telefona, bojlerja in računalnika tudi prileže! Sicer pa vedno kampiramo, še nikoli nismo niti pomislili na hladilnik, za drugo pa elektrike itak ne rabimo (polnilec za telefon nesem pa v wc ali k lastnikom kampa, pa je). Bolj je problematično, če sladke vode za pripravo hrane in pitje ni v izobilju, vsaj za nas, ki smo precej žejni, pa tudi morska sol na koži nas prav nič ne moti, zato se na morju niti ne tuširamo s sladko. Le lase si sperem s sladko vsake par dni. Aja, Anica, oprosti, šele zdaj vidim, da sprašuješ za hiško...jaz pa o kampiranju. No, ja, vsekakor maximalno uživajte! mamaF - Mojca

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

13. jun 2008 19:26

Če si sam s svojim partnerjem zna biti jako romatično Hrano si kupuješ sproti, tako da ne rabiš hladilnika. Tudi za vodo ni nek problem. Tistih nekaj posod že umiješ, sebe pa tudi, če ne v morju, pa na plaži, kjer so tuši. Moje izkušnje so pozitivne, čeprav z otroki verjetno ne bi šla na take počitnice. Jelenckova

mesečina  

član od: 13.6.2008

sporočila: 13

13. jun 2008 19:37

ja Jelenčkova zelo romantično s štirimi otroki mesečina

ycrna  

član od: 29.7.2006

sporočila: 748

13. jun 2008 19:40

Tudi jaz ne bi šla na take počitnice z otrokom. Mislim, da ne bi bil otrok preveč navdušen, saj je otrokom všeč da vedno kaj dogaja, vsaj pri nas je bilo vedno tako. Sicer pa je tudi odvisno od otrok ycrna

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

13. jun 2008 19:44

mesečina je napisal/a:
ja Jelenčkova zelo romantično s štirimi otroki mesečina
Saj sem rekla, da samo s partnerjem. Z otročki je pa malo manj. Jelenckova

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

13. jun 2008 19:54

tudi z otroki je lahko super, samo da imajo dovolj tekočine anaeva

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

13. jun 2008 20:38

Odvisno, koliko so otroci stari, mislim pa, da bi vsaj nekaj dni šlo tudi z njimi in bi se znali prav lepo imeti.

Mi smo kuhali vmorski vodi - smo pač jedli špagete in polivko iz steklenice, hrenovke skuhane v slani vodi so tudu čisto užitne, riba, kuhana v morski vodi je tudi odlična, in tako prihraniš tudi sladko vodo.

Zobe smo si umivali v morju, mila pa v morju sploh nismo uporabljali.

Tako da z nekaj osnovne opreme gre tudi brez elektrike, je pa dobro imeti kakšno plinsko svetilko, dobro baterijo in podobno.  

Navsezadnje, če  nastanejo težave in otrokom ne bi bilo všeč oziroma vam ne bi zneslo, kot ste si zamislili, se še vedno lahko preselite v civilizacijo.

Če pa imte čoln, ste pa tako na konju.

 

Unije so prav primeren kraj za takšne počitnice, sploh če greste s plovilom, torej z morske strani, že zaradi otrok, saj je Lošinj blizu, samoten kraj se da najti tudi na Istu, Molatu, Zverincu, na Dugem otoku, Kornati so pa že bolj "otmeno robinzonski", z vsem, kar sodi zraven k precejšnjemu udobju na dopustu. Tudi na Žutu bi se kaj našlo, za bolj južno pa ne vem prav veliko.

 

Mamamia

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti