Ekonom lonec-nasvet

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

23. okt 2008 20:56

Jaz sem se kar zgrozila, ko sem prebrala tole o Šparovem ekonomu- sem namreč kupila isto... Ampak pravkar sem skuhala fino govejo juhico, 35 min. piskanja, potem pa sem kar pustila, da se lonec sam dovolj ohladi. Rezultat odličen, nič špricanja, pokov... Ampak če se mi ne bi tako mudilo, bi zagotovo kupila raje te iz Hoferja. Z njihovimi in Lidlovimi izdelki sem bila vedno zadovoljna, s ceno prav tako.

Zdaj, ko sem se navdušila nad ekonomom, bi pa prav rada vedela, kaj vse kuhate v njih... In koliko časa. Jaz sem ga kupila predvsem za govejo juho in golaž, to mi vzame preveč časa. Kaj še?

čoko

luna134  

član od: 25.8.2008

sporočila: 10

24. okt 2008 21:48

Jaz sem tudi kupila Sparov ekonom lonec v akciji lansko leto in sem ga nesla nazaj, ker mi je ob parih uporabah, vedno ko sem ga dala pod curek mrzle vode in se je pritisk sproščal, ven špricala voda ob tesnilu, ob strani. Vmes so mi tesnilo menjali, pa je bilo isto. To ni pa za nikamor, ful nevarno. Zdaj so se mi pa zaradi tega pripetljaja ekonom lonci zamerili. Že tko sem bila skeptična ali bi ga sploh kupila, ker se mi zdijo kot tempirana bomba tile lonci nasploh. Je bilo pa super ko je bil fižol skuhan v pol ure. Lepo se imejte

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

24. okt 2008 22:16

Jaz sem za darilo dobila WMFov ekonom lonec in sem totalno navdušena. Sicer moj lonec ne piska ima pa gumb z indikatorjem temperature (2 stopnji). Ponavadi kuham vse kakšno minuto manj kot sugerirajo navodila. Ko čas kuhanja poteče, ugasnem indukcijo, če imam še kaj za postoriti (npr. pripraviti solato), počakam, da vsebina dovolj pohladi (indikatorski gumb se "skrije" v pokrovko), če se mi mudi, dam lonec pod tekočo mrzlo vodo. Največkrat v njem na sopari kuham zelenjavo, velikokrat stročnice. Mesa pa pri nas ne jemo pogosto. Skratka, čeprav je ta lonec drag, ga vseeno priporočam. Konec koncev ima tak lonec dolgo življensko dobo.

luftar  

član od: 7.1.2015

sporočila: 1

7. jan 2015 18:25

Rad bi kupil stari ekonom lonec EMO 5 l. Če ga slučajno kdo poseduje in mi ga proda, prosim, da me

kontaktira na tel.: 040 513 324  - Boris

 

luftar

Monika7  

član od: 22.8.2010

sporočila: 201

4. nov 2015 18:01

Pozdravljeni,

prosim za pomoč. Zbiram informacije za nakup ekonom lonca, (seveda sem prebrala vse teme na kulinariki) pa me zanima kakšna velikost bi bila najprimernejša? Ko sem bila majhna smo imeli enega ogromnega in enega nizkega in za dva se mi zdi prevelik (sklepam namreč tudi po izjemno širokem premeru). Ker sva dva in bova še nekaj časa tudi ostala samo dva, vas prosim za nasvete glede litraže loncev. V ekonom loncu imam namen kuhati predvsem juhe in enolončnice.

Kot zanimivost: kar nekaj različnih ekonom loncev se prodaja na bolhi. Kdo bi si mislil... :)

Hvala

Monika7

ekopar  

član od: 12.4.2016

sporočila: 1

12. apr 2016 16:49

Zdravo,

zanima me, če ima kdo Fissler Vitavit 6 literski ali WMF Perfect 6,5literski. Kako se obneseta? 

Je 6litrov dovolj za kuhanje za 5 člansko družino?

ekopar

Zelda  

član od: 26.5.2008

sporočila: 66

23. dec 2016 8:58

Pozdravljeni,

imam ekonom lonec, ki ga že nekaj let nisem uporabljala, zdaj pa bi ga spet. Kako naj preverim, če je z njim vse v redu?

 

Zelda

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12641

23. dec 2016 11:28

 

Zelda je napisal/a:

Pozdravljeni,

imam ekonom lonec, ki ga že nekaj let nisem uporabljala, zdaj pa bi ga spet. Kako naj preverim, če je z njim vse v redu?

 

Zelda

    Nič lazjega, skuhaj juho in boš ugotovila, če je vse v redu.

"Umetnost življenja je v tem, da se naučimo trpeti in da se učimo smejati."

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

23. dec 2016 11:33

Ha-ha... in ti juho raznese po celi kuhinji... 

Taprvo preveri "dihtung"-gumo, vlij 2 dl vode zavri, da začne piskat in boš videla, če deluje. Ne vem zakaj sploh nebi.

Pozdravček!

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

23. dec 2016 11:57

Natančno preglej vsa gumjasta tesnila, če je guma še prožna in nepoškodovana oziroma nerazpokana, lonec pomij, temeljito osuši, vanj nalij navadno vodo (npr. do tretjine lonca), zapri in daj kuhati. Lonca ne pusti brez nadzora med kuhanjem - ko voda začne vreti, preveri, ali  guma pri pokrovu popolnoma tesni, nadzoruj, ali se glavni ventil lepo zapre in se začne gumb z indikatotorjem temperature dvigovati bodisi začne piskati  ali se vrteti (odvisno od modela lonca na pritisk), počakaj par minut, nato pa ugasni štedilnik in počakaj, dokler se lonec (oziroma vsebina) ne ohladi do temperature, ko je odpiranje varno (ko se izenači pritisk).

Morda še to: vsako odpiranje ventilov (z vilicami???), dokler je vsebina lonca še pod pritiskom in pa hlajenje s curkom mrzle vode je nevarno za uporabnika, hkrati pa  takšne nenadne velikanske temperaturne spremembe škodijo loncu (kovini, gumi in delom iz umetne mase), zaradi "nasilnega" odpiranja  ventilov pa lahko pride tudi do okvar in poškodb ventila, kar je za uporabnika pri naslednjem kuhanju lahko tudi usodno. 

Če že morate hladiti, potem za to uporabite vročo vodo, pa še to samo v tenkem, kapljajočem curku, pa tudi to naj bo rajši izjema kot pravilo. V navodilih za lonec, ki ga uporabljam, je vsakršno odpiranje lonca ali rokovanje z ventili (dokler je vsebina še pod pritiskom) ali  pa  tudi hlajenje pod curkom mrzle vode izrecno odsvetovano in označeno kot tvegano početje, ki lahko privede do resnejših oparin. 

Sama že ohoho let  (več desetletij) uporabljam en in isti(!) lonec na pritisk, saj so ti lonci ob redni menjavi gumijastih tesnil tako rekoč neuničljivi (dejansko se jih lahko tudi "podeduje")

Zelda, upam, da so tesnila tvojega lonca še vsa ok, če pa niso, pa lonca nikar ne uporabljaj, dokler ne zamenjaš tesnil.

Uspešno kuho ti želim!

Katarinči

Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 23.dec 2016 11:58

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti