Začetnica :)

mala pikica  

član od: 25.4.2008

sporočila: 42

tema odprta - 2. jun 2008 12:43 | ogledi: 2.850 | odgovori: 15

Pozdravček vsem, ki uživate za štedilnikom in pečico

Za sinov krst bi se rada sama lotila torte. Nekaj stvari bi seveda rada prej poskusila, da ne bo zadnji dan polomija in bi bili nazadnje brez torte

Zanima me predvsem, kje bi lahko našla postopke za izdelovanje različnih okraskov. Pri nekaterih sem že videla postopke za izdelavo vrtnic in kal, zanimajo pa me še tudi drugi okraski.

Naprej bi rada vprašala, na kak način se lotite izdelave 3D tort? Za vsako obliko verjetno ne obstaja model Vem, da se za 2D torte risbice najdejo na internetu, potem pa se pač oblikuje testo. Kako pa za 3D torte

V zvezi s ticino maso... Saj vem, da je veliko napisanega, sem že kar nekaj prebrala. Pa me vseeno zanima, če lahko okraske naredim že kakšen dan prej? Zadnji dan ne bo časa za vse.

Toliko zaenkrat... Ko pa se lotim priprave, pa se bo sigurno našlo še kakšno vprašanje Končni izdelek pa pokažem 22.junija

Hvala vsem za pomoč!

Lp, mala pikica

mala pikica

Springrl  

član od: 8.4.2007

sporočila: 51

2. jun 2008 13:18

Nekaj postopkov za okraske je že opisanih na forumu, sama sem pa prepričana, da vaja dela mojstra (vidim pri sebi, da mi gre po nekaj tortah s tičino že veliko lažje in lepše) - tako da če ne tičine mase ali marcipana pa vsaj malo plastelina v roke in poskušat... Tule je masa iz baze za oblikovanje 3D tort (čudovite so mimogrede): http://kulinarika.net/recept.asp?ID=10983 Glede okraskov iz tičine jih sama vedno delam nekaj dni prej (še posebej če so večji), da so potem na torti lepo trdni. Imam pa tudi nekaj rožic narejenih že 2 tedna, ker so mi ostale pri zadnji torti (še vedno so čisto ok, lepo zapakirane čakajo na naslednjo torto)... Srečno pri peki in okraševanju, gotovo bo super Springrl

stasafrank  

član od: 29.6.2003

sporočila: 518

2. jun 2008 13:20

Pikica, mogoče ti bo v pomoč moj recept torte za krst, ki ima zraven tudi navodila za izdelavo falšne ticino mase: http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=8166 Sicer pa jo razvaljaš in iz nje narediš: - vrtnice - izrežeš krogce in iz njih sestaviš cvet - kale - izrežeš z modelom srček (modelček za piškote), za pecelj obarvaš del mase rumeno - listki - izrežeš enako s srčkom, le da ga z nožem podolg razpoloviš in s škarjami zarežeš zobce - nageljček - izrežeš trakec in ga na eni strani "nazobčaš", nato zrolaš skupaj planice - s prsti oblukuješ svaljke, ki jih potem z zobotrebcem vtisneš črtico po sredini in iz njih sestaviš "sonček", na sredino daš mini kroglice iz mase - trava - enostavno naribaš na ribežen Dejansko imaš možnosti ogromno... samo malo domišljije, pa poglej na netu še kako oblikovanje cvetja iz gline... Svetujem, da si pripraviš okraske že kak teden prej, le na hladno jih daj. Lahko tudi v hladilnik. Boš potem imela manj skrbi zadnje dni. Za 3D torte, pa nam zaupaj kakšno obliko imaš v mislih... je lažje pomagat... ;-) Čeprav na tvojem mestu ne bi preveč komplicirala, ker boš itak imela polne roke dela. Raje lepo okrasi, pa bo. Staša

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

2. jun 2008 13:34

Ravno sem hotela odpreti kakšno temo za mamice ki smo na porodniškem,..

Pozdravljena, koliko pa imaš starega sinčka, moj bo 6. star 4 mesece. Mojo torto lahko pogledaš na osnovni maski spodaj desno, kjer so zadnji objavljeni zadnji albumi.

Seveda se ne morem primerjati z nekaterimi od tukaj pa vendar.

Biskvit je zelo doberiz baze-biskvit ki nikoli ne pade dol.  Za nadev pa jaz nikoli ne kompliciram s kakšnik kuhanjem krem, sploh sedaj ko imam dojenčka. Smetana v katero zamešaš  želatino pa daš še sadje prej, ali pa v smetano zamešaš nutelo+želatina je tudi zelo dobro in hitro. torto pa premažeš z masleno kremo ki je v bazi, čeprav jaz stepem samo maslo ali margarino s sladkorjem, če boš delala s tačino maso,

okraske pa vedno izdelaj prej, da bodo suhi.

moram letet...

lp

sladkajmo se

mala pikica  

2. jun 2008 13:40

stasafrank, za krst bom naredila verjetno kar dve okrogli. Mimogrede, kako pa naredim, da se zgornja ne sesede v spodnjo 3D bom pa verjetno delala za rojstni dan, to pa je šele decembra mizarka, naš navihanček je bil zdaj star 5 mesecev. mala pikica

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

2. jun 2008 13:40

Ko sem videla ta naslov teme, sem se pa res vstrašila. Začetnica

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

2. jun 2008 13:53

če delaš v nadstropjih si jaz pomagam z lesenimi palčkami, tako, da jih zabodem v spodnjo gor pa postavin drugo, Če imaš doma v bližini kakšen grmiček, pa ga malo oskubi, po moje pa bi šlo tudi s kakšnimi špilami-to kar rabiš za ražniče, samo malo več bi jih bilo treba zapičiti, zgornjo torto pa sem postavila na trd karton obvit z alu folijo.

lp

sladkajmo se

mala pikica  

2. jun 2008 14:08

Pa te ozke lesene palčke ne prebodejo še zgornje torte? mizarka, kje najdem tvoje fotografije? mala pikica

stasafrank  

član od: 29.6.2003

sporočila: 518

2. jun 2008 14:16

Točno tako, kot je napisala mizarka.. ene uporabijo tudi navadne slamice, ki jih odrežejo na primerno dolžino (zapičiš v narejeno torto in odrežeš na vrhu), nato pa čez položijo drugo torto na "pladenjčku" - tistem zlatem za enkratno uporabo. Če pa delaš spodnjo torto s kako kompaktno kremo - masleno ipd. - in jo ne nameravaš vozit kakih 50 km po makadamu pri 35°C, ti niti ni potrebno delati podpore. Samo lepo zloži in imej na hladnem. Staša

mala pikica  

2. jun 2008 15:15

Staša, če je zgornja na pladenjčku, potem mi je pa že bolj logično mala pikica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti