Magična kroglica za pranje perila

terezija  

član od: 26.5.2003

sporočila: 930

13. mar 2009 12:53

je petek in še trinajsti po vrhu. ne se razburjat, rajši ven na sonce. kar se pa pranja tiče pa tako kakor komu paše samo da je čisto. lp reza

tamala69  

član od: 8.2.2008

sporočila: 124

13. mar 2009 13:01

Ognjič je napisal/a:

Kyara, jaz sem le hotela povedati, da butanje predmetov (pa če so magični, ali pa nemagični, le hrgasti ne smejo biti) ob cote deluje, itak so včasih tako na roke delali, če ni dobro opralo, pa so še malo požajfali. In pri takšnem načinu je tudi normalno, da skoraj ne rabiš mehčalca. Strokovno pa lahko kot fizik to stvar ežoj obrazloži.

Ognjič [vrtnica]
Ja samo da "danes" nimamo ravno časa na pretek, da bi lahko prali na roke. Se mi zdi, da je prav vsaka stvar, ki je ekološko naravnana (manj praška, manj mehčalca), dobrodošla. Ežoj, mene bi pa zanimala bolj fizikalna razlaga, je bila fizika eden mojih ljubših predmetov. Prosim, razloži (...keramika v krogli v stiku z vodo pospešuje molekularno gibanje...).Pa hvala že vnaprej. tamala69

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

13. mar 2009 14:42

Ognjič je v bistvu razložila, da je to Butnskala, samo da se dogaja znotraj pralnega stroja Vendelina jr.

barbara_s  

član od: 21.3.2008

sporočila: 50

13. mar 2009 15:11

Jaz dam pa pol merice praška že tako, pa mi stroj čisto v redu opere. Jutri probam pa z golf žogico, pa četrt merice praška :) Hm, a je tudi kakšna magična stvar za sušilni stroj? Da bi naprimer namesto 2 uri sušil samo deset minut? To bi bilo šele ekološko.... barbara_s

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

13. mar 2009 15:18

barbara_s je napisal/a:
Hm, a je tudi kakšna magična stvar za sušilni stroj? Da bi naprimer namesto 2 uri sušil samo deset minut? To bi bilo šele ekološko.... barbara_s
Meni je pomladni vetrič itak magičen.... Vendelina jr.

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

13. mar 2009 15:35

Mislim, da vam je petek 13. malo naškodil. Pa saj kroglica ne buta po stroju. Mislim, da si niste dobro prebrale, kako pere magična kroglica.

Vsi veste, da ima vsako živo bitje eno energijo. Imam prav? Ja seveda. Tudi živali in rastline jo imajo. Sonce prav tako in jo še oddaja. Ker če ne bi bilo sonca in njegove energije bi vsi pomrli. 100%! Tako tale kroglica in keramika v njej vsrkat tole sončno energijo in jo počasi med pranjem oddaja in sicer tako, da energija kao polni vlakna, ki se z energijo malo kao tresejo in umazanija odpade dol. Saj zato pa so nekdaj mlatili s perilom, kasneje ga voščili po rumplašu, danes pa z kemijo peremo in uničujemo okolje.

No in ta kroglica rabi zelo malo kemije in pri manj umazanem sploh ne, če jo lepo napolniš z energijo in potem z njo pereš. Saj težava v prihodnjih letih bo itak pomanjkanje vode in to hujša, kot si lahko predstavljamo.

Pa lepo perite, s kroglico ali brez.

Kyara

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

13. mar 2009 15:52

Ej Ognjič, a bi ti rad mene sprla s pol kulinarike? Si poklicala za pojasnilo mene, Atino in proximo, pa edini jaz bumbar se ujamem, onidve sta pa tiho.

Pa še mal izven teme: ko sem bil mlad ( kdaj je že to bilo ), gazda pri katerem sem stanoval, je kupil fičkota ( za ta mlajše, to je avto ). Imel je cel ritual, vsak dan, ko pride s " šihta ", kosilo, potem pranje fičkota. Jaz sem se matral ga prepričati, da je to pravzaprav za avto slabo, ker ga vsak dan moči, vlaga v kakšnih špranjah ostaja in bo le pospešil rjavenje, Seveda brezuspešno. Enkrat pa v eni revije napišejo ravno to in jaz, ves pameten, mu dam revijo pod nos. On prebere, stisne zobe in reče: jaz ga bom pral vsak dan, pa naj propade.

Iz tega sem se naučil, da ljudje pravzaprav niti nismo zelo racionalna bitja in je pravzaprav brez smisla nekoga prepričevat v svoj prav, če pa on ima svoj prav. Torej če uporabljate magične kroglice, in ste zadovoljne, je prav, pa še se vam imenitno zdi, da manj onesnažujete okolje ( kar je tudi res ) ker uporabljate manj detergenta.

Če pa ste mal firbčne sorte, lahko naredite poskus: dva enako umazana kosa blaga dajte prat pod enakimi pogoji, le enkrat s kroglico, enkrat brez, potem to dajte nekomu drugemu za ocenit kateri je bolj čist ( pa ne povedat: a ne da je tale opran z magično................ ). Lahko grete še naprej in vzamite kakšno gomijasto otroško igračo in jo dajte namesto magične kroglice........... Pa če to ponovite nekaj krat, in če se izkaže............ e, pol pa vam  nobelova nagrada ne bo ušla.

Včasih so rekli za kakšnega partijskega funkcionarja: ko sliši besedo kultura, se prime za pištolo. Z mano je podobno: ko slišim besedo energija od kakšnih bio - strokovnjakov bi se prijel za pištolo, če bi je imel.

Skratka: ko nekaj daš na sonce, delujejo sončni žarki tako, da se to segreje, lahko kakšni UV žarki plastiko pobelijo ali mal spremenijo, da postane bolj krhka in konec, nobene skrivnostne energije ni, da bi  " napolnila " žogico, da bi bila učinkovita pri pranju ( pa končno: ne piše, da se kroglica napolni z energijo po ( recimo ) desetih pranjih, ampak enkrat mesečno, pa še ni potrebno. da je sonce, lahko je dnevna svetloba ).

Glede pranja pa tole: umazanija ( pa ostanimo pri perilu ) je recimo maščoba s kože, na katero se prime prah in morda še kaj ( delci kože, ki se lušči ), in to se vtisne v pore maed vlakni tkanine. Če hočemo oprat, to moramo spravit stran ( temu rečemo pranje ). Če to dovolj dolgo drgnemo v mrzli vodi, bo oprano. Stvar pospešimo s toplo vodo. Vse še bolj pospešimo s malo mila. Milo ( ki je mimgrede natrijeva sol stearinske, palmitinske, oleinske........ kisline ) z vodo naredi penečo koloidno tekočino ( karkoli to bilo ) ki ( tekočina) pospeši nastanek koloidne suspenzije s nečistočo. Z drgnjenjem o buten skalo ( kot pravi Vendy ) vse pospešimo. Vse  boljše funkcionira v mehki vodi, torej taki, ki ne vsebuje kalcijevih soli. Z detergentom je vse podobno, le da detergent vsebuje nekaj, kar omehča vodo ( snovi se reče zeolit, dela pa tako, da kalcij iz raztopljenih kalcijevih soli v vodi, zamenja z natrijem ).

Eto zdej sem vas mal zamoril, morda sem kakšnega kozla ustrelil, pa naj me kdo popravi ( Atina ).

tamala devetinšestdeseta: keramika v krogli je lari fari, keramika je ena taka stabilna snov, ki se ne spremeni kar tako. Molekularno gibanje pospeši le temperatura.

Madona, pa ne nasedat na take vesoljne razlage s besedami, katerih pomen vam ni znan. Če nekdo reče, da kroglica deluje zaradi tega ker je magična, temu lahko verjamete ali pa ne. Če zraven govori o energiji, ionizaciji........ potem je treba poiskat pomen posameznih besed...........

pa bodi dovolj, boli me že ta prst za tipkat.

ežoj

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

13. mar 2009 16:01

Se ne nanaša na magično kroglico, ker nimam pojma, kaj to je - hočem reči, ne iz prve roke. Bi paizpostavila nekaj drugega, česar ne morem razumeti in bi mogoče padlo v isto kategorijo: britvice in piramide. Britvico postaviš pod piramido in naslednji dan je nabrušena. Tako nekako. Zagotovo ve kdo več o tem kot jaz, guglat se mim pa ta hip ne da, ampak ej, meni ta zadeva ni jasna sploh, pa je (baje) resnična. sara

tamala69  

član od: 8.2.2008

sporočila: 124

13. mar 2009 16:25

Hvala Ežoj. Še vedno me zanima "konkretna" razlaga stavka: (Ežoj, če se ti še ljubi pisat... ali pa kdo drug) ...Keramika v stiku z vodo pospešuje molekularno gibanje in zaradi tega olajša prodiranja v tkanine. Čistlna moč, ki iz tega izvira, oslabi površino umazanije, ki jo zaradi tega z lahkoto odstranimo brez uporabe detergentov.... Če sem Ežoja prav razumela, je ta krogla en "nateg". Ja bo treba probat oprat, pa da vidim, kaj bo. Sporočim pa tudi - OBJEKTIVNO. P.S.: Krogla je votla - zunanji obod je luknjičast (verjetno iz materiala podobnega gumi), v njej pa so manjše keramične kroglice. tamala69 Sporočilo je spremenil(a) tamala69 dne 13. mar 2009 16:30:01

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

13. mar 2009 16:46

Eno vprašanje: če se stlačimo v kopalno kad voda, tale magična krogla in jaz, ki sem pravkar prišla s štihanja na vrtu, potem to pomeni, da se bom začela začela zaradi sončne energije v krogli (hm, če je v krogli, a je potem še sončna energija??? A ni pol to krogelna energija???) malo kao trest in vsa svinjarija z vrta bo odpadla z mene brez raznih golobic in podobnih toaletnih dišeče-penastih stvari??? In če stlačim kroglo v usta (nekateri pravijo, da imam gofljo dovolj veliko), potem to pomeni, da ne potrebujem več zobnih ščetk in past???

LP

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti