Govedina v omaki

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

2. apr 2008 10:16

Res okusno govedino v omaki na enostaven način lahko pripraviš iz govedine v kosu. Dobro je, da tehta vsaj kilo in pol, rajši več.

Govedino zaveži z vrvico v lep paketek (tako se bo meso enakomerno dušilo in llepo rezalo).

V težki posodi s pokrovko segrej malo masla in olivnega olja, na tej mešanici pocvri nekaj rezin pancete

V posodo dodaj meso, narezano čebulo, nekaj narezanih korenčkov in cele stroke česna.

Praži na srednji vročini dokler čebula ne zarumeni, kakšne četrt ure.

Polij s kozarcem konjaka, pusti da povre, dodaj pol litra (ali več,  vročega črnega vina, počakaj da še to ponovno zavre in dodaj dve prašičji nogici, presekani na polovico (po želji, prispevajo predvsem k temu, da hladna omaka želira, če jih ne maraš, jih mirno lahko izpustiš).

Z vrvico poveži lep šop timijana, peteršilja in lovorov list in ga zakoplji med meso in zelenjavo skupaj s polovico pomaranče. Čisto malo posoli in popopraj.

Posodo pokrij najprej s folijo potem še s pokrovko in jo postavi v pečico pri nizki temperaturi. (Vsebina naj komaj opazno vre) čez noč, oziroma osem ur.

Zjutraj precedi omako, odstrani zelišča, pomarančo in kosti iz nogic, zelenjavo pa spasiraj in vrni meso v omako. Ko se omaka ohladi, posnemi maščobo. Vse skupaj pogrej, odstrani vrvico z mesa in ga nareži na rezine in jih polij z omako.

Jed je odlična tudi hladna. 

 

Podobno lahko dušiš tudi govedino v kosih, v vseh primerih so seveda sestavine poljubne, lahko dodaš paradižnike , gobe, papriko, olive, kar ti je všeč, del ali vse vino lahko seveda zamenjaš z juho in celo z belim rumom.

 

Princip je vedno enak in preizkušen: sestavine popražiš na vroči maščobi, poliješ s tako ali drugačno tekočino in vse skupaj dobro pokrito v minimalno ogreti pečici pustiš na miru več ur.

Falit ne moreš.

 

Zelo dobra je tudi pašticada, tudi zanjo obstaja na stotine receptov, eden od njih gre takole:

Slabo kilo govejega stegna našpikaj s klinčki, rezinami česna in panceto, zrezano na palčke (te daj pred pretikanjem za nekaj časa v zmrzovalnik, bo šlo dosti lažje). Meso čez noč mariniraj v dobrem, blagem vinskem kisu.

Naslednji dan naribaj čebulo in kos gomolja zelene. Na hladno olje (ali bolj orto - mast) daj meso, čebulo, zeleno, poper sol in nekaj naribanega muškatnega oreška. Praži, da meso porjavi in se tekočina posuši, potem pa prilij kozarec proška, v katerem si razmešala žlico paradižnikove mezge.

Duši dve do tri ure, po potrebi prilivaj juho. Lahko dodaš tudi žličko sladkorja ali nekaj suhih sliv. Ko je meso mehko, ga zreži na rezine, vrni v omako in kuhaj še pol ure.

  

nola

vijolca73  

član od: 28.4.2006

sporočila: 106

2. apr 2008 10:47

Zrezke najprej na eni strani posolim in popopram,nato jih na eni strani premažem z gorčico in pomokam.Na masti jih popečem najprej na nenamazani strani,nato še na strani z gorčico,potem jih vzamem iz ponve in odložim na krožnik.Medtem na tanko zrežem veliko čebule,npr 3 do 4 velike in jo prepražim na masti.Ko je rjavo rumena dodam ostanek od pečenja mesa ,zalijem z govejo juho ali govejo kocko katero sem raztopila v vroči vodi(če nimam juhe).Malo prevrem,nato dodam meso in dušim do mehkega.Po potrebi ponovno zalijem odvisno pač koliko omake potrebujem,dosolim po potrebi.Na koncu meso vzamem iz omake,da lahko s paličnim mešalnikom spasiram še večje kose čebule(imamo pač raje gladko omako).Meso ponovno dodam in zrezki v omaki so že na mizi.Zraven ponudim pire krompir.Po želji v to omako zelo paše grah-seveda kdo ga obožuje!!! Enostavno in okusno...lep dan vijolca73

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti