Laringitis

srcektorta  

član od: 13.5.2008

sporočila: 153

tema odprta - 22. maj 2008 7:31 | ogledi: 9.061 | odgovori: 12

sin (4,5 let) ima spet laringitis(brez glasu,lajajoč kašelj,vročina,boli grlo).Od kje pride,ali ste doživeli podobno?

srcektorta

anja  

član od: 2.9.2001

sporočila: 1431

22. maj 2008 8:13

Joj pri nas je moj starejši sin prvi napad laringitisa dobil ob 11 zvečer ko je imel komaj 11 mesecev. Jaz sem mislila da bo kar umrl, dihal je tako grozno, ustnice je imel kar pomodrele, ves poten, ni mogel jokat ker ga je tako dušilo.....klicali zdravnico, ki je ultra hitro prispela, mu dala inekcijo in nas napotila v bolnico, kjer sva bila skoraj cel teden. Zdaj, ki ima dečko že skoraj 5 let so mi vsi znaki začetka laringitisa že znani in tudi otrok jih prepozna, imamo inhalator s katerim inhalira samo fiziološko če še ni panike, drugače pa dodamo par kapljic zdravila....mi je ime ušlo zdajle iz glave.

Saj vse tisto ok sopari v kopalnici poznaš, a ne? Pride pa tale laringitis vedno v nočnem času, da je ja še večja panika.Pravijo da je bolj pogost pri fantih in da mine nekje do vstopa v šolo....bomo videli.

Baje je to zatek sluznice in glasilk, s tem posledično zožanje dihalnih poti in zato hropenje, lajajoč suh kašelj,....

Sem že kar specialistka za laringitise, ravno par mesecev nazaj ga je prvič dobil še mlajši sin-1,5 let :(

 

 

 

ANJA

srcektorta  

član od: 13.5.2008

sporočila: 153

22. maj 2008 8:19

ja res je ,ponoč se pojavi.a si mu mogoče dajala kapljice fenistil?zdaj je naju dala še za test alergije na jesenicah,pa še sirup flonidan za alergije.si šla z njim na kakšne teste? srcektorta

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

22. maj 2008 8:25

Izvor je ponavadi bakterijska ali virusna infekcija dihal, ki se razširi na glasilke, te otečejo in to je to. Če je močnejši, je oviran tudi pretok zraka v pljuča in ven. Z leti, ko otrok raste, je tudi dihalna pot vedno širša in s tem tudi laringitisi niso več tako dramatični, ponavadi pa tako ali tako izzvenijo do šole ali pa vsaj do pubertete..

Je pa res zoprno, jaz sem bila v bolnici zaradi tega pri 3 letih, pa se še zdaj spomnim.

čoko

Šunkica  

član od: 9.5.2008

sporočila: 26

22. maj 2008 8:25

Laringitis je vnetje grla, ki ga povzročajo razni virusi, včasih tudi bakterije. Le-ti pa so povsod okoli nas in otrok lahko mimogrede pobere kakšnega, na žalost. Krivec je tudi močan dim ali suh zrak ali smog v okolju. Mali otroci so običajno najbolj prizadeti zaradi te bolezni, saj sluznica v grlu večinoma hitro in močno zateče, posledično imajo težave pri dihanju, se mučijo s hudim kašljem,... Zaradi oteženega dihanja se otroci včasih tudi malo ustrašijo in tako še bolj silovito dihajo, kar se sliši kot recimo, če bi se jim v grlu nekaj zataknilo. Če je bolezen šele v začetni fazi, potem jo lahko pozdravimo kar sami, v večini primerov pa se mi zdi najprimernejši obisk zdravnika-pediatra, ki vam bo najbolje svetoval. Zdravnik predpiše npr. vlažilne inhalacije, v hujših primerih je potrebna tudi hospitalizacija ( ležanje v bolnišnici ). Doma pazimo, da prostori niso presuhi, na radiator po potrebi postavimo kakšen lonček z vodo ali mokro brisačo, stanovanje pa naj bo tudi dobro prezračeno. Sama imam doma 3,5 mesečnega dojenčka in nas ta bolezen na srečo še ni doletela, sem pa več malih božčkov s to boleznijo negovala v bolnišnici. Želim vama čimhitrejše okrevanje in upam, da ne bosta imela kakšnih hujših zapletov. Šunkica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

22. maj 2008 8:54

A, seveda.... V otroštvu je bil laringitis, od pubertete naprej pa gnojne angine. Takole enkrat na dve leti obvezno. Si mislim da ima vsak človek eno šibko točko, da kje kakšen organski sistem malo slabše dela in pri meni je ta slabši del od grla do bronhijev.... Sicer pa ni moj point v laringitisu - to se v osnovi preraste tako ali drugače. Bi rada rekla, da če se spomnim, kako je bilo, ko sem kdaj v otroštvu zbolela (pa je bilo tega kar nekaj) - v bistvu je bilo super. Vsi so se še bolj ukvarjali z mano od starih staršev, mlajših stricev in tet, varušk, staršev...vsi so mi hoteli ustreči, tista rekonvalescentna faza je bila sploh ultimativno dobra. Takrat mi je mama vedno naredila rolado z nutello in banano (ja, v zgodnjih sedmdesetih se je bilo treba za nutello odpeljati čez mejo, v SFRJ je namreč niso vedno imeli na policah).Tisti prvi dan in pol, ko je pa otrok res bolan, to se pa tako hitro pozabi... Grem stavit, da imate podobne spomine. Hočem reči, otroci svoje bolezni doživljajo mnogo manj dramatično kot njihovi starši (in obratno, en prepriček med staršema otroka strahovito prestraši). Mislim, srcektorta, da tudi tvoje dete zelo pogumno oddeluje laringitis in izkoristita ta čas za to, da bosta imela za ostanek življenja skupne spomine. Drugo pa ni pomembno. Vendelina jr.

sara  

član od: 2.10.2001

sporočila: 383

22. maj 2008 10:03

Laringitis je drug izraz za vneto grlo. Hec je, da smo to v mladosti vsi preživljali - brez posebnosti, danes pa je zadeva povsem drugačna. Nemalo je otrok, vključno z mojim, ki morajo zaradi tega v bolnišnico (inhalacije, injekcija, ki olajša dihanje). Jaz sem za svojega mislila, da se bo najmanj zadušil. In tisti kašelj, kot bi lajal! Resnično, časi se spreminjajo! Lp in čimveč zdravja veverica

anja  

član od: 2.9.2001

sporočila: 1431

22. maj 2008 11:28

Evo sem šla prav pogledat, v fiziološko mu dajem ventolin razstopino in to inhalira. To zdravilo se resnično uporablja samo pri hudih oblikah-ful je treba pazit pri odmerjanju, ker ima lahko močne stranske učinke-srce ponori-dobesedno!

Imam pa v hladilniku vedno tudi sirup Zyrtec.

Bila sva na testiranju na Jesenicah-testirali so ga na vse živo, pa so bili vsi rezultati negativni, torej so alergijo izključili. Ima pa pogosta vnetja ušes in posledično laringitis. Izgleda da ima vse ušesne kanale in dihalne poti res ozke in ko se zabaše smo adijo.....

Pa saj sedaj ko vem kako pomagat mi ni več grozno, ko sem ga pa prvič dobila vsega ubogega v postelji sem pa mislila da bo umrl.

Je laringitis neka podobna oblika oslovskega kašlja? Kdo ve?

ANJA

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

22. maj 2008 13:55

Ni! Oslovski kašelj je čisto določena oblika zelo nalezljive bolezni (z možnimi zelo hudimi zapleti), ki jo povzroča ena čisto določena bakterija (Bordetella Pertussis), proti temu se vse otroke cepi. Zna pa se slišati podobno, le, da je kašelj pri oslovskem kašlju veliko hujši.

čoko

tejka77  

član od: 27.2.2007

sporočila: 544

22. maj 2008 18:28

MOj starejši sin je imel pogoste napade laringitisa - vedno ponoči in vedno tako hude, da smo šli direktno v bolnišnico.Zdravniki so nam pojasnili, da je laringitis zelo nevaren do otrokovega tretjega oz. četrtega leta. In res- - po njegovem tretjem roj. dnevu je bilo vsega kar naenkrat konec; nič več pumpic, inhaliranja......... Zdaj je star že skoraj enajst let, trenira plavanje, po obdobju laringitisa še ni bil v bolnišnici, tudi najlažja oblika prehlada mu ne pride blizu---samo včasih ima tak nizki glas, kot Miran Rudan Tako da, drage ženskice, vse mine, tudi laringitis bo. tejka77

srcektorta  

član od: 13.5.2008

sporočila: 153

22. maj 2008 19:41

HVALA VSEM ZA ODGOVOR IN UPAM DA BO TEGA LARINGITISA RES KMALU KONEC. srcektorta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti