Masleno testo za kremšnite

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

20. maj 2008 20:50

Masleno testo se verjetno uporablja tudi kot podlaga za prekmursko gibanico, vmes so pa plasti vlečenega testa, ali se motim? Na to sem se pomnila zato, ker sem zadnjič jedla pregrešno dobro gibanico in imam še sedaj skomine katjushka

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8687

20. maj 2008 20:56

Točno tako! Pri "Prekmurski gibanici" jaz naredim "podplat" iz maslenega tesa (seveda pečen), potem pa vse ostalo gor. Masleno je ponavadi 3+2+1 (moka, maslo, sladkor), vse ostalo - rumenjak, kisla smetana, limonina skorjica, rum, orehi... tako kot veleva recept. Pozdravček!

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

21. maj 2008 9:14

masleno testo je obicajno res kar krhko testo - razmerje moka, mascoba in sladkor = 3:2:1 vleceno testo je v principu samo moka, voda in sol (lahko tudi mascoba), potem dodajamo jajca, kis, smetano.... dobro pregneteno, tanko razvaljano in nato se razvleceno. http://www.zito.si/index.php?id=203 Spet imamo vec proizvajalcev. To testo lahko kupimo zamrznjeno ali samo ohlajeno (najdemo ga v hladilniku kjer je mleko, jajca, kvas....) masleno listnato testo je listnato testo, kjer je mascoba res maslo, medtem ko je pri listnatem testu mascoba obicajno kar margarina (mislim vsaj ) proizvajalci so razlicni: zito http://www.zito.si/index.php?id=217 , potem pecjak, mercatorjeva blagovna znamka,... Narejeno je v principu tako da se "vleceno testo" razvalja, vanj zavije blok masla pregnetenega z malo moke, potem pa valja in zlaga. Kolikor vem, ga lahko kupimo samo zamrznjenega, lahko pa je ze razvaljano in/ali narezano. http://www.web-kulinarika.si/index.php?modul http://www.dkimages.com/discover/DKIMAGES/Discover/Ho http://www.xanga.com/Patissier_Aspirations/5417888 http://www.ibiblio.org/expo/restaurant/techniques/pa kvaseno listnato testo je podobno maslenemu listnatemu, le da je namesto vlecenega testa v katerega se zavije mascoba kvaseno testo. Iz njega se naredijo francoski rogljicki - croissants, razne blazinice, ... Vem da ga proizvaja Pecjak, izgleda tako kot listnato testo, le pri peki bolj naraste, vcasih se tudi manj lista... Kupimo le zamrznjenega. LP, R.

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

21. maj 2008 9:50

Alibaba, bojim se, da listnatega testa z maslom ne boš dobila drugače, kot da ga boš sama naredila. Vsi industrijski proizvajalci (in večina slaščičarskih) ga delajo z margarino, verjetno s posebno vrsto margarine za pekarstvo (Nemci ji pravijo "Ziehmargarine). Mislim, da sem kdaj že videla pravo masleno listnato testo v hladilniku v kakšni zelo "nobel" delikatesni trgovini v tujini (Franciji). Dragička, 3:2:1 testu (ki ga uporabimo tudi za podplat pri gibanici) pa navadno rečemo krhko testo. teta torta Sporočilo je spremenil(a) teta torta dne 21. maj 2008 09:51:32

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti