Gojenje belih piščancev

tinc2  

član od: 24.3.2008

sporočila: 51

tema odprta - 3. apr 2008 12:13 | ogledi: 32.062 | odgovori: 34

Že dolgo mi je želja,da bi gojila bele piščance za meso. Seveda je to gojenje za domače potrebe.Swdaj smo se preselili in imam vse pogoje, da bi jih lahko gojila. Gospodinje sprašujem,predvsem tiste ,ki so se s tem že ukvarjale,ali pa se sedaj ukvarjajo, da mi pomagajo z nasveti. S katero jih hrano čimbolj naravno hraniti? Ali jih naj imam zaprte,ali pa jih lahko tudi izpuščam? Kdaj so najbolj primerni za zakol? Kako jih zakoljemo, ker sem slišala, da je to pomembno pri kvaliteti mesa.

tinc2

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

3. apr 2008 12:20

Čakaj, čakaj, a si fantek ali si punčka?

Tam pri firtohih si pa fantek, pa na slikci pri imenu tudi. Le pišeš pa zdaj v ženski obliki. Prvi april je bil že pred dvema dnevoma.

Kako torej?

rimljanka - moderatorka Kulinarične Slovenije

tinc2  

član od: 24.3.2008

sporočila: 51

3. apr 2008 12:26

moški,samo to temo odpira žena na moje geslo.Je sedaj v redu tinc2

golubić  

član od: 13.5.2007

sporočila: 1276

3. apr 2008 12:37

Mi smo jih imeli lanjsko leto.Najprej smo jim dajali samo koncentrat-prvih 14 dni.Po tem smo kupili koncentrat za "starejše"piščance in smo delali tako: 2 tedna samo koncentrat,2 tedna smo imeli zamešano 3 lončka koncentrata,1 lonček zmlete koruze.Naslednja dva pa 2 lon.koncentrata in 2 lon. koruze.Še naslednja 2 tedna: 1 lonček koncentrata in 3 lončka koruze,na koncu samo koruzo.Takšno razmerje smo imeli pripravljeno v posodah.Imeli smo jih zaprte,ker nam je šlo za kilažo,da bi bile čim debelejše,na koncu su imele po 4-5kg.Najbolj važno je da se dobro pročiste od koncentrata-mi smo jih imeli 2 tedna na koruzi(lahko še ječam....)in šele takrat smo začeli z zakolom,najprej najdebelejše.Upam da si razumela kaj sem napisala,če kaj ni jasno vprašaj.LP. golubić

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

3. apr 2008 12:58

Zdajle, ko sem prebrala tvoje vprašanje, sem se spomnila na sodelavce, trije so se pred leti odločili, da bojo doma vzgojili piščance. Pravzaprav je dal pobudo eden, dva pa sta se tudi navdušila in pristopila k projektu "domači piščanci".

 

Najprej so jih šli  kupit na farmo v Duplico. Enemu jih je par prišlo preč že takoj prvi dan, ker jih je pustil na soncu brez hrane in vode, dokler ni prišla domov žena. Napredek sem spremljala pri enem, za druga dva ne vem, kako je bilo. No, v glavnem jih je namestil v kurilnici v kleti. Dokler so bili majhni, je še šlo, ti piščanci rastejo z veliko hitrostjo in potem tudi se----o kot se spodobi. Vsak dan pred službo jim je očistil, jim dal hrano, žena tudi slišati ni hotela zanje, pa saj jo čisto razumem. Iz zadruge je vlačil žaklje tiste mešanice galofaxa  za piščance, kaj je notri ne vem, vem pa, da jjo vsaj pri nas vsi, kateri vzrejajo "domače" piščance kupujejo, drugače prepočasi rastejo.Mogoče mu je od tridesetih piščancev ostala polovica, druga polovica je naredila neslaven konec že med vzrejo. Vsake toliko časa je kakšen izdihnil. 

 

Na koncu je bilo treba pridelek pospraviti v skrinjo, pa ni imel srca, da bi jim skrajšal  življenje in mu je moral priskočiti na pomoč pobudnik akcije. 

 

Tinc, vem, da ti nisem pomagala, tudi ti nimam namena  vzet volje do vzreje, ampak zmeraj se nasmejemo, kadar se spomnimo na ta projekt. 

Lijana

golubić  

član od: 13.5.2007

sporočila: 1276

3. apr 2008 13:07

Pa še nekaj-v prvem tednu morajo obvezno ieti žarnico zraven-da jih greje in da vidijo jest.Ker res jedo veliko.LP. golubić

tadeja 13  

član od: 8.11.2007

sporočila: 226

3. apr 2008 15:06

Moji sorodniki so jih tudi redili na podstrešju. Žarnice so pa imeli skoz pržgane, da so čim več pojedli in bili prej primerni za zakol. tadeja 13

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

3. apr 2008 15:37

Sprašujem se v čem je prednost gojenja piščancev doma, če jih hraniš s "koncentratom"? Če bi se že odločila za kaj takega (zelo malo verjetno, ker mesa ne jem), bi zagotovo imela piščeta zunaj in jih hranila z ovsom, koruzo itd... Sploh pa si ne predstavljam, da bi jih morala pokončati... brrr.

tumpika  

član od: 14.3.2006

sporočila: 1324

3. apr 2008 17:42

Tinč, a bo to bla konkurenca PP? tumpika

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

3. apr 2008 18:20

Pred mnogimi leti si je moj vrli papa utepel v glavo vzrejobrlih piščancev. Seveda pa je on prevzel nad vsem le komando, vse ostalo pa je obviselo na ženskih plečih. Najprej je bilo treba it iskat ta mala bitjeca. Že v bližini farme je neizmerno smrdelo in ko sem stopila v notranjost stavbe sem mislila, da me bo konec od smradu. Ampak ljudje so se kljub temu nagnetli tja, se prerivali in na koncu nosili ven kartonaste škatle v katerih so bila piščeta. Na žalost sem pod očetovo komando stala v vrsti tudi jaz. Joj, če se danes spomnim..... Piščeta sem pripeljala v varno zavetje doma, kjer jih je že čakal ogret prostor z žagovino po tleh, s posodami z vodo in hrano. Nimam pojma s čim se je te ptičice hranilo, vem le, da je bila to neka drobno mleta zadeva, ki je strašansko smrdela. Nekaj ubogih živali je pomrlo takoj, ostale so pridno jedle in rastle. Kakšna je bila njihova hrana ne vem, vem le, da so se iz dneva v dan neverjetno hitro redile. Pod lastno težo je marsi katera kokoška imela čudno skrivenčene noge, tudi take so bile med njimi, ki sploh niso mogle hoditi. A bile so težke, domače. Seveda se jim je naredilo tudi kokošnjak, a kaj dosti od njega niso imele, saj se niso mogle gibati tako kot sosedove, rjave kokoši, ki so brskale za črvi po travniku in vrtu, bile so predebele. Smrad pa se je vedno bolj širil. Prišel je tisti usodni dan, ko so se možakarji pripravili na klanje. Že to mi je bilo grozno, čiščenje živali pa, bolje da sploh ne omenjam. Meni se je zdelo, da so zasmrdeli celo vas. Tisto zlivanje vrele vode po še topli kokoši me čisto zmrazi in še zdajle me tisti vonj žgečka pod nosom, da bi šla najraje kar bruhat. Pa ko bi vsaj ostalo samo pri kokoših, kje pa, navlekli so še purane in race. To je bilo grozljivo. Očetova mama je vso tisto rumeno maščobo napakirala v vrečke in dala zamrznit. Ko so piščanca pekli, so vso to reč naložili nanj, kar je baje povečalo njegovo sočnost. Ko so to jedli so se strašno oblizovali in bili navdušeni nad domačim mesom. Da sem zelo proti taki vzreji živali mi najbrž ni potrebno povdarjati. To je preprosto "mučenje." lp Vesna

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

3. apr 2008 18:25

rimljanka je napisal/a:

Čakaj, čakaj, a si fantek ali si punčka?

Tam pri firtohih si pa fantek, pa na slikci pri imenu tudi. Le pišeš pa zdaj v ženski obliki. Prvi april je bil že pred dvema dnevoma.

Kako torej?

[rumenimak] rimljanka - moderatorka Kulinarične Slovenije

Kaj lahko izvemo zakaj je to pomembno?

Celo za moderiranje in ne samo kot zasebni firbec.

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti