Kostna juha

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

22. nov 2013 16:29

Meni se pa super zdi, da se take stare teme privlečejo na dan, vedno jih z zanimanjem preberem. Sploh teme pred mojo včlanitvijo.

Upam, da bo še kaj.

marjja

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

23. nov 2013 15:43

kostno juho priporoča kot obvezni del večina diet, ki naj bi pomagale ozdraviti vnetje in prepustnost črevesja.

 

robida

Johanna  

član od: 14.5.2013

sporočila: 377

23. nov 2013 22:15

Dokler mi še zdravje služi (tok, tok, tok) prisegam na krepke juhe. Čeprav obožujem obiranje kosti - govejih, svinjskih (hrtišona)...

Ko sem včeraj pri mesarju izrazila, da želim še obrane svinjske kosti, me je le-ta vprašal:

"A za psa?" 

Johanna

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

24. nov 2013 8:13

Meni ni več nerodno kupiti nič. Ker sva ostala dva, ker ne pojeva več veliko, ker kuham vsak dan in mi ni treba več zamrzovati, razen kakšne majhne količine... In najbolj zato, ker mi je grozno metati hrano stran, prej jo pa še gledati, kako se valja po hladilniku in je še ne morem vreči stran. Se mora prej vsaj malo pokvariti. Sem se prepričala, da samo jaz  smem kupiti malo ali veliko, da to ni stvar mesarja (tam smo najbolj na udaru, da bi nas imeli za ubožčke ), pa tudi v delikatesi.Včasih sem pogosto vrgla stran po par dek salame, saj smo jo vedno kupili več, kot smo naročili. Zdaj tega ni več, pa ne zaradi recesije.

To je malo mimo teme, ampak sem morala napisati. Kostno juho bom pa poslej kuhala z večjim spoštovanjem. Nisem vedela, da je celo tako zdravilna, da jo "predpiše" zdravnik. Pa sem že mislila, da vse vem.

Lepo zadnjo novembersko nedeljo želim.

 

naor

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

24. nov 2013 12:40

Ne vidim razloga, zakaj bi se obremenjavala s tem, kaj si o mojih nakupovalnih navadah misli moj mesar. Res me pa tudi ni še nikoli čudno gledal, čeprav večkrat kupujem marsikaj od eksotike ranga goveje lopatice, svinjske noge, kokošje hrbte in želodce, puranove vratove pa mogoče še kaj, kar ni ravno vsak dan v vitrinah, pa večinoma konča v takih in drugačnih juhah.

Sicer je pa kostna juha ena bolj enostavnih - lonec napolniš s kostmi, zaliješ z mrzlo vodo, da so pokrite, in kuhaš (dolgo). Potem dodaš jušno zelenjavo in začimbe in kuhaš še kake pol ure in preveriš, ali je dovolj močna; če je vodena, pustiš, da povre, kolikor je treba (ali pa stvar rešiš z jušno kocko, če jo prenašaš); če je premočna, pa malo razredčiš in dalje delaš tako kot z vsako mesno juho. Ne vem, koliko je zdravilna, je pa dobra.

Sonja

Johanna  

član od: 14.5.2013

sporočila: 377

24. nov 2013 21:22

No, pa da razjasnim moj petkov obisk mesnice in kosti za .

Kosti sem kupovala za obiranje, kar sem mesarju tudi povedala. Če bi odgovorila za psa, domnevam, da bi dobila kosti iz hladilne vitrine, tako pa je poklical sodelavca iz hladilnice in mu predal moje naročilo. Prinesel je cele kose hrtišone, jih obračal pred mano, pridružil se je še en mesar, in vsi trije en čez drugega: "gospa, a bo vredu,

gospa poglejte, gospa to, gospa ono..." . Kot bi naročila najmanj deset kil pljučne. Ostali mesarji, ki so stregli ostale stranke in te prav tako, vsi so bili obrnjeni k nam in spremljali ta cirkus.  Da bi mi bilo neprijetno?

Zakaj le? Pravzaprav sem se odlično zabavala. Pa še eden od zaposlenih mi je odnesel nakup do avtomobila, čeprav ni bilo potrebe, sem še dokaj vitalna 

Ko pride zimski čas, kopujem kar pogosto raznorazno drobovino, svinjske tačke, in zanimivo, vedno ko naročam obrane sv. kosti, sledi vprašanje: "A za psa?" Sem enkrat odgovorila: "Za oba." 

Sedaj pa ne vem, ali to pomeni, da jedo te kosti samo psi? 

Kakorkoli že, z Roxom se jim ne bova odpovedala. 

 

Johanna

urssa  

član od: 25.12.2005

sporočila: 380

25. nov 2013 11:13

Naš mesar (lokalni, domači) pravi, da je včasih kosti ponujal, pa jih nihče ni hotel vzeti, sedaj pa ljudje vse do zadnjega poberejo, da komaj zase kaj prišpara.

Je pa v takem vremenu res ni čez dobro vročo juhico. Ste mi kar lušte naredili!

mačka27  

član od: 11.12.2012

sporočila: 79

26. nov 2013 5:29

Johanna je napisal/a:

 

Ko sem včeraj pri mesarju izrazila, da želim še obrane svinjske kosti, me je le-ta vprašal:

"A za psa?" 



Johanna

Nč sekirat, Johanna, tud men se to dogaja, če kje drugje kupujem, da me "ljubeče povprašajo", če je za kužka (pred kratkim sem se selila, pa me v tem okolišu še niso navajeni. Ponavadi se jim samo prijazno nesmehnem in priznam, da sem jaz tisti "kužek", ki bo obiral kosti, hihihi.



mačka27

Sporočilo je spremenil(a) mačka27 dne 26.nov 2013 05:34

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

26. nov 2013 7:50

Johanna je napisal/a:

 ...............................................................................................

Ko pride zimski čas, kopujem kar pogosto raznorazno drobovino, svinjske tačke, in zanimivo, vedno ko naročam obrane sv. kosti, sledi vprašanje: "A za psa?" Sem enkrat odgovorila: "Za oba." 

 ..................................................................................................



Johanna

meni se to redno dogaja, ko kupujem jetrca ( a je to za najboljšeg prijatelja? ) Moj odgovor je, da nimam psa, imam muce in kaj jaz ne bom pojedel, bojo one dobile.

ežoj

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

26. nov 2013 8:24

Od nekdaj za juho uporabljam pretežno mesnate goveje kosti, ker sva v družinui le dve, ki imava radi kuhano govedino. In ko kupim kak kos prs ali reber za juho, in tudi goveji rep seveda, vzamem zraven vsaj še dva kg kosti, da so vedno pri roki, ko se mi zahoče goveja juha. Velikokrat kuham namreč juho le iz kosti (so pa res lepo z mesom 'obložene'). In zraven dam še ostanke kurjih prs - jih filiram, kost pa fliknem h govejim kostem, da je juha še z dodatkom "pipike". In veliko zelenjave zraven seveda. Potem kot je limnol napisala - do pravega okusa.

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti