Jagode, borovnice, maline, robide, ...

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

8. jul 2008 11:17

mambica, saj jih jaz tudi na roke. in na tistih grmičkih zelene ostanejo in potem se mi zdi, da so te kasnejše tudi večje.... klavdija

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

8. jul 2008 11:28

Sem in tja pogledam na tale forum in zdi se mi pravi prikaz kako lahko razviješ zgodbo in prepir tudi tam, kjer je ni. Nikomur nisem nevoščljiva 5 EUR za 1l nabranih borovnic. Bojim se kač, sem hrbteničar-težek, povrh vsega pa sem (preizkušeno) za nabiranje borovnic počasna. Torej - če se mi jih strašno zljubi, dam 4, 5, 6, kaj vem - morda tudi 10 EUR zanje. Ampak - to ne spremeni dejstva, da jih je prodajelec samo nabral - nobenega drugega dela ni imel z njimi (izjava Rimljanke). Doma imam nasajenega veliko jagodičevja, ker ga imamo radi. Po vsakem obiranju sledi obrezovanje, okopavanje, gnojenje. Pred zimo je treba vse zaščititi. Pomladi spet pregledati vsak grmiček, porezati pozeblo, suho, okopati, spet pognojiti. In na koncu - ja, na koncu je pa ravno tako treba počepniti k vsakemu grmu in obirati....obirati...da bolijo kolena, križ, hrbet in nekatere mišice, za katere prej nisi vedel. Edino toliko si na boljšem, da naslednjega grma ni treba iskati, ampak ga vidiš s prostimi očmi. A se res da temu oporekati? Moja sorodnica je "norec" za nabiranje borovnic in brusnic - daj ji približno dober teren in čez dve uri bo prišla s polnimi košarami. Pol litra nabere mimogrede. Če odštejem pot do frate in stroške s tem, ima denar lahko zelo hitro zaslužen. Skoraj prelahko. Postavi v isto situacijo mene - nobenega zaslužka. Ampak jaz jih niti ne grem nabirat za prodajo. Kdor jih rad in jih zna nabirat - naj jih. Kdor jih pa kupuje, bo pa itak sam ocenil do katere cene se mu to še zdi smiselno. Lisa

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

8. jul 2008 11:29

Pa saj ti vendar nihče ni rekel, da so mimogrede nabrane, menda ja vsak ve, da ne rastejo, kot visok fižol .

rimljanka ti je hotela povedati, da imamo v naši deželici zaenkrat še srečo, ker lahko gozdne sadeže po mili volji nabiramo, kjer hočemo (to velja seveda tudi za gobe, kostanj, maline...) in nas lastniki teh zemljišč ne preganjajo. Pa seveda čas in veselje do tega opravila je treba imet.

Če pa nekdo reče, da je cena visoka, pa tudi ni treba takoj v luft skočit. Vsak po svoje delo vrednoti...ti jih za tak drobiž ne bi prodala, ona jih ne bi kupila, pa je.

Sicer pa jaz, ko grem na kmete al na tržnico h kmetom karkoli kupovat, nikdar ne "gliham" (kar sicer zelo rada počnem pri cotkarjih in bratskih prodajalcih sadja in zelenjave), plačam, kolikor rečejo in cenim njihovo delo, prav pa je, da ga tudi sami cenijo.

In seveda cenim vse vas, ki borovnice nabirate. In kljub kačastemu nicku ni treba vedno sikati, sem pri elaphus videla, da znajo bit kače tudi prav prijazne žvalce. Verjamem, da si lahko tudi ti, še posebej bo ta vrlina cenjena v tvojem poklicu (sem prebrala na enem drugem forumu, da iščeš zaposlitev na šoli).

Pa ne pozabite se ostrezno zaščititi proti klopom, pravijo, da so letos spet zelo nadležni.

Ognjič

mambica  

član od: 29.9.2007

sporočila: 532

8. jul 2008 13:10

Ognjič, jaz nikjer nisem sikala, samo na lep način sem hotela razložiti, od kod tako visoka cena borovnic. Samo za primerjavo: Spar ponuja v akciji gozdne borovnice slovenskih gozdov po 2,39 EUR za 250 g, kar znese 9,56 EUR za kg. In te borovnice so v akciji!!! Tako da cena 5 EUR, kot so jih prodajali nekateri, sploh ni tako oderuška. Sicer pa je delo z borovnicami tudi takrat, ko prideš domov. Jaz borovnicam odstranim peclje, listke ter jih operem. Tisti, ki bi jih dobil od mene, bi jih lahko dal samo še v usta. Spomnim se, da sem tik pred vstopom Slovenije v EU leta 2004 brala na TTX-u avstrijske televizije predstavitev Slovenije (predstavili so še tudi 9 ostalih novih članic). In kaj so napisali o Slovencih? Da smo strastni nabiralci gob in borovnic. Očitno naši sosedje to bolj cenijo. "Lepo", da vedno zagovorjaš Rimljanko, vendar bi ona kot moderatorka tudi kdaj pa kdaj morala biti malce manj zadirčna. S tem pa tudi (vsaj upam) končujem to debato. Črna mamba

Cornellia  

član od: 11.5.2006

sporočila: 103

8. jul 2008 13:39

Mambica, mislim, da ni nihče trdil, da je cena 5 EUR na kilogram oderuška. Cornellia

neznan uporabnik

8. jul 2008 15:55

Meni pa vseeno, kljub temu, da je zakon pač zakon in če je še tako neumen, ga je pač treba spoštovat, ne gre ravno v glavo, da nima lastnik zemljišča na katerem rastejo katerikoli gozdni sadeži , nobene pravice nad njimi. Spominja me na staro bivšo jugo in rečenico vse je naše - samo davki so stvar lastnika zemljišča. Zelo me jezi, ko v svojem gozdu, kjer imam postavljeno klopco in mizo na lepo nedeljsko popoldne najdem "piknikarje" pri moji mizi, na mojih klopeh in v mojem gozdu, vse naokrog nastlano, otroci tulijo in divjajo po gozdu, jaz pa ne smem niti povedati, da je ta gozd moj, da je tudi miza moja, in da bi si tudi moja družina rada privoščila nekaj prijetnih ur v hladu, da bi radi pogledali za gobami, malinami, nabrali cvetočega bezda, daleč od ceste in prašnih poti. Če se že zgledujemo po vsem v tej ljubi Evropi, bi bilo dobro da bi pogledali tudi po teh stvareh. Na oni strani meje se niti ustaviti na travniku ali ob cesti ne moreš, ker so vse te potke zakljenjene z verižico in na njih lepo piše, da so privatna last. Nič nimam proti naključnim sprehajalcem, zelo pa zamerim nabiralcem vsega mogočega. Mislim, da to ni pošteno, čisto človeško pošteno. Kako bi se počutili, da bi na vaši njivi, na vašem travniku ali na vašem vrtu nekdo nabiral nekaj, ker se mu tako zahoče in ker pač ni vedel, da imajo tudi te stvari svojega lastnika. Povejte mi kakšna je razlika med gobo, malino, kostanjem, ki raste slučajno v mojem gozdu in zeljem, paradižnikom, solato..., ki raste na njivi ob cesti. Po moje nobene - eno in drugo ima znanega lastnika. Tudi za gozd je potrebno skrbeti, ga čistiti in čuvati, ne samo njivo ali vrt. Samo s to razliko, da po gozdu lahko hodi kdorkoli, kadarkoli, pobira karkoli samo, da ne povzroča škode (o tem kaj je povzročanje škode pa bi lahko napisali celo knjigo), na njivi pa to isto početje pomeni motenje posesti in krajo. Sploh pa me zelo žalijo besede, da bi mi nekdo rekel, da me bo v kolikor ne dovolim nabiranja gozdnih sadežev na mojem posestvu, prijavil, ker mu to dovoljuje zakon. Vem, da se malo zašla iz teme, vendar pa sem vam to morala povedati. Nisem sicer lastnica ne vem kakšnega gozda, pa vendar je ta gozd moj in vseh mojih prednikov in upam, da ga bom lahko tudi zapustila svojim otrokom. Vem, da boste sedaj močno udarili po mojem pisanju, pa vendar, mogoče se bo koga tudi dotaknilo moje pisanje in bo prihodnjič, ko bo v gozdu našel mizo in klop, ali kar tako nabiral in pobiral vse kar raste, le pomislil, da ima gozd tudi lastnika, ki bi tudi sam želel na svojem pobrati gozdne sadeže. tedi

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

8. jul 2008 16:41

mambica, zadnjič se oglašam v tej temi, če slučajno nisi do zdaj opazila NIKOLI se nisem oglasila kot moderatorka tule. Do zasebnega oglašanja imam pa seveda toilkio pravice kot vsak drug član te strani.

Zadirčna nisem. Stojim za vsako črko, ki sem jo napisala.

V svojem ne tako kratkem življenju sem nabrala veliko borovnic, gozdnih jagod, malin, manj pa brusnic, da o obiranju hmelja ne govorim. In, tako kot Lisa, obiram tudi pridelek (ki ga pridelam, torej še marsikaj drugega postorim, ne oberem samo sadežev) na domačem vrtu. Tudi klase na požetih (takrat še na roko, s srpi) žitnih poljih sem pobirala, recimo. Poznam kmečko delo in znam ceniti trud pridelovalcev.

Še vedno je pa res, da vse, kar zraste samo od sebe in poberemo v gozdu, da zaslužek brez odbitka tistemu, ki nabere, in ne tistemu, ki je lastnik gozda. Tu se strinjam s tedi, da se številni obiskovalci gozdov ne zavedajo, da niso na svojem.

Večno ne bo tako, tudi tega se zavedam.

 

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

24. jul 2008 20:25

Pokljuka je polna sladkih in debelih borovnic. Zagotovo jih je dovolj za vse. Preverjeno. anaeva

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

24. jul 2008 21:16

Pa kako tema Borovnice vedno znova privede v prepir??? Enako se je zgodilo lani ali predlani ... Atina

Pecenka  

član od: 23.1.2007

sporočila: 225

24. jul 2008 22:46

Uf, mi je kar dvignilo pritisk... Kar mene moti je, da na Koroškem odkupujejo borovnice na 5 eur na kg, potem pa peljejo v večja mesta prodajat za 14 eur na kg! In ti, ko nabiraš (ne, ni lahko) imaš na koncu manj od tega kg borovnic, kot pa prodajalec. Tudi razumem, da mora on plačati za stojnico... Sem mnenja, da si nabiralec čistih borovnic (brez listja...)zasluži vsaj tistih 5 eur, brez kakšnih očitkov. Ena je omenila, da pač nabereš borovnice in jih neseš iz gozda. Hm, to slednje zna biti večkrat problem in eno izmed težjih del "nabiranja". Če nabereš polno cejno ali dve, se pravi po cca 10 kg v vsaki roki, pazit, da se ne razsuje, po grdem terenu do avtomobila ni ravno mačji kašelj. In potem imaš roke do kolen. :) Kregarija okrog borovnic bo vedno. Jaz pa vedno pravim, če bi lepo obrali vsak grmiček, in ne leteli samo na hitro čez po polnih, bi bilo za vse več kot dovolj. In povsod bi bile polne. LP Pecenka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti