Ponudba bio sadja in zelenjave v trgovinah

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

tema odprta - 31. maj 2008 9:58 | ogledi: 9.136 | odgovori: 53

Odpiram novo temo. V nobeni od naših trgovin ne veš, kakšno izbiro bio sadja in zelenjave lahko pričakuješ. Celo v naj trgovinah naj soseda ni stalne ponudbe, kaj šele v drugih. Moja ideja je, da bi se na tem mestu zbirale tovrstne info.

mimika

Anica iz ČD  

član od: 6.11.2007

sporočila: 38

31. maj 2008 10:12

V maxiju kupujemo jabolka in jagode integrirane pridelave, nekatere pomaranče in limone so tudi bio, tu se pa (semizdi) že kar konča Hodimo na tržnico... Lp in super tema Anica iz ČD

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

31. maj 2008 10:29

Pa v Sparu tudi imaš otok z bio sadjem in zelenjavo. Joj, kako je fajn, ker lahko večino dobim kar doma pri mami.

Loni Makaroni

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

31. maj 2008 10:34

Tudi Leclerc je pripravil ene 2 kvadrata za bio sadje in zelenjavo - limone, pesa... Med navadnimi policami pa naj vas ne zavaja napis EKO - ker to pomeni ekonomično, ne pa tudi bio (eko pridelava)!

sara  

član od: 2.10.2001

sporočila: 383

1. jun 2008 8:03

Hojla! V večini velikih trgovin danes dobite vsaj nekatere bio izdelke. Ampak je par for zaradi katerih tista hrane ni več tako zelo eko ali pa sploh nikoli ni bila. Sadje in zelenjava, ki jo kupite pri trgovcih (primer citrusi), so zaradi lepšega izgleda premazani z voski, ki pa se sčasoma vsrkajo v sadež. In to isto naredijo tudi z eko izdelki, saj jim je v interesu da sadje izgleda lepo in da čim kasneje začne plesnet. druga stvar... pri najboljšem sosedu imajo linijo za zdravo življenje, pod katero si ljudje v večini primerov predstavljamo da so res zdravi. No, ja..... V Celju imate BIOTOPIC in BIOSI. V slednje dobite tudi sadje in zelenjavo. Sicer pa sama najbolj zaupam kmetom s certifikatom BIODAR - na tržnici! Lp, veverica

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

1. jun 2008 8:36

Za živilo s certifikatom Biodar se morajo kmetje kar pošteno potruditi in to ne samo pri pridelavi, ampak že nekaj let prej, da je zemlja sploh ustrezna za tak način pridelave. Včasih preberem, da raje kupite pikasta jabolka, kot pa brezhibna. Ponavadi so te pike bolezen škrlup in so te pike nekoliko strupene, zato je treba jabolko olupit.

Naj vas ne zavede pojem integrirana pridelava, da bi mislili, da je to eko pridelek. Pomeni, da pridelovalec ne šprica vsevprek po nekem ključu, ampak po potrebi. To pomeni "samo" 10x namesto 16X. Sem kar sem skopirala predpis, ki je v veljavi:

Integrirana pridelava sadja pomeni:- upoštevanje določil Pravilnika o integrirani pridelavi sadja (UL, RS, št.63/02)- uravnoteženo izvajanje agrotehničnih ukrepov, ob skladnem upoštevanju gospodarskih, ekoloških in toksikoloških dejavnikov,- izbiro naravnih ukrepov pred fitofarmacevtskimi ukrepi,- zmanjšano porabo in skrbno izbiro fitofarmacevtskih sredstev,- gnojenje na podlagi analize tal,- stalen nadzor nad pridelavo s strani organizacij za kontrolo (certifikacijskega organa).

Lijana

mark5  

član od: 4.4.2008

sporočila: 443

1. jun 2008 10:49

Tudi jaz zaupam bolj pravim kmetom, ki so malo bolj oddaljeni od civilizacije in sploh ne vejo kaj so to škropiva in razne bolezni sadja in zelenjave pridelajo kar pridelajo če jim ne nagaja vreme.Zgrozim se ko opazujem vrle vrtičkarje, da bodo pridelali svojo zelenjavo,ki jo pa pridno zalivajo z vodo v katero priteče vsa kanalizacija.Naj mi še kdo reče ,da je to bio pridelava isto velja za kmete ,ki pred vsakim dežjem polno zalijejo z gnojnico,da smrdi daleč naokrog po"kmečkem turizmu" pa nimam nič proti temu samo ne mislit,da lahko vse prodajo za čisto bio pridelavo.Vesela sem ,da je zdaj le malo več kontrole pri tem in se lahko zanesemo na deklaracijo ,ki označuje izdelek.Mislim,da je prav da kupujemo izdelke v trgovini kjer jih tudi redno pregledujejo. mark5

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

1. jun 2008 11:22

mark5, pa si ti kdaj slišala za kroženje snovi v naravi? Na poljih in njivah ni kroženja, če človek ne pirvede organskih snovi z gnojenjem (ker jih taisti človek odnese s tem, ko odnese pridelke).

Kaj misliš z "vodo, v katero priteče vsa kanalizacija"? Bližnji potok?

rimljanka - zasebno mnenje

nitta  

član od: 13.1.2008

sporočila: 384

1. jun 2008 20:12

Blagovna znamka Biodar je res ena od vej ekološke pridelave (poznamo še Permakulturo,Miroljubno kmetijstvo, Bioland, Bioerne..., vendar se zdaleč ni najbolj "stroga" Biodar. ,Znamka Demeter ima strožje zahteve in zopet svoje prednosti, pri Demetru gre za biodinamično pridelovanje, nekako vpošteva pozicijo planetov in zvezd (vsak pozna setveni koledar, to je nakaj podobnega), obstajajo smeri ekološke pridelave, ki ne uporabljajo hlevskega gnoja in le tega zakopavajo 3m v tla (naj si vsak misli svoje), v glavnem je več velj ekološke pridelave. Nekdo, ki ne dobi certifikata oz. potrdila, da je ekološko kmetoval (ne samo to leto ampak je to prav postopek preusmeritve v eko pridelavo), NE MORE PRODAJATI IN GOVORITI DA JE EKO KMET. Verjemite da tisti navadni kmeti ki "nimajo pojma" o raznih sintetičnih pripravkih in mineralnih gnojilih te stvari najbolj uporabljajo! pa še to je največja napaka, da vse to uporabljajo čisto na pamet, brez analize tal itd. Ti izdelki, ki nosijo oznako Ekološka pridelava, Biodar, Demeter,... so preverjeno iz eko pridelave. Res je rimljakna, da je porebno kroženje v naravi, ampak kontrolirano in ne kar tako na oko. Pri eko velja, da je največ dovoljeno 1,9 GVŽ (glava živine) na ha. Drugače pa so trgovine, ki imajo samo ekološke izdelke, v Mb so sedaj že 3, pa eko tržnice v večjih mestih....ponudba na trgu se veča. nitta

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

1. jun 2008 21:13

nitta, kroženje snovi v naravi je seveda naraven proces, še nikoli do zdaj ni zatajil.....v naravi.....kako si pa ti prestavljaš kroženje, ki je kontrolirano, ne vem. Nekaj malega o teh naravnih poteh pač vem.

V umetnih okoljih, kar njive, tudi gojeni travniki, polja in seveda vrtovi (vključno z raznimi okrasnimi vrtički, ki se trudijo imeti "angleško travico" v slovenskih podnebnih razmerah), da o golf igriščih ne govorim, pa je marsikdaj zelo drugače. pa ne vedno, tradicionalno kmetijstvo je (bilo) zelo sonaravno.

Me pa res zelo zanima, kako je s tistimi, ki kupujejo izključno bio pridelano hrano, hkrati pa igrajo golf na umetnih, s "kemijo" skrajno obremenjenih zelenicah. En primer pač, bi se še kaj našlo.

rimljanka - zasebno mnenje

nitta  

član od: 13.1.2008

sporočila: 384

1. jun 2008 21:56

Seveda je potrebno kroženje v naravi, saj je to proces ki v naravi poteka tako ali tako, hotela sem le povedati, da je v Ekološki pridelavi dovoljeno največ 1,9 GVŽ obremenitve na ha, kar pomeni, da prevelika obremenitev travnikov in vsega tega ni dovoljena in zaželjena, saj se potem izpirajo snovi v podtalnico in tako dalje. To je letela pač na tisto nekontrolirano trosenje hlevskega gnoja. V naravi je za to tako ali tako poskrbljeno, na obdelovalnih površinah pa je za to potrebno kontrolirano kroženje snovi. tradicionalno kmetijstvo je po 2.svet. vojni uporabljalo pripravek ki povzroča raka, in je v naših tleh še vedno prisoten in zelo strupen. Ne pravim da je bilo povsod tako, rada bi le povedala, da je včasih bila izobraženost kmetov še veliko manjša in manj kontrolirana. so eni, ki jedo izključno ekološko pridelano hrano in to le zase, da pač ne bi zboleli itd, in so drugi ki jedo to hrano tudi iz tega razloga, da bi se okolje manj obremenje. nitta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti