4 diete za 4 krvne skupine

ena mš  

član od: 18.11.2006

sporočila: 1184

11. mar 2008 21:14

Moja sodelovka se drži diete za krvno skupino A. Na postavi se ji kar lepo pozna in dobro se počuti. ham-njam

mala zelena  

član od: 9.7.2007

sporočila: 266

12. mar 2008 17:04

Glede zgornjega članka: čeprav obožujem sadje, semena, oreščke, sokove in zelenjavo in vem, da je presna hrana zdrava, mi vseeno paše pojest kaj toplega, vsaj kakšno juhico-sploh v mrzlih dneh, pa naj bo mrtva al kakšna že hoče. mala zelena

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

13. mar 2008 23:52

Hvala za povezavo, Ravela.

Takoj me je pritegnila, saj me nutrigenomika zanima že nekaj časa. Na to temo sem že presurfala nekaj ameriških znanstvenih strani. Gre sicer za visoko znanost, ki jo normalen smrtnik (= kdorkoli, ki se ne ukvarja neposredno z genetiko)  težko razume, tako da sem pobrala le nekaj splošnih načel.

Prepričali so me, da najbrž - v okviru splošnih načel o zdravi prehrani - vsakemu posamezniku ustreza drugačen izbor hrane. Predvsem tudi v tem smislu, kot je rekla mala zelena: če veš, katere bolezni te zaradi genetske strukture ogrožajo, lahko že zgodaj zastaviš ustrezno preventivo. Znano je že, da so nekatere pogoste bolezni, povezane s prehrano,  kot npr. sladkorna bolezen ali celiakija, močno genetsko pogojene in natančno so tudi  že znani nekateri geni, ki povečujejo nagnjenost k tem boleznim.

Vendar pa menim, da so stvari bistveno bolj zapletene kot le sistem krvnih skupin. Žal sploh še nikjer nisem zasledila kake znanstvene potrditve za trditev, da je  krvna skupina tista, ki določa, kakšno hrano lahko ješ oz. da "Ob vsakokratnem zaužitju hranil pride do kemične reakcije s hrano oz. pijačo, dodatki in zelišči, ki jih uživate. Antigen vaše krvne skupine jih prepozna kot prijatelje ali sovražnike, in skladno s tem sproži ali ne sproži reakcije vašega imunskega sistema."

Tudi zgornja spletna stran me je zato razočarala. Sploh pa zato, ker - glej, glej - ponuja tudi "personalizirane prehranske dodatke". Skratka, spet dober biznis, s katerim naj bi nam izpraznili žepe.

Škoda. 

Nasja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

13. mar 2008 23:58

Nasja je napisal/a:
Vendar pa menim, da so stvari bistveno bolj zapletene kot le sistem krvnih skupin. Žal sploh še nikjer nisem zasledila kake znanstvene potrditve za trditev, da je  krvna skupina tista, ki določa, kakšno hrano lahko ješ Nasja

 

Nisi, ker takih raziskav pač ni. Ker bi to bilo strahotno popreproščenje. Konec koncev je krvnih skupin, faktorjev, podfaktorjev na desetine.

rimljanka - zasebno mnenje

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. mar 2008 9:41

Ojojoj..... Nutrigenomični profil....kaj vse se da prodati po tem, ko je postopek analize genoma tako rutiniran, da ga lahko potrošniško kupimo.... Sama ne želim vedeti, kakšen genom imam in kakšne zasnove za bolezni imam. Kar se mene tiče, moji geni so izvrstni! Hvala mami, hvala oči. Zjutraj se pogledam v ogledalo, si rečem, dobro jutro, lepotica in potem nadaljujem z dnevom. Če bom kdaj zbolela, upam, da me bodo pozdravili. Če se bo dalo kaj z matičnimi celicami popravljati, evo jih! Ampak, da bi šla na temelju genetike vprašati, kaj naj jem! Halo? Se vseeno raje na svoj občutek zanašam. Nekajkrat na leto se prečistim s sadno kuro (sem trenutno na njej), ki je neizmerno enostavna. Jem sadje. Tisto, ki mi zapaše. Pa tile fruktusi vse lepo popucajo po telesu in vmes, če je človek pozoren, tudi vidiš, kakšna svinjarija gre ven (malo stranskih pojavov je v povečanem potenju in tisti švic ravno ne diši, pa bolj intenzivno si na vecejki, pa zna se zgoditi, da kakšen mozoljček ven udari...) in to traja 7-10 dni. In po tej fazi grem počasi še na ostalo hrano, po sistemu tisto, kar mi zapaše. Ko si takole očiščen, je lažje poslušati svoje telo in ga tudi slišati in potem pa res ne rabiš pildka, na katerem piše, kaj lahko in kaj ne smem pojesti. In me sadno čiščenje niti približno ne ovira, da ne bi kuhala za druge nedietne hrane in me sploh ne mika, da bi zraven kaj pojedla... Sta pa v bližnjem kolektivu dve sodelavki. Znata vse o dietah in tudi vse o zadnjih telovadnih treningih. According to them, spinning je IN, pilates je pa tko OUT....mislim, pa kdo pa sploh še dela pilates.... Ni je diete, ki je nista probali. Od tega je ena zadnjih pet let nesprejemljivo pretežka za 10 kil in nespremenljivo zoprna in stalno se nekaj krega s familijo (in nas o dogodkih promptno obvešča, dasiravno nas to sploh ne zanima), druga je pa suha in zna razložiti cel metabolizem od A do Ž, ampak je ves dan in vse dni totalno napeta in živčna in napeta in živčna in od vsega se ji kar glas trese. Verjetno se nikoli nista zjutraj pozdravili z "dobro jutro, lepotica," in verjetno se tudi nikoli ne bosta. Verjetno bosta do konca svojih dni - če ju ne bo prej zeznila osteoporoza (to je račun, če preveč eksperimentiraš z dietami) študirali diete in iskali odgovore v hrani in dietah, namesto, da bi jih iskali tam, kjer v resnici so. Lepotice, želim vam lep dan. Vendelina jr.

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

14. mar 2008 9:55

Hehe, Vendelina, se strinjam. Jelenckova

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

14. mar 2008 10:32

Hvala enako, lepotička!

Jaz danes dobesedno uživam v službi, vse sodelavke so ali na dopustu ali službeno odsotne. Se pa absolutnos trinjam s tabo, tudi sama imam sadne dneve, sicer se jih skrajšala na maksimalno 5 dni, pa potem vsak teden še en dan, če le znese.

Drugače se pa ena sodelavka zredi že samo, ko pomisli na hrano, druga strogo upošteva te krvne diete, zraven pa se baše s čokolado in se potem čudi vsem izpuščajem in lisam. Tretja dela večrat na leto dieto z jajci, se da sklepati, kako učinkovito.

Meni je pa dovolj, da sem malo v stresu, pa je par kil takoj dol. Ali pa, da je lepo vreme, takrat doma nimam obstanka.

Drugače je pa res, moji sestri so, po vseh njenih eksperimetiranjih, pri 26ih že opazili močno nagnjenost k osteoporozi in mora hoditi na kontrole.

Loni Makaroni

buča  

član od: 29.7.2006

sporočila: 1561

14. mar 2008 14:58

Oj, Vendi, daj povej koliko dni skupaj imaš sadnih in na koliko časa? Bi probala! buča

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti