Domaca krema za soncenje...

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

27. maj 2008 14:56

Jaz sem siletos kupila faktor 25 od lavere. Kasneje si bom še sama kaj pripravila- tisto z olivnim oljem, korenčkom in orehi. Koliko česa rabim?

katti

Basti  

član od: 11.11.2007

sporočila: 558

27. maj 2008 17:30

Nabereš zelene orehe, ko se še dajo rezat (ko so še dovolj mehki), jih narežeš na rezine, korenček pa naribaš. Vse to preliješ z olivnim oljem in pustiš na soncu vsaj dva tedna oz. dokler se ne obarva rjavo.

lp Saša

BISERKA55  

član od: 4.5.2007

sporočila: 143

27. maj 2008 18:13

Jz imam tudi alergijo, vendar odkar grem pred dopustom parkat v solarij in uporabljam za sončanje mleko se je stvar izboljšala.Je pa doma narejena krema iz razstopljenega kokosovega masla in rožmarina zelo dobra samo brez zaščitnega faktorja. BISERKA55

simbaE  

član od: 31.5.2008

sporočila: 7

1. jun 2008 0:40

Pozdravljeni, spodaj sta dve razlicici, sama pa sem naredila z olivnim oljem, ker mi je bolj pri roki. Ko se krema ohladi, se strdi, vendar se vseeno lepo maze. Naredila sem vse v razmerju 1:1:1, pa se ni nic poznalo na kozi (v receptu pise, da se pozna belo; pise pa tudi, da bolj kot ostane belo na kozi, bolj sciti). Zinc oxide sem dobila v lekarni. Kot je bilo ze omenjeno, ima olivno olje ZF 4. Z dodatkom zinc oxide, pa predpostavljam, da je ZF se visji. Koliko tocno pa nimam pojma :) For a natural sunscreen with a higher SPF, use a commercial sunscreen with titanium dioxide or add titanium dioxide to your recipe. *************************************************************** Sunblock Note: This recipe will leave a white nose "lifeguard style." 1 Tbs zinc oxide 1 1/2 tsp light sesame oil 1 Tbs rosewater Mix together the zinc oxide and sesame oil. Heat the mixture gently, using a double boiler, and stir well to mix. Remove from heat and slowly add the rosewater, as you continue stirring. Allow to cool completely, and store in a clean container with a tight lid, in the fridge. Yield: 2 oz. Keeps: Up to 10 days in the fridge. *************************************************************** SUNBLOCK 1 cup zinc oxide paste ½ cup sesame oil ½ cup orange blossom water, at room temperature ½ cup distilled water, at room temperature Yield: 2 cups 1. Spoon the zinc oxide paste and pour the sesame oil into the top of a double boiler. 2. Stir as best you can. 3. Fill the bottom of the double boiler ¼ full of water and bring to a gentle boil. 4. Place the top of the pan containing the paste and oil over the bottom and gently heat, stirring constantly for 3 minutes. 5. Remove from heat. Add the orange blossom water and distilled water, mixing thoroughly. 6. Store in a widemouthed jar with lid. To use: 1. Dab on the skin. Do not rub in. The more opaque the product is on you, the more effective the sunblock. simbaE

cc  

član od: 26.3.2008

sporočila: 50

1. jun 2008 19:09

Sedaj bi pa še jaz dodala svojo izkušnjo z visokim faktorjem.Zaradi obolenja kože (psoriaza) in s tem poslednično stanjšano kožo po obrazu sem imela težave s soncem od februarja dalje.Dermatolog mi je svetoval kremo faktor +50 ne vem če lahko delam reklamo za proizvajalca.Od kar imam to kremo so težave veliko manjše problem je bolj v tem, da se te kreme težje dobi.Tudi jaz sem prej vedno slišala. da so kreme z visokim faktorjem samo dodatne kemikalije sedaj sem pa preizkusila in prišla do zaključka, da to ni res. lep pozdrav cc

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

1. jun 2008 19:42

Dodam še svojo izkušnjo o otroški kremi.

 

Hčerka ima alergije. Zaščitne kreme v stilu Niveja, Sun Mix, ... so mi odsvetovali, ker vsebujejo preveč alergenov.

Zato sem v lekarni kupila zelo drago kremo, z visokim zašitnim faktorjem. Ta krema naj bi bila brez kemikalij,... je v tako majhni tubici, da bi na celo poletje porabila 3-4.

Po enem samem nanosu na kožo, je hčerka postala pikasta in polna lišajev. Jaz pa povsem zmedena.

Pri pregledu, pri zdravnici na alergološi v Lj., mi je le ta povedala, da otroške kreme vsebujejo (brez izjeme) otroku neprijazne sestavine.

Sploh pa kreme, ki se jih uporablja pred kopanjem v klorirani vodi. Z mazanjem otroku narediš več škode kot koristi - govorim za dojenčke in majhne otroke.

Tako, da hčerke ne mažem več. Kopamo jo v beli majici s kratkimi rokavi. Vedno nosi klobuček, če gremo po hudem soncu, pa jo oblečem v dolgo bombažno majico in ji dam tetra plenico čez noge -  zaenkrat je to najboljša in najbolj naravna zaščita. Pa še tako poceni je

Je pa res, da je najhujšo vročino vedno pespala in kot kaže, bomo tudi letos imeli to srečo

 

Lp

MM

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti