Kis + soda - čiščenje

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

26. mar 2015 19:30

Babka, prosim namigni mi malo na kateri polici imajo sodo bikarbono v Hoferju, Prejle sem šla nekaj iskat, pa sem hotela kupiti še tole sodo, a je nisem našla. Si me prepričala, kar se nog tiče.

 

naor

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

27. mar 2015 12:03

naor, ponavadi jo imajo tam, kjer je vse za peko, zdaj pa so jo prestavili med artikle s posebno ponudbo, ker je znižana na 1,19 eura. Vsaj tako je pri nas, sem morala prav prodajalko danes vprašat 

Pa naj bo lep tale naš deževen dan 

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

Mygrace

sporočila: 6506

27. mar 2015 18:24

Mi ni zneslo do Eurospina, je bilo podobno kot v tisti šali, ko je pred Slonom v Ljubljani  en frajer vprašal dolgonogo brhko dekle:

"Kam pa kam nesejo te lepe nogice?"

Lastnica lepih nogic je kaj hitro odgovorila:

"V kino, če kaj vmes ne pride.." in nadaljevala svojo pot

 

Skratka, izvedela sem skoraj vse, kar drugi veste o sodi bikarboni in potolažena lahko grem novim dogodivščinam naproti

 

Mygrace

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

27. mar 2015 19:53

Babka, najlepša hvala, sama sem jo iskala med kozmetiko.

 

naor

Sushimama  

član od: 28.10.2015

sporočila: 12

6. mar 2016 18:21

Tale naslov članka je pa malo zgrešen, glede na to, da je kemična reakcija tista, ki naj bi pečico očistila. Brez kemije bi se sicer pečico dalo očistiti, bi bilo pa potrebno veliko fizike, torej drgnjenja, ščetkanja, "špohtlanja".

Da ne bom čisto offtopic: s sodo občasno očistim sokovnik, alkoholni kis pa vsake dva meseca dodam pri pranju na 95°, da mi stroj ne smrdi. Nikoli ne uporabim sode in kisa skupaj.

Sushimama

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

7. mar 2016 1:23

Upam, da me že ne boste napadli. Jaz dam včasih  limonine olupke ali olupke od pomaranč ponavadi kar v alkoholni kis ali vodo mogoče jabolčni kis. Odvisno kaj imam pri roki. Počistim celo stanovanje. Diši najbolje po pomarančah.  Včasih mi čistila res smrdijo. Kar se tiče kopalnice dam limonine olupke lahko tudi od pomaranče in se zelo lepo sveti in diši. 

pomoc

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

7. mar 2016 1:42

Limona pa se uporablja tudi za čiste roke. Če se prav spolnim so se z limono očistili roke. 

 

Da počistim kopalnico pa včasih tudi limonine olupke. Lahko tudi le z vodo in olupki. Se sveti kot

nova kopalnica. Pa še zelo lepo diši. Če uporabim pa čistila mi pa vonj smrdi. Je tudi čistilo za mastne madeže. Primerno za skorajda vse površine v stanovanju. Kot sem prebralase limonin sok dobro obnese pri medenini in bakru.

 

http://mojpogled.com/cistila/

2. čistilo za keramične ploščice, tla, štedilnike

Sestavine: olupki citrusov (mandarine, pomaranče, limone), vinski kis, soda bikarbona, voda

Postopek: olupke citrusov položiš v kozarec za vlaganje in jih preliješ z vinskim kisom. Vse skupaj postaviš na okensko polico in pustiš delno pokrito vsaj 1 teden. Nato kis precediš in dodaš eno žličko sode bikarbone in vse skupaj hitro pokriješ z kozarcem (vsebina se začne peniti). Tako pripravljeno raztopino preliješ v razpršilko in razredčiš z vodo (več kot je vode, bolj je čistilo razredčeno).

Razlaga: citrusi in kis razkužujejo in preprečujejo nastanek plesni, učinkovito pa odstranjujejo tudi maščobo. Soda bikarbona pa ima tudi to lastnost, da neprijetne vonjave prevzame nase, jih nevtralizira.

3. čistilo za prah na vseh lesenih površinah

Sestavine: sok limone, žlica ali dve olivnega olja, žlica vode

Postopek: limono ožameš, da dobiš sok, nato pa to preliješ čez cedilo (da na cedilu ostanejo še vsi majhni "beli kosmički limoninega soka" in tako dobiš samo limonino tekočino). Nato dodaš še ostali dve sestavini in premešaš.

 

Razlaga: limonin sok odstranjuje in preprečuje nabiranje prahu, vsaj za nekaj časa. Olje pa les nahrani in mu priskrbi sijaj in tako ohranja njegovo naravno zaščito.

 

in še in še

 

pomoc

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti