Dopust na ohridskem jezeru

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

30. jul 2017 14:10

Pozdravljeni,

15.08.2017 se s pevskim zboom odpravljamo na gostovanje v Ohrid. Tja bomo potovali z avtobusom. Potovali bomo cez Beograd in med potjo bomo imeli samo "po prometnem zakonu" predvidene postanke. Soferja nam napovedujeta, da traja voznja od 16 do 21 ur (odvisno od vrst na meji - mi smo vsi drzavljani republike Italije z dvojezicnimi - slovensko/italijanskimi osebnimi ozkaznicami - kar navadno podaljsuje obmejne postopke).

Sedaj pa k vprasanjem:

- kaksna je pot do Ohrida? (soferja ze znata, vendar mene zanima to z zornega kota potnika)

- so ob poti pocivalisca, restavracije oz. karkoli, kjer si lahko "vsega potreben" potnik nabavi hrano oz. pijaco? (ker bo to potovanje poleti in bo verjetno toplo, ne bi rada tovorila s seboj hrane za 24 ur avtobusa in bi se mi to potem pokvariloi).

- kaj se v Ohridu splaca videti?

- kje bomo lahko uzivali pristno makedonsko hrano?

- kaj se splaca v Ohridu kupiti?

- kako je v Ohridu z varnostjo?

Za zacetek bo dovolj tako, gotovo pa mi bo kapnilo se kako vprasanje.

Za vsako informacijo vam bom hvalezna.

ribica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

30. jul 2017 20:27

No, pot skozi Hrvaško in Srbijo ni skozi divjino,  kot se mi zdi, da se bojš, sicer ne vem, zakaj bi spraševala, ali naj vzameš za ves dan hrano s sabo. Avtoceste so, delno tudi v Srbiji. Na poti proti Makedoniji imaš urejena postajališča z vsem kar je potrebno - ob črpalkan trgovine s hrano in pijačo, sanitarije, kafiči, zunaj klopce, celo knte za smeti.

Pokajina j le lepa, malce divja. Makedonija je pa sploh, vsaj meni, izjemno lepa, topla dežela. 

 

Ohrid in varnost? Kot povsod drugod. Urejeno, civilizirano mesto, kulturno, zgodovinsko izjemno bogato, pravi biser od mesta. Glede na to, da je že dolgo uvrščen v Unescovo svetovno dediščino, je jasno, koliko kluturno zgodovinskega skriva v sebi. Ina da so mu zaradi 365 cerkev različnih ver včasih rekli balkanski Jeruzaem. 

Poguglaj po netu, veliko boš izvedela. Stari del mesta z značilnimi hišami je prelep, če boste imeli čas se z ladjico peljite čez jetero do Svetega Nauma. Tam je, po legendi, pokopan Sveti Sava. 

Po mestu je polno restavracij, vsekakor poskusi ohridsko postrv. Sicer je makedonska hrana odlična, veiko je zelenjave, lahka je, brez težkih omak, polivk, prežganja. Tudi vina imajo dobra, sploh rdeča.

Za spominek si kupi ohridski biser ali kak kos nakita. Pozanimaj se le, da bo pravi, ne pa kak cenen ponaredek. Če je pravi, moraš ob njem dobiti certifikat. 

Z mao guglaja boš izvedela še veliko drugega. 

Skratka, Ohrid je prijazno, lepo in civilizorano mesto. Lahko ti pa tudi kaj ukradejo ali te lopnejo po glavi, kot počno tudo po najboj civiliziranih mestih povsod po svetu. 

mamamia

sijasaja  

član od: 21.7.2017

sporočila: 614

30. jul 2017 21:29

Mamamia, ne morem verjeti, kako si lepo opisala ... točno tako je govorila moja nečakinja, ko sta s prijateljico potovali (z avtom) tja na nek kongres, nič nevarnega, vse sama prijaznost in dobra hrana.

sijasaja

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8687

30. jul 2017 22:41

Mamamia .

Že nekaj časa imam v načrtu pot do Ohrida, Bitole..., upam, da me cajt ne povozi  Pred časom sem gledala oddajo Mojce Mavec - potovanje po Makedoniji, prav zaljubila sem se v ta mesteca.

Pozdravček!

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

31. jul 2017 15:44

Mi smo se pred nekaj leti en teden potepali po Makedoniji. Skopje, Tikveš, Ohrid, Bitola, Tetovo.

Ko si enkrat v Makedoniji ti je jasno, zakaj ima ta dežela sonce v svoji zastavi. Zaradi milega podnebja,  naravnih lepot, topline in prijaznih ljudi.

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti