Torta-še enkrat

tatam  

član od: 30.10.2005

sporočila: 179

tema odprta - 8. maj 2008 13:01 | ogledi: 3.884 | odgovori: 18

Hčerka gre naslednjo nedeljo k obhajilu.Želi imet Sacher torto-edino to ji gre. Jaz bi pa rabla ideje,kako jo naj okrasim.Pa brez ticine mase,je nimam in nekak ne morem do nje.Torej v poštev pride smetana,čokolada...Kaj še???In kako okrasit??

Še kake slikice bodo zelo dobrodošle!

Lp,Tamara

tatam

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

8. maj 2008 13:28

Zakaj bi pa torta morala biti ne vem kako okinčana z vsem mogočim? K saherci bi se morda lepo podale rozete (oziroma kupčki)  - ene narediš iz čokoaldne kreme ali smetane, ene pa pustiš bele. Torej vsaka druga rozetka čokoladna, vsaka druga bela, na vrh vsake pa polovica jagode (lahko kar z listom, je na torti jagoda z zelenim listo zelo lepo videti), ali pa kandirana češnja, višnja...

 

Pa na sredini malo večja rozeta, ali pa napis.

 

Mamamia

mamamia

stasafrank  

član od: 29.6.2003

sporočila: 518

8. maj 2008 13:47

Verjetno boš torto oblila s temno čokolado, ker si ne predstavljam, kako bi pasal poleg kak drugi okus kreme ipd..... mogoče bi šlo z belo čokolado.... Poglej torto od lisičke pri Schillerjevi torti - tam je z belim sladkornim ledom na temno podlago nabrizgala vijugice - čipko. Pride lepo in zakrije kako luknjo v oblivu. Ravno tako lahko narediš vijugice na belo podlage. To izgleda celo bolj fino, ko je bel vzorec na belem, ali pa kremo čisto rahlo obarvaš s kako jedilno barvo. V Sparu jih imajo od Foster Clark. Najbolje, da v Google vtipkaš baptism cake ali christening cake in ti bo vrglo ven kup slik. Samo ne pretiravati z okrasjem, ker se mi nekako zdi, da to ne sodi k saherci.... Ideja od mamemie mi je kar všeč. Z malo spretnosti in domišljije.... Staša

*Alisha*  

član od: 7.11.2007

sporočila: 360

8. maj 2008 14:51

Tukaj imaš recept za doma narejeno maso, ki se da super oblikovat, sem ravno včeraj sprobala. Dobro se tudi obarva, iz nje lahko narediš figurice, rožice.... Samo jaz sem naredila iz 1/3 recepta, pa sem jo imela kar veliko. http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1444 Drugače pa vem da jaz sem za svoje obhajilo imela na torti kelih in nad njim hostijo (to lahko narišeš na torto ali pa narediš iz prej omenjene mase) pa golobčka, pa zraven napis "Alji za sveto obhajilo". Torta pa je bila v obliki knjige. *Alisha*

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

8. maj 2008 15:06

mamamia, kako narediš tako čokoladno kremo za brizgat? bannanna

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

8. maj 2008 15:08

*Alisha* je napisal/a:
"Alji za sveto obhajilo"
nah jaz sem te pa imela za tamlajšo sestrico...

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

8. maj 2008 15:12

bannanna je napisal/a:
mamamia, kako narediš tako čokoladno kremo za brizgat? bannanna

 

S slaščičarsko vrečko ali brizgalko z zvezdastim nastavkom lahko brizgaš rozete z skoraj vsako kremo, meni gre najlažje z masleno. Ampak k saher torti je ne bi dodajala, bi bilo po moje preveč, ker je maslo že v testu. Zato bi jaz v polovico sladke smetane dodala čokolado v prahu in malo utrjevalca, drugo polovico bi pustila belo in bi s tem okrasila.

Ker se mi zdi že sama saherca polna okusa in bi bila vsaka dodatna krema "too much information", kot bi rekla dear Vendy. Sladka smetana se pa k saherci tako ali tako zelo lopa poda.

 

Mamamia

mamamia

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

8. maj 2008 15:29

Čao, Naredi pravokotno saherco, oblij s čokolado, ob strani naredi rozete (lahko eno belo, eno rjavo) s smetano, ker to pač najbolj paše k saherci, potem jo pa okrasiš s kelihom v rumeni in okroglo hostijo v beli barvi iz zgoraj omenjene mase, da bo bolj svečanega izgleda. Po rozetah lahko posuješ še perlice. Lahko obliješ z belo čokolado, da bo še bolj "obhajilska". Lep pozdravček, S.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. maj 2008 16:49

Zakaj bi jo pa okraševala, mislim v čem je fazon? Osnovni fazon okraskov (vseh in vsega oblikovanja) je v bistvu to, da zakamufliraš podlago, če ravno ni b.p. Nadgradnja okraševanja je v tem, da se poudari z detajlom osnovno sporočilo. Recimo, riž se poudari z žafranom. bela krema se okrasi z lističi mete. Potem je še okraševanje, ki rešuje neizmerno dolgočasno osnovo. Recimo, klasična smetanova torta z jagodami na vrhu - jagode dajo okus in barvo tortni zadevi, ki je v osnovi precej dolgočasna (biskvit s smetano ravno ni ne vem kakšen presežek) S tem, da ima veliko ljudi težave in pri okraševanju nekako ne znajo nehati in je stvar hitro overaccessorised. Too much information. Originalni sacher ne spada v nobeno od teh kategorij. Originalni sacher je imel nekaj časa gor napis SACHER in to je bilo čisto zadosti - še pakirano v leseno škatlo, pa se je vedelo, kje smo kupovali (roko na srce, v bistvu je originalni sacher precej posušena zadeva za moj okus, ampak škatla je pa fajn dodatek...) Če grem na doma narejeno zaherco: Lepa čokoladna glazura je povedna sama po sebi, kakšna pikica v glazuri je pa itak "must have", ker se s tem vidi, da je bila stvar ročno in doma narejena in to je itak sexy. Less in more. Aroma sacher torte je močna in definirana in ne rabi nič dodatnega, da bi bilo treba sladico posiljevati s kakšnimi "cort okraski"..... Pa še vremenski faktor morate upoštevati. Sicer ne vem, kje bo zadeva servirana, samo, obstaja kar verjetnost, da bo tam cca 20 stopinj in če boste imeli vrtno zabavo, se bo stvar fino topila. Po Murphyju, več kot je lepih oblek na zabavi, več je verjetnosti, da se bodo popacale s čokolado,.... Brigana smetana je čisto sexy na smetani, samo ta smetanasti hudič zelo hitro dol pade in potem izgleda totalno klavrno (razen, če ne boš tega počela tik pred fotkanjem in rezanjem - a boš imela čas to početi? Dvomim). S tem, da je smetana na zaherci za moj minimalizem too much information. Edino, kar bi moj minimalizem morebitno prenesel, so čokoladne kaplje, zbrane v središču torte v en malo abrstrakten cvet. Glej kako je stana.r okrasila Maraschino torto, mislim, na tisto, kar je na sredini - mrežic ne bi delala, ker je v sacherju toliko čokoladne informacije, da je abstraktni cvet na sredini maximum. Vendelina jr.

*Alisha*  

član od: 7.11.2007

sporočila: 360

8. maj 2008 16:49

majamarko, a jaz slučajno česa ne vem *Alisha*

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

8. maj 2008 18:23

Ne vem... jaz bi pa torto okrasila tako, da bi bila slavljencu/ki všeč, pa me ne zanima, če je potem gor "too much information" - sicer zakaj pa ne, saj otroci imajo ponavadi to radi. Saj je to njihov dan, pa naj imajo svojo torto. Sebi bi pa naredila tako, da bo meni všeč. matilda

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti