Pirhi

rina1234  

član od: 31.12.2011

sporočila: 86

28. mar 2013 14:59

Pozdravljeni!

Bom kar tukaj vprašala za nasvet. Sveža jajčka se težko lupijo. Ima mogoče katera kakšno idejo, kako to preprečiti. Hvala za pomoč.

Pa lepe praznike vsem !

Lp iz Obale

 

 

rina1234

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

28. mar 2013 15:37

Ne da se preprečiti. Problem rešiš tako, da pač kuhaš vsaj 10 dni stara jajca. Za letošnje pirhe to seveda nič več ne pomaga, lahko pa za drugo leto. Nekateri verjamejo, da se sveža jajca laže lupijo, če jih splahneš z mrzlo vodo. To nima kakega merljivega učinka, poleg vsega pa se s polivanjem z mrzlo vodo kvečjemu doseže, da zaradi naglega krčenja postane lupina bolj porozna in se potem kuhana jajca hitreje pokvarijo (sicer se v hladilniku lahko hranijo tudi mesec dni ali pa še čez).

Sonja

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

29. mar 2013 6:52

Letos mislim, da bo prvič, odkar pomnim, da ne bomo mogli pirhov krasiti z raznimi rastlinicami  tako da to letos odpade (pa šparam že tiste žabe ne vem kolk časa ). Verjetno jih bom nekaj pobarvala v "vitraž" tehniki (pripravimo kupljene barve, jajca samo delno namočimo v eno, ga odcedimo in obrišemo, potem v drugo, tako da se malo prekriva... in nastanejo zanimivi liki, še posebej, ko kakšna kapljica kam zdrsne. Ko so pirhi pobravni, meje med liki občrtamo z alkoholcem (in ne, nihče se še ni zastrupil v 15+ letih). Imamo pa letos tudi ene zanimive nalepke (čeprav sem načeloma proti, ampak te so res umetniške).

JJ

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

29. mar 2013 8:10

Lani sem čebulne, letos je nisem nič hranila in sem si kupila eno vijolično in eno zeleno barvo. Me je pa premamila ideja, da poskusim z grozdnim sokom za vijolo (če bodo res), črnim čajem (če bodo res črni, po mojem bolj rjavi) in rdečo papriko (če bodo res oranžni). Pred leti sem probavala z brusnipčnim čajem in mi rezlutat ni bil všeč. Sicer sem zdaj dva tedna cvilila, da bom samo 4 jajčka pobarvala, ampak danes me je zagrabilo, da mi glede na zgoraj napisano še kakega več :) Vsekakor pa manj kot deset,ker se potem samo prekladajo, jem jih pa itak več ali manj samo jaz.

rag_doll

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

29. mar 2013 8:43

 

Po mojih izkušnjah z naravnimi barvami le čebula intenzivno obarva pirhe. Ostale variante dajo bolj nežne oddtenke, razen, če jajca kuhaš in namakaš zelo dolgo, samo potem bodo bolj ali manj neužitni. Se pa vseeno zabavam ob eksperimentiranju.

trac

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

29. mar 2013 9:48

V Delovi prilogi Odprta kuhinja od prejšnje nedelje je člančič o tem, kako se pravilno kuha jajca/pirhe, če hočete, da so kuhani ravno prav in ne zeleni. V bistvu jih samo zavreš in pustiš dvajset minut v tej vodi, da se počasi ohladijo.

Sem sklenila, da bom letos poizkusila tako, ker jih vedno prekuham in so potem sivo zeleni okrog rumenjaka.

Ali je že kdo poizkusil barvat s kurkumo ali žafraniko za rumeno/oranžno barvo. Doma se mi valjata dva lončka teh začimb, ki nam nekako ne gredo, zdaj so pa tudi že stare, pa bi jih porabila v ta namen.

Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

Amanda Angelic  

član od: 11.3.2010

sporočila: 172

29. mar 2013 10:25

Amanda Angelic

kriznana  

član od: 14.10.2006

sporočila: 602

29. mar 2013 13:45

Mogoče bo kateremu v korist

 

 

Rožnati/lila/roza pirhi:
- z vložene rdeče pese odlijemo tekočino,jo nekoliko razredčimo in v njej kuhamo ter ohladimo jajca. Lahk...o pa vzamemo pol kilogramski paket zamrznjenih malin,jih odmrznemo, prilijemo malo vode, zmiksamo, precedimo,dodamo malo kisa in v tej tekočini kuhamo jajca.
- trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega soka
- jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v sok vložene rdeče pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok; jajce lahko skuhamo v zavrelici od kuhanja rdeče pese (500 g pese na liter vode) ali v zavrelici iz zamrznjenih malin (250 gramov na liter vode);

Rdeči pirhi:
- za rdeče teran
- jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavrelici iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa;

Skoraj črni pirhi:
- jajca kuhamo v gostem ruskem čaju
- jajca kuhamo v pravem čaju;

Oranžni/pomarančni pirhi:
- v vroči vodiraztopimo nakaj žlic rdeče paprike in v tej tekočini kuhamo jajca.
- jajca kuhamo v zavrelici vode in nekaj žlic mlete rdeče paprike;

Rumeni pirhi:
- v vodi najprej skuhamo skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli,nato precedimo in v zavretku skuhamo jajca.
- za rumena pa žafranika ali kurkuma.
- v vodi skuhamo olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov;

Zeleni pirhi:
- v vodi pol ure kuhamo špinačo,zeleni čaj,koprive,preslico,kislico in regrat (na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč,žlica zelenega čaja,in deciliter kisa)Nato z paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo precedimo skozi gazo in v tej tekočini štirideset minut kuhamo jajca( ) nato jih kar v tej vodi tudi ohladimo.
- jajca skuhamo v zavrelici iz špinače ali kislice, lahko pa tudi v zmiksani mešanici vode in mladih listov kopriv, praproti, bršljana, bezga ipd. (250 gramov listov na liter vode). Nežne zelene odtenke dosežemo s kuhanjem jajc v zelenem čaju;

Rjavi pirhi:
- rjave pa že veste,da se kuhajo v vodi skupaj z olupki čebule.
- v vodi skuhamo suhe lupine rjave čebule
- vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave)
- jajca kuhamo v precejeni instant kavi ali turški kavi; odtenke barve reguliramo s količino kave.

Vijolčni pirhi:
- za vijolična jajca je dobro rdeče zelje
- v vodi skuhamo suhe lupine rdeče oziroma vijoličaste čebule
- jajca kuhamo v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza

Sivi pirhi:
- jajca kuhamo v zavrelici iz 2 pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode

kriznana

PoloPu  

član od: 22.7.2005

sporočila: 12

29. mar 2013 14:15

tinca je napisal/a:

V Delovi prilogi Odprta kuhinja od prejšnje nedelje je člančič o tem, kako se pravilno kuha jajca/pirhe, če hočete, da so kuhani ravno prav in ne zeleni. V bistvu jih samo zavreš in pustiš dvajset minut v tej vodi, da se počasi ohladijo.

Sem sklenila, da bom letos poizkusila tako, ker jih vedno prekuham in so potem sivo zeleni okrog rumenjaka.

Ali je že kdo poizkusil barvat s kurkumo ali žafraniko za rumeno/oranžno barvo. Doma se mi valjata dva lončka teh začimb, ki nam nekako ne gredo, zdaj so pa tudi že stare, pa bi jih porabila v ta namen.



Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

 

Tinca,

včeraj sem po nasvetih Odprte kuhinje skuhala jajca in jih potem pobarvala. Nisem bila sicer čisto prepričana če mi bo barva prijela na hladna jajca, pa je šlo brez problema. Potem pa sem po nesreči počila eno teh jajc, še preden sem ga pobarvala in sem se zato odločila, da ga dam pojest našemu psu. Grooooza, kar scedilo se je ven! Jajca niso bila dovolj skuhana, tako da sem tale način uporabila trikrat (prvič zadnjič in nikoli več!). Sem pa jajca prej ogrela na sobno temperaturo, bila so srednje velika, domača, v vreli vodi pa sem jih pustila 18 minut. 

LAni sem jih barvala s kurkumo, pa nisem bila preveč zadovoljna, barva ni bila dovolj intenzivna.

Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.

 

Lep pozdrav,

PoloPu

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti