Ekonom lonec-nasvet

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

16. okt 2008 10:20

Čeprav sem v gimnaziji do onemoglosti sovražila fiziko, mi je pri uporabi lonca na pritisk ostalo kar precej znanja, ki pa ni od atomske fizike, s katero so me posiljevali nazadnje.

Ravnam tako kot Ežoj: če kuham v ekonom loncu nimam NIKOLI toliko časa, da bi se lahko ohladil sam po sebi. Prenesem ga v umivalnik, polijem z mrzlo vodo, da se para utekočini in odkaplja nazaj v hrano. Z dvigovalno  utežjo previdno preverim pritisk. Ta utež je namenjena izhajanju odvečne pare, ker bi sicer lonec eksplodiral. Dokler piska, ni varno odpirati lonca, ker to pomeni, da je v loncu pritisk.

Tako, poenostavljeno.

Rdeča pesa pa je pri enem poskusu postala čisto blontna in je od takrat je ne kuhamo pod pritiskom. Nisem hudo žalostna, ker je ne jem.

F r i n a

Lejla13  

član od: 21.1.2008

sporočila: 390

16. okt 2008 11:11

Ne vem kakšne ekonom lonce imate, ampak jaz mojega na silo sploh ne morem odpret, odprem ga lahko šele, ko ni več pare noter. Pod tekočo vodo ga hladim takrat, ko moram dodajati kakšne sestavine med kuhanjem ali če kuham kaj takega, da se bojim, da bo razkuhano, če ga pustim na štedilniku. Raznese pa ga, če je preveč poln , sploh če kuhamo nekaj, kar se peni. Sem imela eno tako izkušnjo z govejo juho pred veliko leti in to prav na isti dan, ko sem tretjič padla na vozniškem.  Hudo.

Lejla13

tuna1  

član od: 10.8.2008

sporočila: 49

16. okt 2008 12:08

Rdeca pesa, hvala. Jutri bomo imeli za kosilo pečenko iz ekonom lonca. To moram preizkusite. Hvala še enkrat. tuna1

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

16. okt 2008 12:36

Ampak saj ni treba da se čisto ohladi lonec, da ga lahko odpremo! Pač izklopiš plin par minut prej, medtem, ko se lonec malo ohlaja in pritisk izenačuje, se hrana še vedno veselo kuha, tako da lahko to komot naredimo par minut pred koncem kuhanja in na koncu je kuhano ravno takrat, ko se da ekonom odpret. Zdi se mi škoda energije, da ga najprej grejem do konca, potem pa ohlajam in trošim še hladno pitno vodo... Brezveze, če se da lepo 3 min. prej izklopit, pa je: manj dela, manj energije gre, kuhano je pa ravno tako - ker kuha se tudi na 100 stopinjah in pri pritisku, ki ni več toliko povišan oz. še pada do normalnega. saj tudi sicer kuhamo navadno pri teh pogojih. Veri

lipa1  

član od: 19.10.2007

sporočila: 193

16. okt 2008 19:16

ežoj je napisal/a:

Madona, pa kaj čarate s temi lonci, obnašate se kot da je jedrski reaktor! Lipa1, špar ti ni nič kriv, enostavno si lonec odpirala na silo. Ko se v loncu kuha, noter je nadpritisk in zaradi tega višja temperatura ( zaradi katere se hrana hitreje skuha ). Ko  končamo s kuhanjem, lonec odstavimo, lahko gre pod tekočo vodo, vendar je treba vedeti, da če lonec polijemo s tekočo vodo, shladimo lonec, hrana noter je še kar na višji temperaturi ( ne shladi se tako hitro ) in lonec bo kmalu spet pod nadpritiskom in ga je treba odpirat na silo ( kar se nikakor ne sme, rezultat je znan, vidi zgoraj ). Če lonec hladimo pod tekočo vodo dalj časa, vsebina se shladi pod 100 oC, bodoči, da je noter ( nad vsebino ) vodna para, ki kondenzira, nastane podpritisk in je odpiranje spet na silo in nevarno. Torej: ko poteče čas kuhanja, lonec je treba ohladit, da bi ga odprli. Lahko ga pustimo kar na štedilniku, kar traja nekaj časa, ki ga nimamo, in zaradi tega uporabljamo ekonom lonec. Lonec damo pod vodo in ali je varno za odpiranje ugotovimo s dvigom ventila na loncu. Če para še izhaja, ga še naprej hladimo in ko lahko ventil dvignemo, brez da bi para izhajala, ventil odstranimo ( tisti ventil ki ga lahko odstranimo, ne un drug " zašraufan ", varnostni ). Ko smo ventil odstranili, odpiranje lonca je lahko in predvsem varno. Pa smo ja v 21 stoletju, ne delat od odpiranja lonca neko visoko znanost.

ežoj
Dragi moj, verjemi ali ne, kuham že iz otroštva od svojega 10 leta naprej, ekonome uporabljam že več kot 20 let in da ne bi imela potrebnih izkušenj okoli kuhe in ekonom loncev se ni bati. Včeraj mi je iz novega (akcijskega) ekonoma potisnilo vsebino lonca ob tesnilu. Najprej sem ugasnila plin na katerem sem kuhala krompirjev golaž (vrelo cca 7 min), počakala par minut in lonec dala v pomivalno korito ter nanj spustila curek hladne vode, zelo kmalu se je po stanovanju razlegel strašen pok-ko se je pritisk iz ekonoma sprostil-izenačeval (ob tesnilu) in mastna tekočina ni šla čez ventil ampak ob robu tesnila po loncu navdol in pokrov sploh ni bil umazan. Lonca nisem niti poskusila odpreti do takrat. Tesnilo v pokrovu je iz mehkejše gume. Akcijske lonce sem nesla nazaj v Spar. Šla sem v Merkur po Fisslerja 3,5 litra, zanj sem dala 110 Eur, uporaba je pa skoraj doživljenska. Sedaj imam dva enaka pokrova in ekonom lonca 6 i in 3,5 l fi 22 cm. Tesnila pa upam, da o Fissler še prodajal naslednjih 10 do 20 let. Tako zaključek je, da je poceni nakup zelo drag nakup in zame poučna šola. Sem navajena, da problemi in težave zame niso problemi, ampak izivi. lp lipa1 Sporočilo je spremenil(a) lipa1 dne 16. okt 2008 19:18:12 Sporočilo je spremenil(a) lipa1 dne 16. okt 2008 19:20:17

barbyslo  

član od: 3.1.2008

sporočila: 165

17. okt 2008 8:17

Lipa1! Vesela sem da si to storila. Če imaš že Fislerjeve lonce sem začudena da si sploh kupila Šparovega. Kot sem že zgoraj napisala je moja mama enako reagirala, le ni kupila novega. Odločila se je, da ga sploh ne potrebuje. Tudi med lonci je velika razlika v kvaliteti. Čeprav nekateri zadovoljno kuhajo v slabših. Fislerjevi lonci so itak zakon. Jaz jih nimam, ker so se mi vedno zdeli predragi. Ko kupiš malo slabše jih potem imaš za vse večne čase. Saj veš kako to gre. Saj je še dober in si ne kupiš drugega. Vse Fislerjeve sem že pretuhtala, a sem vseeno pristala na cenejših.Še vedno jih imam. Kar se tiče ekonoma sem pa z Tefalovim zelo zadovoljna. Mogoče kdaj pridejo na vrsto tudi novi Fislerjevi ali pa tisti iz IKEe, keteri so mi tudi všeč. Problem ekonoma smo dodelali, bi vas pa prosila za pomoč za en drug pripomoček v kuhinji, da ne odpiram druge teme? Nisem našla med ostalimi temami. Kašen strojšek je najboljši za izdelovanje testa za Torteline? Kje v Ljubljani naj pogledam in koliko stane ? Sem se na Kulinariki navdušila, in bi jih poskusila izdelati. Hvala! barbyslo

Nena-morje  

član od: 21.12.2005

sporočila: 1110

17. okt 2008 9:29

Sama že 35 let !!!! uporabljam ekonom lonec od Lagostina. V tem času sem dvakrat  zamenjala tesnilo na pokrovu in to je vse! Res se ne sveti več tako lepo, kot takrat, ko je bil nov, funkcionira pa enako.

Ga ne zamenjam za nobenega drugega, vsaj dokler bom tesnila še lahko kupovala. Stal pa je eno malo premoženje, koliko se spominjam.  Hladim ga vedno pod tekočo vodo, preden odvijem pokrov, previdno dvignem ventilček, če gre še kaj pare ven, če se nič več ne sliši, ga odprem. To je to ...

Popolnoma pa razumem  mlade kuharice z njihovimi vprašanji! Se spominjam, kako je mene bilo strah od začetka!Ampak, vaja dela mojstra, pa še kulinariko imate, da lahko karkoli vprašate in dobite instant odgovore!

lp Nena

Nena-morje

brucella  

član od: 29.1.2008

sporočila: 67

17. okt 2008 10:44

Hvala vsem za odgovore! Odločila sem se, da bom z nakupom ekonom lonca še malo počakala. Ko pa se bom odločila za nakup, pa sigurno ne bom kupla kakšnega v akciji. Jaz sem namreč med bolj nerodnimi in če bi se meni zgodilo kar se je Lipi 1, bi se mi ekonom zameril za vedno. brucella

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

17. okt 2008 12:05

Nena-morje je napisal/a:

Sama že 35 let !!!! uporabljam ekonom lonec od Lagostina. V tem času sem dvakrat  zamenjala tesnilo na pokrovu in to je vse! Res se ne sveti več tako lepo, kot takrat, ko je bil nov, funkcionira pa enako.

Ga ne zamenjam za nobenega drugega, vsaj dokler bom tesnila še lahko kupovala. Stal pa je eno malo premoženje, koliko se spominjam.  Hladim ga vedno pod tekočo vodo, preden odvijem pokrov, previdno dvignem ventilček, če gre še kaj pare ven, če se nič več ne sliši, ga odprem. To je to ...

Popolnoma pa razumem  mlade kuharice z njihovimi vprašanji! Se spominjam, kako je mene bilo strah od začetka!Ampak, vaja dela mojstra, pa še kulinariko imate, da lahko karkoli vprašate in dobite instant odgovore!

lp Nena

Nena-morje

 

Se podpišem pod tole. Tudi moja Lagostina se ne sveti več, ampak kuha pa še zmeraj.

 

Sem pa tudi sama dokupila še tefalov lonec in sem z njim zadovoljna. Le čas kuhanja je malce daljši, ker ne kuha pod tako visokim pritiskom. Lahko ga takoj odpreš.

Julija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti