Kitajska

masters  

član od: 23.5.2009

sporočila: 188

25. avg 2010 20:51

vesnal je napisal/a:
Vanja nadaljuj po dnevih, ki jih preživela, če imaš voljo, tole je super prebirat.
x1 masters

sarin  

član od: 14.1.2009

sporočila: 114

25. avg 2010 21:03

Vanja,nadaljuj.Knjiga me čaka na kavču,na pol prebrana,ampak tole kar ti pišeš je bolj zanimivo! sarin

neznan uporabnik

25. avg 2010 21:08

x2! Hvala, ker si mi prišparala denar! Tvoji opisi in orisi so taki, da sem takrat, ko berem tvoje utrinke in gledam tvoje fotke, tudi sama tam.. Mi ni treba na pot In zdaj si ne morem kaj, da ne bi obudila spomina na en davno pretekli Kulinaričin čas, ko te je neka članica, se sploh ne spomnim več katera, ni važno, opisala kot "polupismeno".. Komaj čakam na dan 4 in 5 intakodalje.... Si pa navihana, znaš lepo dozirat japaja

nicol  

član od: 8.11.2004

sporočila: 120

25. avg 2010 21:48

Vanja super pišeš užitek je brat tvoje poste!!!!!!!! nicol

Amelia  

član od: 9.11.2009

sporočila: 322

25. avg 2010 22:00

Vanja, hvala ti, ker tako dobrodusno delis z nami svoje utrinke tukaj en pregovor pravi: Kdor potuje ima vedno kaj povedati. Amelia

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

25. avg 2010 22:10

Vanja, modra odločitev.

tulka

Tanjika82  

član od: 30.3.2009

sporočila: 90

25. avg 2010 22:11

Vanja vsaka ti čast. Kitajska je tudi najina želja v bližnji prihodnosti, pa me malo zanima - če ni skrivnost, kako je kaj s stroški potovanja, pa če sta šla v lastni organizaciji - iz prebranega sklepam, da ja. Pri naših agencijah je recimo potovanje po Kitajski s povdarkom na Pekingu od 2 pa do 3 tisoč €. Tanjika82

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

25. avg 2010 22:25

Tanjika82, takole je bilo.

Karto boš morala kupiti.  Koliko stane poiščeš zelo enostavno na www.kayak.com

Potem se odločiš, koliko časa boš preživel recimo v Beijingu. Kaj si boš ogledal, takole okvirno. Dovoli si spremembe, ker ti bo kak domačin povedal za boljšo zadevo za ogled, kot pa si si je ti domislila.

Potem poiščeš znamenitosti. Teh je toliko, da niti ne veš, kje bi začel. S tem mislim tiste zunaj Beijinga. Na mapi označiš, kje so, kako do največjega bližnjega kraja z letalom in seveda hotel v mestu za eno ali kolikorkoli že noči. Potem potuješ od enega kraja do drugega in narediš nek krog.

 

Pri agencijah jaz nisem našla nič, kar bi bilo po mojih željah. Tako sem (hehe, imam davno dokončano turistično šolo) se odločila, da lahko vse naredim sama. Daleč največji razlog za solo potovanje je pa tole: tistih nekajkrat, ko sva potovala v skupini za kak dan, ke bilo vedno eno samo sr*nje. Vedno smo nekoga čakali, pa lulat je bilo treba it, pa lačni ali žejni so bili....Torej, tako se po moje ne pride daleč. Raje se sama poglobim v materiale, ki so na voljo in grem za sebe.

Tudi to pot sva imela dva ali tri izlete v skupini. To je bilo enega čakanja. Oh boy!

 

Vanja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

26. avg 2010 3:48

Ker vas tole malo bolj zanima, kot se mi je zdelo, bom šla malo nazaj in opisala še nekaj zanimivosti, ki sva jih izvedela od vodičke.

Ena je iz Imperial vrta takoj po vstopu skozi severna vrata v prepovedano mesto.

Tam so naredili umetni hrib. Cesar, cesarice in njegove ljubice so morali na dvojni deveti dan (nek vraževerni praznik) splezati na goro, mislim da za dolgo življenje. Ker pa ženske niso smele zapustiti mesta, da jih normalni  državljani ne bi videli, so jim zgradili tale hrib. Tukaj je tablica in napis se malo razlikuje od tega, kar nama je vodička povedala in tistega, kar je napisano v drugih knjigah. Mimogrede, Kitajci precej obupno prevajajo, mislim da dosti slabše, kot pa se prevaja iz recimo germanskih jezikov.

 

 

Ko/če tole prečitate vam bo jasno, zakaj se niti približno nisem trudila, da bi si zapomnila imena paviljonov.

 

Vsi vhodi v paviljone imajo zelo visoke pragove. Kitajci so (še) verjamejo, da lahko zli duhovi skočijo v zrak, ne morejo pa skočiti ČEZ nekaj. TAko zli duhovi ne morejo V hišo.Tukajle so prelepa vrata z 9x9 bronastimi okraski. 9 je bila njihova srečna številka za dolgo življenje (longevity). Mislim, da niso služili nobenemu drugemu namenu, pa seveda estetski so. Dobro se vidi prag in jaz sem tudi na sliki.

 

 

V Prepovedanem mesu so imeli vedno kake požare. Za gašenje ognja so imeli okrog 300 velikih bakrenih posod, napolnjenih z vodo. KEr so v Beijingu zime zelo mrzle, bi voda v vrčih zmrznila. Zato so jih postavili na par velikih kamnov in pustili na eni strani precejšnjo luknjo, da so pod njo konstantno kurili. NEkateri vrči so bili okrašeni z levjimi glavami.

 

 

Vse strehe v Prepovedanemu mestu so rumene. Ta barva je bila rezervirana za cesarja in je niso smeli nikjer uporabljati, za strehe, seve. Le te so okrašene z jahajočimi cesarji, ki jim sledi različno število magičnih živali, kot je na primer ptič feniks. Večje kot je število okraskov, bolj je pomembna hiša. Največje število jih vidiš na Cesarjevi rezidenci, kjer jih je deset, tem pa sledi seveda vsemogočni zmaj. Okraski so imeli tudi praktično nalogo: V bistvu so to žeblji, ki preprečujejo, da bi strešniki zdrseli s strehe.

 

 

Celo mesto je simetrično, najvišja zgradba je pa cesarjev paviljon...razen. Vsi cesarji so vladali do svoje smrti, razen enega. Ta se je upokojil in dal zgraditi svojo rezidenco, ki je manjša, a enako visoka.

 

Ugotovila sem , da Kitajci v začetku Mingove dinastije, ko se je gradilo tole mesto, po vsej verjetnosti niso nikoli videli...levinje. Pred palačo sta na vsaki strani po en lev. En predstavlja cesarico, ki se z levo taco igra z dojenčkom, na desni strani je pa cesar, ki se igra s kroglo, ki simbolizira svet. Pravkar me je prešinilo še tole: A so kitajci že vedeli, da je zemlja okrogla? Hmmm. Če kdo ve, kako je s tem, prosim, na dan z informacijo!

 

 

 

Prepovedano mesto premore menda največji izklesan kamen na svetu na enih od stopnic, ki se vidijo iz cesarjeve palače. Da ne govorim preveč, tukajle so podatki:

 

 

Takole pa izgleda:

 

 

Pa še en lep detajl:

 

 

 

 

 

Vanja

 

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 26. 2010 11:01

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

26. avg 2010 9:24

Sploh ne vem, zakaj moraš it vmes spat...najprej vse napiši, potem pa pančat Ognjič

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti