Prigrizki na dopustu

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

tema odprta - 3. jun 2008 12:57 | ogledi: 2.988 | odgovori: 6

V kratkem se odpravljamo na počitnice. Ker nas je kar nekaj v družini, in troje od teh ust, so bolj kot ne kar naprej lačna, se mi zdi smiselno, da bi si pripravila prigrizke, v smislu kakšnih piškotov oz. podobno, ki bi si jih pripravila v naprej, da ne bi vseh 10 dni mlatili sendviče, sladkarije in sadje.

Naredila bi nekaj, kar se da polnovrednega. Kakšna ideja?

katjushka

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

3. jun 2008 13:41

Joj, kje so že časi? Mama je zmeraj napekla ogromne količine kokosovih kroglic, orehovih rogljičkov in domačega prijatelja. To sicer ni polnovredno, ampak je bilo pa dobro in še zdaj se takoj spomnim na morje, ko zagledam dotične kekse.

Loni Makaroni

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

3. jun 2008 13:47

Saj lahko spečeš pecivo pa uporabiš polnozrnato moko. Kakšne rogljičke, različne piškotke iz ovsenih kosmičev,... Jelenckova

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

3. jun 2008 13:57

Za prve dni imam v mislih buhtlje, štručke s sirom in kak sadni biskvit, ampak to je treba v 3-4 dneh pojesti. Bolj imam v mislih kasnejše dni, nekaj kar počaka, pa tudi, da ni panike, če ni ravno na hladnem. Na piškote iz ovsenih kosmičev sem se tudi jaz spomnila. Še kaj drugega......... mogoče kaj slanega? katjushka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. jun 2008 14:23

Katjuschka, nazarensko enostavno je narediti ne-sladke piškote.... Jaz sem jih enkrat po pomoti, potem pa kar nekajkrat namerno - pa so strašno praktični. Trotlziher, ti rečem: - lepo v kozici segrej smetano in notri raztopi še približno toliko masla (od oka, četrt litra smetane in 200 gr masla) - to malce ohlajeno zmešaj s kake 40 dag moke (jaz to delam, kadar imam kake tri vrečke moke odprte in mečem tiste moke, ki pač so) - stvar se nazarensko lepo meša s smetano-maslo tvarino, potem je pa sloh gušt, ko daš v tole še dve jajci in mešaš s kuhalnico dalje - potem pa dodajaš moko - še kakih 10 dag približno, dokler stvar ne postane takole na oko fina kepa, ki spominja na piškotno testo. - to daš za kaki dve uri v hladilnik - potem pa razvaljaš (če je stvar pretrda, daš malo pod toplo pipo, še malo moke, razmesiš in gre) na 3 mm - če hočeš iz tega delati slane piškote, ki jih boš rezala z modeli - 4 mm, če misliš razrezati s koleščkom na pravokotnike v velikosti krekerjev. Pečeš 10 minut na 190 stopinjah. S količinami dobiš približno tri pekače. In dobiš fine kekse, ki niso sladki in potem lahko zraven fino meziš kakšen liptauerček, pa kakšno fino zelenjavno maslo, lahko tudi z ajvarjem kombiniraš, pa maslo gor...pa kakšen sirček (recimo kakšen dolgočasen ementaler razrežeš na kocke, posoliiš, poporaš in zraven tile piškotki, pa vinček....ne reci, da nisem opozorila...) Ker imaš ti malo večje pleme, se boš morala tega večkrat lotiti. Jaz sem notri tudi nabila raznorazne bazilike, celo dve žlici pesta sem že umešala v testo in gre lepo. Plus, imam strašno rada tole testo zaradi tega, ker se ga da lepo narediti s kuhalnico, za finiš ga pa mesim z rokavicami.... kaj češ, sem nečimrna in imam rada manikirane roke... My point is, da je to enostavna stvar, ki te na vrste načinov rešuje.... Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. jun 2008 14:31

Zamesi testo kot za pico, ga tanko razvaljaj,  obloži s pršutom, dodaj kak list sveže špinače ali zelene solate, tesno zvij, da dobiš rolado, in speci v pečici. Sproti režeš na kolobarje, sicer se pa v kosu v alu foliji ohrani tudi pet, šest dni.

Druga varianta je z dimljenim lososom, lahko pa nadevaš samo s kakšno narezano zelenjavo in bi tudi šlo.

 

to sem nedavno naredila iz osatnkov testa za pico, recept s sliko kmalu sledi v bazo.

 

mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti