Strune na vrtu

sonci  

član od: 27.9.2005

sporočila: 442

23. maj 2016 10:59

Prebrala sem, da traja razvoj pokalic od 3-5 let, torej je verjetno naval strun na določeno leto posledica tega razvojnega cikla in bo kmalu bolje (do naslednjega navala). Nisem še preizkusila, nekateri svetujejo, da med vrtnine zakoplješ na pol prerezan krompir. Ga je pa treba potem vztrajno in redno menjati. Sama pa strune uničujem ročno: ko opazim, da solata ovene, poiščem struno, ki jo je napadla. Solata je sicer fuč, struna pa tudi

sonci

mamazeljka  

član od: 29.3.2006

sporočila: 462

23. maj 2016 11:29

Prodajalka v merkurji mi je svetovala, naj jeseni nasadim rukolo, naj bi bilo to učinkovito. Sem pa slišala, da lahko posadiš na vrt seme tobaka. To naj bi jim smrdelo ( samo, če niso strune tudi postale kadilke) in potem ne gredo več na vrt. Zadeva pa ni preverjena. 

 

LP

mamazeljka

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

23. maj 2016 14:24

Solata, ki je rasla manj kot 10 cm stran od rukole, je včeraj žal podlegla- pa ne od moje roke ali v solatni skledi, ampak od zavrtanega  nagravžnega rumenega drata oziroma strune. Očitno rukola ne pomaga - imam obe rukoli - navadno in divjo, strune pa vseeno še vedno veselo žurajo v podzemlju solatnih gredic

Te čvrste rumene žice imajo vsaj pri meni mlado solato v obdobju intenzivne rasti  rajši kot pa lanskoletni krompir, ki sem prerezanega zakopala v zemljo na več mestih -  je nedotaknjen, solata pa vene. 

Moram pa reči, da rumene nebodijihtreba popolnoma razumem: tudi jaz imam skledo sveže, hrustljave in vitaminov polne solate mnogo rajši od lanskoletnega krompirja ...

Edino z nakaljenim žitom na krožničku, ki ga pokrijemo z narobe obrnjenim glinenim cvetličnim lončkom z luknjico za odvodnjavanje, pa še nisem poskusila. Ima kdo izkušnje s tem?

Kaj pa pripravek Agrostrun?  http://www.cvetal.si/?id_podmeni=8001&id_ppd=3 Se komu obnese?

Lep deževni pozdrav (ne bo mi treba zalivat)!

 

 



Katarinči

Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 23. 2016 14:26

terezija  

član od: 26.5.2003

sporočila: 931

24. maj 2016 19:18

Jaz za uničevanje strun uporabljam STRUNAL, ki sem ga kupila v naši trgovini kmetijske zadruge. Uporabljala sem ga že lanko leto in nisem imela nič navrtanega krompirja ali uničene seolate. Karenco ima 14 dni. Letos sem ga posula, ko sem posadila krompir in posijala ostalo zelenjavo. Včeraj, ko sem malo razbijala skorjo po tem deževju sem našla kar nekaj poginulih strun. Morda komu pomaga.

 

lp

reza

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti