Slovenska obala

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

13. apr 2010 9:54

Lani smo počitnikovali samo na slovenski obali, ker imamo dva mala otroka (dve in eno leto), zato se nismo odpravljali v tujino. Prvi del v Strunjanu v apartmajih Salinera, drugi del v Izoli v službenem stanovanju. Apartmaji Salinera imajo cene od cca 65-180 evrov na dan, odvisno od velikosti apartmaja in termina. Mi smo vzeli večjega z dvema spalnicama, šli smo konec avgusta, plačali 110 evrov na dan. Kar se namestitve tiče je bilo vse bp. Čisto, novo, klima, pomivalni stroj, velika terasa, edino malo premalo posod in kozarcev so imeli. Ampak smo se okoli tega vse zmenili na recepciji. Nismo pa se nič kopali v morju, ker je bila na plaži prehitro senca in precej je pihalo. Tako da smo čofotali v zunanjem bazenu pred Vilo Maia. Je pa fina plaža v Strunjanu tam čez Strunjanske soline, odličen sprehod je do tja, ne vem pa, kako se reče tistemu predelu. So pa apartmaji na gričkih, do plaže je precej strmo, predvsem ko se vračaš nazaj, ampak nam so ti sprehodi ugajali. Blizu je tudi Piran, cca uro hoda po Strunjanskih klifih. Ali pa do Portoroža skozi tunel oz. po trasi stare železnice. V Izoli smo bili v službenem stanovanju tik nad Simonovim zalivom. Odlično, blizu morja, voda dokaj čista dokler ni preveč ljudi v vodi in se zaradi tega dviguje pesek. V bližini peskovnik, igrala, tobogani, senca, skratka vse. Kot sem slišala, se da v Izoli dokaj enostavno najeti kakšno sobo, stanovanje, hišo, menda je ponudbe precej. Je pa verjetno potrebno rezervirati prej. Upam, da sem kaj pomagala. Vilma

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

13. apr 2010 9:57

Vse skozi je bila moja velika želja živeti v Strunjanu. Ni mi uspelo uresničiti željo, sem pa oddaljena 4 km.

Večkrat zaideva tja. Strunjan je zame pravljično mesetece oziroma vasica. Po mojem mnenju je Strunjan idealna izbira za oddih.

Poznam 3 člane, ki si enkrat letno privoščijo nekaj dni oddiha. Upam, da vama bodo lahko pomagali z nasveti!

Za dober izgled imejte usta do ušes

patty  

član od: 2.9.2005

sporočila: 298

13. apr 2010 12:01

Strinjam se Strunjan je prekrasen, jaz sem sicer bila le enkrat, v zdravilišču, sezone za kopanje še ni bilo ampak lokacija, sprehodi skozi tunelček do Portoroža...krasno res. Vilma je omenila službeno stanovanje...dobra ideja, bom malo pogledala po počitniških skupnostih, če kaj oddajajo ostalim, pri nas je takšna praksa. lp patty

Kitanna  

član od: 16.12.2008

sporočila: 116

13. sep 2010 11:47

Živjo. Naslednji teden greva z dragim za štiri dni v Strunjan. Ker ne bo možno cele dneve preležati na plaži, bi šla na krajše (poldnevne) izlete po Obali. Tako zbirava predloge, kaj bi bilo najbolj vredno ogleda. Sva pa omejena na "rahle" sprehode, brez večjih fizičnih naprezanj. Imela bova lasten prevoz, tako da se lahko tudi zapeljeva v kakšen bolj oddaljen kraj. Hvala že vnaprej za vaše ideje. Lp Kitanna

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

13. sep 2010 11:56

Soline, drugače bi si pa raje ogledal kakšne kraje na krasu ali bljižni okolici, recimo Štanjel, če ni predaleč in ne vzame preveč časa. Sam bi se zapeljal tudi v sosednjo Istro. Na slovenski obali pa roko na srce ni veliko za videt, razen kake kave v Piranu, Izoli...ampak to je verjamem že prežvečeno.

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

13. sep 2010 12:38

Moje ideje:

soline, Mesečev zaliv, stara mestna jedra Pirana, Izole in Kopra, sprehod po dolini Dragonje, vasi v notranjosti Istre - Koštabona, Krkavče, Hrastovlje, grad Socerb, Slavnik, ogled vinskih kleti,....

saša

LUCIJA99  

član od: 13.2.2009

sporočila: 34

13. sep 2010 13:11

Tudi jaz se z dragim odpravljam prvič v hotel in to brez otroka. Izbrala sva si termin 3 dni - polpenzin v hotelu Bioterme. Nekaj je bilo že napisano o njih, ima mogoče katera že kaj več informacij, ker nikjer nisem zasledila nobenih slik notranjosti hotela in sob. Hvala za pomoč. LUCIJA99

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

13. sep 2010 16:22

zzak1977 je napisal/a:
Na slovenski obali pa roko na srce ni veliko za videt, razen kake kave v Piranu, Izoli...ampak to je verjamem že prežvečeno.

Kakor za koga. Že sami Šavrini nudijo veliko lepega, da rečem samo Tonina hiša, Krkavče, Sv. Peter, dolina Dragonje, slapovi na njej, Stena, pa pobočje tja proti meji s Hrvaško, v bistvu Keraški rob. Konec koncev je blizu Osp, pa Tinjan, pa Zanigrad...............ne zmanjka. Lepota je v drobnih rečeh. Sploh zdaj, ko se počasi napoveduje jesen.

rimljanka

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

13. sep 2010 16:49

zzak1977 je napisal/a:
Soline, drugače bi si pa raje ogledal kakšne kraje na krasu ali bljižni okolici, recimo Štanjel, če ni predaleč in ne vzame preveč časa. Sam bi se zapeljal tudi v sosednjo Istro. Na slovenski obali pa roko na srce ni veliko za videt, razen kake kave v Piranu, Izoli...ampak to je verjamem že prežvečeno.

Se že vnaprej opravičujem, sploh nimam namena kogarkoli žaliti, ampak po branju prispevka cenjenega zzaka 1977, mi prihajajo na misel rekla, podobna temu, ki ga je pred kratkim zapisal hedonist - za goske ni seno. Pa še. da za prašiča ni gvirc in da nima smisla svinjam metati bisere.

Kitanna, kraj za počitek si zelo dobro izbrala, v neposredni bližini Strunjana je veliko zanimivih stvari, glede na to, da ostaneš le štiri dni, boš morala kar izbirati.

Ne vem kaj te bolj zanima - arhitektura, muzeji ali narava - zato bom predlagala samo nekaj stvari, res na prvo žogo.

Že ko boš v Strunjanu, imaš pred nosom strunjanske soline, nekaterim se zdjo še lepše kot sečoveljske, so pa idealne za nenaporen sprehod.

Na gričku nad morjem stoji cerkev Marije od prikazanja, najpombnejša istrska romarska pot. Žal si zamudila romarske shode.

Če se bosta oglasila pri župniku, vama bo pokazal zbirko votivnih podob. Te so od 18. stoletja darovali iz stisk rešeni mornarji in drugi verniki v zahvalo za uslišanje. Osupljivo, res.

Ker praviš, da sta bolj za nenaporne sprehode, se do cerkve zapeljita z avtom, ker je hrib kar strm (no, vsaj za naše, obalne razmere). Do križa neposredno nad klifom je le pet minut zelo zmernega vzpona.

Levo in desno od njega je pot po slemenu z lepim razgledom na Izolo , Piran in Trst.

Prežvečen ali ne - v Piran je vedno aktualen. Parkirajta v garažni hiši na Fornačah, če bosta pri moči, je do Pirana 5 minut zelo zmerne hoje, lahko se pa tudi odpeljeta z buskom, ki ki kroži od Fornač do Tartinijevega trga.

Do sv. Jurija in krstilnice vama bo verjetno prestrmo, bom kasneje opisala, kako bosta z manj napora prišla do tja, do Marije Snežne, gotsko obokane cerkve, in bližnje frančiškanske cerkve s samostanom  - žal sta tudi za koncerte  v križnem hodniku prepozna, je pa le nekaj korakov s Tartinijevega trga.

Piranski muzej  je majhen, ampak si absolutno zasluži obisk - če ne zaradi drugega, zaradi Gruberjevih modelov ladij.

Za okoliške vasi je že spagon povedala, pa za secoveljske soline tudi zzak 1977, lep je tudi sprehod po Šentjanah, če se ne marata vzpenjati, se iz Strunjana zapeljita do Valete (vama bodo že v hotelu povedali, kje je to) pa se potem odpravita po krožni poti po tej tako rekoč planoti. Ne samo, da so razgledi fantastični, na Šentjanah lahko ujameta nekaj tistega feelinga iz petdesetih, šestdesetih let.

Aja, za sv. Jureta. Ko se bosta pripeljala iz Strunjana, ne zavijta v Piran, ampak se peljita naprej do piranskega pokopališča. Zavijta levo in patrkirajta pod obzidjem. Mislim, da je od lani treba imeti kovaanec za en evr da se povzpeš na obzidje. Ampak je vredno. Ko se bosta naaveličala razgledov, se spustita z avtom po strmi cesti inb poskusita parkirat čim bolj spodaj. Do sv. jureta je le nekaj korakov.

Zelo lepo se imejta, sem samo naštela nekaj od stvari, ki bi vaju utegnile zanimati v okolici Strunjana. Gotovo ti bo pa še kdo iz izole, Kopra ali Šavrinov povedal kaj več.

 

 

 

 

 

nola

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

13. sep 2010 16:52

@rimljanka; Se strinjam, Kitanna ni povdarila kaj misli pod obalo, pod obalo si jaz predstavljam pas ob morju, našteto pa štejem pod slovensko primorje. @nola; imaš prav. Sporočilo je spremenil(a) zzak1977 dne 13. 2010 16:59

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti