Jemanje medrola?

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

7. apr 2008 11:01

Moja prijateljica ga je dobila zaradi sklepne luskavice. Jemala ga je 3 leta, potem pa ji je druga specialistka prepovedala to jemati. Vsako leto jemanja je bila 3-6x v bolnici zaradi hudih boleči. Po prenehanju se je počutila dosti boljše, luskavica ni ponovno izbruhnila v vsej svoji veličini, v bolnici pa ni bila že 2 leti.

Mislim, da se je pri Medrolu potrebno odločiti, kaj je manjše zlo. Jemati ali biti brez, ker stranskih učinkov ima neverjetno dosti.

Sem pa bila zadnjič na predavanju enega kardio specialista, ke je rekel, da naj bi Medrol prepovedali in namesto njega dajali eno drugo zdravilo. Pri nas ga že imajo, vendar ga nočejo dajati, ker je predrago. Na žalost pa si nisem zapisala, kako se to zdravilo imenuje, zato pa sem pozabila.

Baje ima enake, če ne celo boljše učinke in dosti manj stranskih učinkov. Malo se pozanimajte, kdo ga rabi.

Kyara

SMILE28  

član od: 26.9.2005

sporočila: 215

7. apr 2008 11:41

Namesto Medrola se že nekaj let uporablja biološko zdravilo Remicade. Vendar so zdravniki omejeni pri predpisovanju le tega, ker je izredno drago. Kolikor vem imajo določene letne kvote za uporabo. Moj mož je jemal več kot 1 leto Medrol in je doživel v tem času kar precej stranskih učinkov. Poleg zatekanja sklepov, izpuščajev, utrujenosti tudi osteoporzo (čeprav je redno jemal tudi kalcij in D vitamin). Kakšna je škoda na jetrih in ledvicah še ne vemo. Sedaj že več kot leto dobiva Remicade in se odlično počuti vendar škoda od Medrola je narejena. Vsekakor odsvetujem Medrol, vendar se mora vsak sam v sodelovanju z zdravnikom odločiti. V primeru, da je ogroženo življenje, je lažje sprejeti stranske učinke. Vendar le v skrajni sili. Lep dan vsem skupaj, SMILE28

nero  

član od: 26.4.2004

sporočila: 40

7. apr 2008 21:26

Dobro, da sem prebrala tole temo. Tudi mojemu očetu so predpisali medrol (rak, možganske metastaze), sicer že pred nekaj časa. Zdravnica je sicer opozorila, da naj bi zraven jemal 2 ultopa, ker je medrol škodljiv za želodec(on pa ima že od nekdaj težave z želodcem). Po napornem(je namreč že skoraj brez glasu)očetovem priprečevanju, da tega ne bo jemal za nobeno ceno, sem pregovorila zdravnico za kaj drugega. Sedaj dobiva injekcije Dexametasola(nekaj takega) in mu zelo lajša potek bolezni. Sicer pa je malo zoprno, ker mora patronažna sestra vsak dan hodit. Samo OK, saj je to njihovo delo. Ostanite zdravi!!!

teddy  

član od: 26.11.2007

sporočila: 130

7. apr 2008 22:26

Moj sin je jemal medrol cca. pol leta, ko je bil star 2 leti. Zbolel je za avtoimuno hemolitično anemijo - napačna reakcija organizma - telo napade samo sebe, v njegovem primeru rdeče krvničke (hemoglobin mu je v 1 dnevu padel s 133 na 56). Domnevni vzrok za pojav te reakcije je bil antibiotik ospen, ki se mu od takrat izogibamo. Medrol ga je rešil, vendar pa je imel tudi številne stranske učinke - zabuhlost, ni mogel več hoditi... tako da sem ga morala v bolnico na kontrole krvi 2-3 krat na teden nositi v naročju. Če danes obstajajo kakšni nadomestki, ne vem, takrat sem 100 % zaupala požrtvovalnemu osebju hematološko onkološkemu oddelku pediatrične klinike, ki se je zares trudilo za vsakega otroka (zdravnica je npr. preverjala stanje mojega otroka po telefonu ob 22. uri zvečer od doma). Tudi sicer v tej bolnici zelo lepo skrbijo za male paciente. Kljub temu smo bili veseli, ko smo zaključili zdravljenje in verjeli zagotovilom zdravnikov, da naj ne skrbimo, da bi se ta bolezen pri sinu še kdaj ponovila. Vsem želim čim več zdravja in čim manj takšnih preizkušenj v življenju. teddy

mestnac2  

član od: 22.11.2005

sporočila: 129

8. apr 2008 7:44

Hvala vsem za odgovore! Lep dan in veliko sončka v srcu! mestnac2

binca2  

član od: 3.5.2006

sporočila: 57

8. apr 2008 9:12

groza tale medrol, kaj ste vse napisali.Spomnim se, ko je veterinar mojemu psu (črevesne težave) predpisal medrol,mu je totalno zaprlo vodo.Lulau je pol ure po kapljicah mu je teklo,ves čas je čepel in lulau.Takoj smo prekinili.Ne vzemite medrola, sam to lahko rečem binca2

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

9. apr 2008 14:39

nero je napisal/a:
Dobro, da sem prebrala tole temo. Tudi mojemu očetu so predpisali medrol (rak, možganske metastaze), sicer že pred nekaj časa. Zdravnica je sicer opozorila, da naj bi zraven jemal 2 ultopa, ker je medrol škodljiv za želodec(on pa ima že od nekdaj težave z želodcem). Po napornem(je namreč že skoraj brez glasu)očetovem priprečevanju, da tega ne bo jemal za nobeno ceno, sem pregovorila zdravnico za kaj drugega. Sedaj dobiva injekcije Dexametasola(nekaj takega) in mu zelo lajša potek bolezni. Sicer pa je malo zoprno, ker mora patronažna sestra vsak dan hodit. Samo OK, saj je to njihovo delo. Ostanite zdravi!!!

Dexamethasone in Medrol sta oba kortikosteroida in vse, kar ostali naštevajo, so pač stranski učinki kortikosteroidov. Njihova glavna funkcija je pa zaviranje (pretiranega) imunskega odziva organizma, tako da oče ni nič kaj profitiral, samo pikajo ga vsak dan. Steroidi pa itak delujejo sistemsko in vpliv na želodec ni po injekcijah nič manjši...

Za steroidno terapijo se zdravnik ne odloči kar tako, če ni nujno. Če vam jo predpiše, pomeni, da vas brez nje čaka še kaj hujšega...

Je pa res, da pojasnjevanje stranskih učinkov in razlogov za terapijo mora potekati v ordinaciji...

čoko

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

9. apr 2008 17:14

Vsako zdravilo je obenem strup in vsak strup je lahko zdravilo, so vedeli že davno. Razlika je samo v količini. To velja tudi za naravna zdravila in zelišča (še toliko bolj, ker ponavadi koncentracije niso tako natančno znane kot pri tabletah).

Vsako zdravilo, ki je učinkovito, ima tudi kak stranski učinek. Razen placeba (tablete sladkorja) in tistih naravnih "zdravil", pri katerih se nikomur ne ljubi raziskovati in beležiti stranskih učinkov, pa rajši napišejo, da stranski učinki niso znani (kar še ne pomeni, da jih ni).

Ključno je torej, da se pri vsakem zdravilu odločiš, kaj je manjše zlo - stranski učinki ali bolezen sama. To je delo zdravnika, ki je svojo odločitev o zdravljenju z zdravili tudi dolžan utemeljiti - pred svojo vestjo, pred kolegi, zavarovalnico in najprej pred bolnikom  - če tega to sploh zanima.

Če bolnik odkloni jemanje zdravila, ker je to "strup"  in je še enemu ubogemu kužku zato zastala voda (čeprav so mu ga najbrž predpisali prav proti zastajanju vode), pa zdravnik tudi upravičeno izgubi voljo do razlage.

Mislim, da je prav, če izhajamo iz dejstva, da zdravnik predpiše zdravilo, ker oceni, da ni drugačne  izbire in  je to bolje kot tisto, kamor vodi naravni potek bolezni. Seveda pa je prav, da razloži  bolniku vse o stranskih učinkih in kako jih čimbolj zmanjšati.

 

Nasja

Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 09. apr 2008 17:18:01

Ebonlass  

član od: 25.8.2002

sporočila: 242

9. apr 2008 18:35

Moj mož je bil skor 5 let na medrolu zaradi chronove bolezni. Pri njem so uvedli terapijo z medrolom ko je imel cca 54 kg, pa fistulo iz črevesja na površje, za kar je trajalo 1 leto da se je zacelilo. Glede stranskih učinkov pa tko, zlomil si je nogo, propadli so mu vsi zobje, zabuhli so pa itak vsi k so na medrolu. Trenutno dobiva Remicade (na vsakih 8 tednov) pa tudi ta zadeva začne po nekako 5 tednih že popuščat in so njegove težave nazaj (bruhanje, slabost, driska ... ) Marjeta Žniderčič

mrdica  

član od: 6.4.2007

sporočila: 117

9. apr 2008 20:03

Jaz sem dobila zaradi ščitničnega obolenja udarno dozo medrola in še živim, brez kakršnih koli stranskih učinkov. In Ebonlass, niso vsi, ki jemljejo medrol, zabuhli. Jaz nisem bila in poznam ljudi, ki tudi niso bili. mrdica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti