Pomoc pri herbariju

tema je zaklenjena

Kristina  

član od: 13.1.2007

sporočila: 425

13. maj 2008 19:59

A mora ta herbarij narediti obvezno?Ker mislim namreč,da nemorejo kar nekaj od otrok zahtevati,kar ni izvedljivo? Kristina

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

13. maj 2008 22:11

Za božjo voljo, kje so pa znoreli?????????????????????????????????????????????????????????????????

pa menda ne dela tvoja hči herbarija na kakem oddelku na faksu?????????" Očitno pa hoče ta herbarij nekdo, ki nima pojma, nobena od teh vrst zdaj še ne bi smela biti v obliki, primerni za herbarij.

mvita, prosim, čisto resno, povej mi (lahko na ZS, nikakor z imeni tule, v javnosti, prosim), kje to hočejo imeti, bo treba malo ustrezne strokovne kroge o tem obvestiti, ukrepati bo treba.Vse vrste so take, da jih pač ne moremo za neke herbarije kar tako nabirati.

 

 

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 13. maj 2008 22:16:52

Anica iz ČD  

član od: 6.11.2007

sporočila: 38

13. maj 2008 22:36

Učitelji(ce) v osnovnih šolah včasih zahtevajo dobesedno nemogoče stvari, in takrat se morajo starši temu upreti! Pred par leti je učiteljica na "elitni" (pfuj) ljubljanski osnovni šoli naročila četrtošolcem, naj za vsako poglavje knjige, ki je bila za domače branje, napišejo pol strani o osebah, dogodkih, kraju, času,... dogajanja. Knjiga je mela cca 20 (sicer kratkih) poglavij, ampak to je pomenlo, da bi naj 10-letniki o kratki in preprosti knjigi napisali 10 strani. Moja mami je takrat čist znorela, po izobrazbi je prof. slovenskega jezika in primerjalne književnosti, šla je v šolo in gospe pojasnila, da tako natančne analize knjig še na faksu niso delali... Navodila so se potem spremenila na pol strani za celo knjigo... Ps: pa če bi bla vsaj dobra knjiga... Anica iz ČD

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

13. maj 2008 22:55

Draga mvita, predlagam ti, da se sama ali pa še z drugimi starši obrneš direktno na učiteljico in ji razložiš KAJ sploh zahteva. Da se v šolski herbarij dajejo ogrožene ali celo zaščitene rastline, se mi zdi škandalozno. Sploh pa je smisel vsake naloge, ki se jo da otroku, da jo je sposoben narediti ON SAM! Smisel takega herbarija bi bil več kot dosežen, če bi morali otroci zbrati 10 ali 20 rastlin (seveda ne tistih, ki so zaščitene), ki rasejo v vaši okolici in poiskati njihova imena. Ker pa si na žalost te naloge naloge nisem izmislila ne jaz in ne ti, ti svetujem, da se o tem res pogovorite starši z učiteljico - kajti če ji nihče ne bo nič rekel, bodo še vse generacije naprej morale iskati na vašem koncu očitno nerastoče rastline . Kar pogumno, beseda ni konj! mamaF - Mojca

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

13. maj 2008 23:28

Se nisem hotela prej oglasiti, sem čakala na Rimljanko. Moje mnenje je, da bi se v OŠ morali učenci seznaniti z osnovnimi rastlinami, ki jih najdejo na sprehodu. Da pa iščejo munec, ki ga jaz razen v knjigah še v živo videla nisem (pa sem svoj čas poznala vsako rastlinico na travnikih) je pa vseeno malo preveč. Jaz bi dala tako nalogo (sicer nisem specializirana za biologijo, je pa "travniška botanika" ena redkih stvari, ki me je res prevzela pri tem predmetu - Rimljanka, brez zamere): Naberi do 20 rastlin v svoji okolici, jih razvrsti po najdišču (ali po družinah, kar bi se mi zdelo primerneje). V herbarij bi tako šlo: (primer): marjetica, ivanjščica, zlatica (jih je več vrst), črna in plazeča detelja, več vrst trpotca, rman, grintavec, glavinec, regrat, čemaž, pokalica, jetičnik, gabez, slak, navadna zvezdica, plešec, trav. kadulja, nav. nokota, šmarnica pa še kakšna vrsta trave: dišeča boljka, travniška bilnica, volnata medena trava, mačji rep, pasja trava, visoka pahovka ipd. Te rastline bi veljalo poznati, nekih zaščitenih vrst pa ... no, poznati jih moramo, nabirati pa ne smemo. Sicer ne vem, katere druge rastline ste še morali nabrati (očitno jih ste), mogoče je bil dan le spisek iz katerega ste morali nekaj izbrati. Ne vem. Atina

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

14. maj 2008 8:02

Se kdo spomni, da sem pisala o (subjektivno) nemogočih nalogah, ki jih učitelji dajejo učencem in jim niso dorasli. Naloga je težavna tudi za starše, ki pač nočejo priznati, da ne znajo in se nočejo konfrontirati z (mogoče maščevalnim) učiteljem. Sama sem prepričana, da so navodila, kaj in koliko je treba narediti, površna. In to je izirni greh vseh napak v organizacijskih strukturah, ki jih srečamo kasneje v življenju. Premalo navodil, nerealna pričakovanja in ponižno trpljenje prizadetih. Da o osebnih travmah staršev in otrok ne izgubljam besed.

Za dečkota, za katerega sem šivala obleko za pupo, zbirala v 3. ali 4. razredu podatke o industriji v dolini, ki po svojih vsebini spada v seminarsko nalogo kako višjega razreda srednje šole, sem zelo zgodaj lazila po travnikih in ustvarjala herbarij.Nismo našli vsega, mulc se je jokal, midve pa sva preklinjale šolski sistem, ki otroke preveč obremenjuje. Pri tem sva tudi modrovali, katera od naju je bolj neumna, ker rastlin po imenih nisva poznali. Učiteljica je za herbarij obljubila oceno.

Po moji pameti zadostuje, da gredo otroci na travnik in v živo spoznajo rastline ( učiteljica bi prej morala pogledati, kje to spoh raste). In da jim vzgojno pove, da se ne lomasti po tujih travnikih, kjer se bo čez nekaj dni kosilo, da se ne trga nobenih rastlin po nepotrebnem, čeprav jih v naravi dovolj.

Otrokom bo vedenje o obnašanju v naravi korisilo precej več kot pa ralikovanje med lokvanjem in žabjim kajtoježe. Kot odrasli bodo na travnik parkirali kljub temu, če bodo to razliko poznali.

Tole je tipičen primer v praksi, kako otroke filamo s popolnoma nepotrebnimi podatki, osnovnega znanja o obnašanju v okolju pa ne dobijo.

F r i n a

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. maj 2008 8:29

Mene je že včeraj malo srbelo (ker je tema zelo podobna eni temi izpred meseca dni), pa sem predpostavila, da se boste druge ladies oglasile in povedale večino tega, kar mislim tudi sama. In sem imela prav. Nekako se mi zdi nerazumno, da bi morali otroci v herbarij vložiti rožico, ki raste ob Cerkniškem jezeru - a to kao pomeni, da če si iz Goričkega, se moraš prav tako zapeljati do Cerkniškega jezera? In a niso rožice ob Cerkniškem jezeru itak tako redke, da se jih sploh ne sme trgati? Meni, npr, ne pride na misel, da bi ob kolesarjenju na Lj. barju kaj utrgala - si mislim, tole je en zelo redek habitat in ga ne smem uničevati, sem blond družboslovka predpostavila, da to isto velja tudi za Cerkniško jezero.... Sem tudi predpostavila, da bo lady rimljanka kakšno rekla (sem imela prav, res je), ker ona je tu najbolj od foha. Teh rožic se res ne sme trgati. Anyway, moje šolske ure botanike so bile zabavne. Učili smo se o tem, kaj je širokolistno, kaj so rastlinske žile, pa rožne in cvetne liste smo jemali, v vsaki cvetici smo znali ločiti med prašniki in pestičem, V bližnjem gozdu smo obdelali rastline v različnih letnih časih. Nobene učne muke ni bilo Pa smo vseeno znali in še vedno je nekaj bazičnega znanja ostalo. Vendelina jr.

mvita  

član od: 13.7.2007

sporočila: 5

14. maj 2008 8:31

Frina se strinjam z tvojim mnenjem,mislim da je dosti rastlin ki bi jih pa skoraj morali poznati pa jih ne. mvita

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

14. maj 2008 9:11

frina je napisal/a:

Po moji pameti zadostuje, da gredo otroci na travnik in v živo spoznajo rastline ( učiteljica bi prej morala pogledati, kje to spoh raste). In da jim vzgojno pove, da se ne lomasti po tujih travnikih, kjer se bo čez nekaj dni kosilo, da se ne trga nobenih rastlin po nepotrebnem, čeprav jih v naravi dovolj.

Otrokom bo vedenje o obnašanju v naravi korisilo precej več kot pa ralikovanje med lokvanjem in žabjim kajtoježe. Kot odrasli bodo na travnik parkirali kljub temu, če bodo to razliko poznali.

Tole je tipičen primer v praksi, kako otroke filamo s popolnoma nepotrebnimi podatki, osnovnega znanja o obnašanju v okolju pa ne dobijo.

F r i n a
Še zmeraj hranim svoj herbarij iz 5. razreda, napolnjen s travniškimi rastlinami. Nujno jih je bilo treba najti 10, jaz pa sem tako noter padla, da je dosti bolj obsežen. Kjub temu, da tega ni bilo treba, sem takrat za vse rožice poiskala latinska imena. Pa to sploh ni bil problem. Ivanjščico, ripečo zlatico, modri glavinec ....smo otroci namreč z lahkoto našli tudi na travnatih površinah blizu Celja. Najbrž ni treba dodati, da sem vse opravila čisto sama in za herbarij dobila petico. In ljubiteljsko veselje do botanike se me drži še zdaj, herbarijev pa sem pozneje naredila še kar nekaj. Tudi po zaslugi tega prvega herbarija in učiteljice, ki ji je bilo jasno, kaj je za 11 letnega otroka primerna naloga. mamaF - Mojca

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

14. maj 2008 10:09

vendelina vse imaš prav,vendar po novem se po Cerkniškem jezeru pasejo koze bivšega župana,saj je ugotovil,da se preveč zarašča in pojma nimam kaj še vse,.... pa v poletnem času ga tudi kar lep del pokosijo in imajo potem to travino za steljo,smrdi pa ko sam hudič.... pozorni so samo tam,kjer gnezdi kosec,tam je nekakšen drug sistem,sicer pa se z jezerom dela kot svinja z mehom,sploh sedaj ko vsako nedeljo tja pridrvijo trume špagetarjev,.... da se nebi preveč zaraslo,so pred božičem imeli celo čistilno akcijo podarjanja borovcev ,ki so jih odstranjevali z jezera,... moji otroci imajo pri herbariju srečo,saj ima moj že dvajset let ,in se vseskozi dopolnjuje,... anaeva

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti