Kruh iz skrinje je...čuden

TanjaG.  

član od: 6.7.2002

sporočila: 509

tema odprta - 8. jun 2008 15:45 | ogledi: 4.475 | odgovori: 28

Zdravo.

Mi pojemo zelo malo kruha. Če kupim svežega in ga imam zunaj, se bo prej posušil, predno ga bomo pojedli polovico. Tako najraje kupim nekaj kajzeric in jih zamrznem. Običajno sem to naredila 1krat na teden, zamrznila sem recimo 4 žemljice in to sva od sobote do naslednje sobote, ko se gre po nakupih, lepo odmrznila v mikrovalovki in pojedla. To je bilo v časih enega samega otročička.

Zadeve so se spremenile, otročička sta zdaj dva in včasih nam zmanjka časa za trgovine, ko pa se gre, pa se vsebinsko nabavi več. Tako zadnje čase prakticiramo zmrzovanje kakih 10 žemljic, ki naj bi jih pojedli v 10 dneh do 2 tednih. V prvem tednu so žemljice še čisto take, kot sveže pečene, v drugem tednu pa - joj ne vem kako bi vam razložila - prav okus po...LEDU...imajo. Kot da bi dala v usta ledeno kovinsko palico, tako so fuj.

Hladilnik bo star 2 leti, ameriški dvokrilni, s temperaturo v zamrzovalnem delu na - 19 stopinj.

Imate kak predlog zame?

TanjaG.

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

8. jun 2008 16:12

S cenovnega vidika gledano, po mojih izkušnjah je ceneje kupit štruco ali hlebec kot pa žemlje ...

 

Nekako mi ne gre v glavo, zakaj toliko časa shranjuješ kruh v skrinji - v drugem tednu ... Pri nas doma noben kos kruha ni notri dalj kot 4 dni. Jaz bi na Tvojem mestu pač kupil manjšo količino, če je poraba res tako majhna, ali pa se ga navadi sproti peči, saj ne vzame toliko časa ...

Kaj pa potem jeste, če gre tako malo kruha? A naj ne bi bil kruh eno od osnovnih živil?

 

Pa, lepo prosim, na znanje vsem ki boste skočili v luft, to NI provokativno vprašanje, ampak bi rad spoznal nekaj, kar mi je neznano in nejasno mojemu trenutnemu načinu razmišljanja. Hvala za razumevanje.

 

LP

Drejček

Springrl  

član od: 8.4.2007

sporočila: 51

8. jun 2008 16:28

No meni se zdi to, da pojejo malo kruha zelo logično... Jaz ga tudi jem zelo redko... Med obroki, ko je vsega dovolj res ne vidim potrebe, da bi še kruh jedla zraven (mi niti ne paše), za razne malice so pa tu jogurti, sadje, solate, musliji, preprečenec ali tisti koruzni okrogli kruhki (ne vem kako se reče)... Kruh je tako na vrsti le pri narezkih ali če kam grem in si naredim sendvič... Ga pa tudi rada menjam s slanimi mafini... Springrl

piškotek  

član od: 14.11.2001

sporočila: 519

8. jun 2008 16:29

Pravzaprav ne vem, ampak lahko da je razlog isti kot pri meni, ki sem opazila da mi je odmrznjen kruh boljši, če ga zamrznem v štruci kot narezanega na rezine. NIsem fizki/kemik, da bi znala to pojasnit ampak mogoče je kaj v zvezi z z učinkom hlada (časovno, površinsko???) Pa ne se zgražat tisti, ki bolj obvladate naravoslovne vede od mene, lepo prosim Irena

vesnal  

član od: 17.12.2002

sporočila: 449

8. jun 2008 17:32

jaz nimam neboenih problemov pri odmrznjeneu kruhu, pa ga imam včasih zmrznjenega tudi 1 mesec, in to vse od žemelj, do rezanega kruha, karkoli, vedno je isti ko ga vzamem ven in vedno je dober, in tudi ni razlike, če ga odmrznem z mikrovalovno ali da počakam, da se sam odmrzne, pa moj hladilnik je star, mislim da 5 let, tako da ne vem, kako to, da tvoj kruh ni v redu

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

8. jun 2008 17:50

Pri procesu zmrzovanja pride poleg učinka mraza tudi do spremembe agregatnega stanja vode iz kapljevine v trdno stanje, kar konkretno pomeni nastanek drobnih kristalov, ki potrgajo celične membrane, skozi katere praktično vse odteče, ko se zadeva ponovno odtali. Posledica tega je, da vsako zamrznjeno in ponovno odtaljeno živilo izgubi na hranilni vrednosti, posledično s tem izgubi tudi okus in v mnogih primerih vodi do situacije, ko imamo občutek, da jemo žaganje.

 

To je cena, ki jo je potrebno plačati za shranjevanje živil v zamrzovalniku; druga možnost, katere so se posluževali prevsem pred izumom kriogenih postopkov, je dehidracija živil; za nekatere izdelke jo uporabljamo še danes. Verjetno pa se marsikdo spomni zgodb o nasoljenih ribah in mesu na čezoceanskih ladjah v dobi kolonizacije in čezoceanskih osvajanj - sol je opravila vlogo kemijske vezave vode in tudi konzervansa, kar je živila ohranilo na dolgi rok.

Drejček

marjeta10  

član od: 5.6.2007

sporočila: 313

8. jun 2008 18:22

Žemlje ali kruh vedno ,ko ga imam preveč ,dam zamrznit,zavijem v vrečke pvc,še boljše pa je,če ga daš najprej v plastično posodo nepredušno zapreš in potem v skrinjo.Pa toplega kruha tudi ne zmrzujem,ker potem odtaljen ni dober,ker ima vonj po ostalih zamrznjenih živilih!

lp

marjeta10

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

8. jun 2008 18:43

jaz kruh zamrznem če je kakšen nesporazum in ga oba z možem nabaviva,.. sicer bolj poredko,raje naredim kruhove cmoke,če vidim,da mi ga ostaja,.. je pa rešitev tudi ta,da ga spečeš manjše količine sproti,mogoče v kruhomatu,.. me pa zanima,ali se ti to dogaja samo pri določenih vrstah kruha ali samo pri kajzericah,... anaeva

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

8. jun 2008 19:03

Eh, tudi pri nas jemo kruh največ parkrat mesečno; še takrat kupljena štruca ostane in jo potem vržemo v zmrzovalnik. Dejansko ima velikokrat okus "po skrinji". Pomaga preventiva - skrbno ločevat živila z močnim vonjem (zelišča, kumare, ipd), dvakrat zavit v vrečko; ker še vedno ni dobro, ponavadi tak kruh porabimo tako, da ga popečemo kot toast, takrat precej vonja izgubi. Če ne pa po novega in gre zmrznjeni za kake kruhove cmoke ali pa kockice popražimo za na  kremno zelenjavno juho.

Obneslo se nam je tudi shranjevanje raznoraznih polpečenih izdelkov - štručk ipd, ki jih pred porabo doma dopečeš; tiste vedno super dišijo .

 

Nasja

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

8. jun 2008 19:09

drejcek je napisal/a:

Kaj pa potem jeste, če gre tako malo kruha? A naj ne bi bil kruh eno od osnovnih živil?

Pa, lepo prosim, na znanje vsem ki boste skočili v luft, to NI provokativno vprašanje, ampak bi rad spoznal nekaj, kar mi je neznano in nejasno mojemu trenutnemu načinu razmišljanja. Hvala za razumevanje.

 LP

Drejček

 

Preprosto: od kruha se redim in se po njem strašno utrujena in zaspana. Bistveno bolje se počutim, če ga ne jem. Prav tako testenine.

Gre pa potem za prigrizke več sadja, ogromno mlečnih izdelkov, tudi kakšen sir in salama sta prav dobra brez kruha. Za glavni obrok pa bistveno več zelenjave in morda malce več pustega mesa, pa stročnice ipd.

 

Kruh jem pravzaprav za posladek - kadar mi res zadiši en "ta prav" sendvič.

Nasja

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

8. jun 2008 19:36

Drejcek se strinjam, ampak kruh ni jagoda oz. kumara. Mi imamo za nepredvidene situacije kruh vedno v zmrzovalniku, pa ni nobenih problemov. Edino kar naredim, je, da kruh dobro ovijem z vrečko, da se ne naleze morebitnega vonja, pa tudi sušil se tako ne bo; tudi zamrznjene stvari se lahko sušijo. lp Vlado

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti