Dnevnice

zuzek  

član od: 1.12.2006

sporočila: 120

tema odprta - 7. mar 2008 17:12 | ogledi: 4.229 | odgovori: 10

Upam, da mi bo kdo pomagal..kdaj je zaposlen upravičen do povračila cele, polovične ali male dnevnice?????

zuzek

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

7. mar 2008 17:51

Če bi prej bilo vprašanje, bi se pozanimala v službi v računovodstvu, saj je to točno določeno, na pamet pa ne vem, do ponedeljka je pa še daleč. katka http://katka-lopatka.moj-album.com/ Sporočilo je spremenil(a) katka lopatka dne 07. mar 2008 17:51:56

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

7. mar 2008 17:55

Če je na službenem potovanju in tam tudi prespi (kar se ne šteje, če je narava dela takšna, da se v pretežni meri opravlja izven sedeža delodajalca in se delavci vsak dan vračajo v kraj bivanja). Dnevnice se obračunajo za nad 6 - 8 ur, nad 8 - 12 ur in nad 12 ur. Če stroški prenočevanja (ki jih plača delodajalec) vključujejo tudi plačilo zajtrka, se znesek polovične dnevnice zmanjša za 15 %, znesek cele dnevnice pa za 10 %. Po Uredbi vlade so neobdavčeni zneski dnevnic 5,26 EUR, 7,51 EUR in 15,02 EUR. Nekako tako naj bi bilo.

Sicer pa delavcu pripada strošek prehrane med delom (če dela vsaj 4 ure na dan) do 5,54  EUR, če je na delu več kot 10 ur, potem pa teh 5,54 EUR + 0,69 EUR za vsako dopolnjeno uro po 8 urah na delu.

Ognjič

jana2  

član od: 19.2.2007

sporočila: 48

7. mar 2008 17:58

Nad 6 do 8 ur - mala dnevnica Nad 8 do 12 ur - polovična Od 12 do 24 ur - polna dnevnica lp, jana jana2

zuzek  

član od: 1.12.2006

sporočila: 120

7. mar 2008 18:08

če nekdo v službenem času gre na pot (8 ali 10 ur...)z svojim vozilom ali kot sopotnik in se mu šteje službena odsotnost, ali ni ni upravičen do dnevnice? zuzek

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

7. mar 2008 18:18

ne, ni upravičen

Ognjič

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

8. mar 2008 11:43

Dnevnica pomeni nadomestilo za prehrano, ki se v rednem delovnem času obračuna kot nadomestilo za prehano, včasih tudi kot plačilo malice, ki jo plača neposredno delodajalec.

 

Dnevnica torej nima nobene povezave s tem, ali delavec sedi na voznikovem sedežu, ali sedi zadaj. Vedno tudi je. Dnevnica tudi ni nadomestilo za nadure, če jih delodajalec ne plača.

Po novi uredbi delavci, ki vsakondevno hodijo na teren ( monterji, trgovski potniki ipd.), nimajo pravice do dnevnice, ker naj bi to pokrival terenski dodatek oz. ocenjenost delovmega mesta.  V tem času delavcu pripada nadomestilo za malico. Je pa res, da na stalni lokaciji lahko delavec je ceneje, na ternu pa se seli iz kraja v kraj in je tako prehranjevanje težje.

 

Če pa službena pot ni del rednega delovnega procesa, npr. da gre izredno v kaka kraj na sestanek, na izobraževanje in podobno, kar se ne ponavlja pogosto, ima pravico do dnevnice, čeprav se pelje z avtobusom. Uporaba lastnega avtomobila se pokrije s kilometrino, da katere je delavec upravičen, če uporablja svoje vozilo. Če gre s svojim avtom na delovnišče, se šteje to prihod na delo in se za te kilometre obračuna kilometrina, ki je manjša od običajne kilometreine , ali pa višina vozovnice po določilih , ki veljajo za prevoz na delo.

 

Je pa res, da se delavci lahko vozijo po 2 uri v eno smer ( in to ni tako redko), oddelajo  10 ur in seveda za 2 uri ne dobijo plačanih nadur. Ker  so sami krivi, ker si ne znajo razporediti dela. In čeprav so odsotni 14 ur zaradi dela, jim  pripada le nadomestilo za malico, ker več itaq ne potrebujejo.

 

Kadar poslušate o prožnosti trga za zaposlitev, v katerem ministri dopovedujejo, da je razumljivo, da se šivilja iz Bele krajine vozi na delo v Tržič, za 383 € neto na mesec, pri čemer mora financirati tudi nakup avtomobila, pomislite na gornji primer.

 

Sem pred kratkim videla Pogodbo o zaposlitvi, v kateri je delodajalec zapisal, da ima delavka pravico do nadomestila za malico, nadometila za prehrano. In da se vsem tem pravicam odpoveduje.  

F r i n a

tabina  

član od: 15.2.2005

sporočila: 474

9. mar 2008 8:44

Zuzek, seveda je upravičen. Kot je navedla že frina, je dnevnica nadomestilo za prehrano v času dela. Če je prejel dnevnico, se mu za tsiti dan ne obračuna regres za malico, do katere je upravičen, če je na delovnem mestu nad 4 ure. Za to, da se na službeno pot odpravi z lasntim ali pač neslužbenim osebnim avtomobilom se povrne strošek kilometrine, če uporabi javni prevoz pa povrnitev vozovnice. Vsekakor pa mu za odsotnost zaradi službene poti nad 6 ur pripada dnevnica. Ognjič, me pa bega tale tarifa za malico- 5,54€..lepo... mi žal prejemamo minimalno kar je 3,55€/dan (http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2157) Se pa trenutno ubadam s problemom povrnitve stroškov prevoza na delo (ni terensko delo)... vsi pravilniki in uredbe so tako ohlapno zapisani - ponekod da mora pokriti 60% stroškov prevoza, v prejšnji službi smo imeli omejitev z določeno zgornjo mejo 35km povrnjene kilometrine... Ali dko ve, koliko je delodajalec dejansko dolžan povrniti? Delavec je namreč prijavil začasno bivališče, precej oddaljeno, do koder ni direktnega javnega prevoza torej bi moral uporabiti kombinacijo avtobus-vlak-in do sedeža podjetja še mestni avtobus, kilometrina znese še več, uporablja pa sicer osebno vozilo. Kako torej ravnati? tabina

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

9. mar 2008 12:06

Najprej je treba povedati, da ima davčni inšpektor tudi ohlapna merila. Tudi presoja kot se mu zdi. In tudi ne vsi enako.

Delodajalec si ne more sam po sebi zmišljevati, koliko km bo plačal in koliko ne bo. Obstaja namreč kolektivna pogodba za gospodarstvo, potem obstaja še panožna pogodba ( npr. gradbeništvo, trgovina), pogodba, ki se uporablja za zasebne delodajalce, kar pomeni za s.p.. Podjetja imajo tudi podjetniške kolektivne pogodbe, Pravilnike o delovnih razmerjih, ali pa je določilo napisano v sami Pogodbi o zaposlitvi. Izplačila morajo biti v skladu z akti.

Nobeno določilo, ki je navedeno po Kolektivni pogodbi za gospodarstvo, ne sme poslabšati izhodiščnih pravic delavca do nadomestla. Ker KPg ne določa razdalje za nadomestlo, recimo 35 km, so vsa določila, pa kjerkoli so napisana, kršitev. V vsakem trenutku jih lahko delavec izterja preko sodišča, in to za 5 let nazaj, z obrestmi vred !

Drugi problem je dejansko prebivanje med delom. Nobena skrivnost ni, da delavci izigravajo, da bi pridobili večjo premoženjsko korist. Pri nas prakticiramo, da delavec podpiše izjavo, da se dnevno vozi od tam in tam, da je razdalja toliko km do kraja B ( nemogoče je razdalje meriti, čeprav so večji delodajalci to že počeli, ker se nenazdanje to splača) in da javni prevoz ni možen.Prav tako je mogoče preveriti, če je možen javni prevoz.

Presedanje in povezave so bolj subjetivne narave, vendar je možno to preveriti, na koncu pa ostane najbrž možnost za kilometrino za prevoz na delo do 0,15 € na km razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela, če se iz utemeljenih razlogov ne more uporabljati javni prevoz. Kilometrina med opravljenjem dela pa znaša 0,32 €. ( Vir: Obrtnikov svetovalec )

 

Kaj pomeni običajno prebivališče: če delavec živi z družino na začasni lokaciji, kar je razvidno iz potrdila o začasni prijavi in je stalno prijavljen nekje drugje ( kjer je npr. lastnik stanovanja), se šteje, da ima pravico do nadomestila v višini, ki dejansko nastaja. Poenostavljeno: če delodajalec meni, da zahteva po izplačilu stropškov za prevoz ne pomeni dejanskega stanja, potem tak zahtevek zavrne in od delavca zahteva ustrezna dokazila. Če delavec to dokaže, potem delodajalec nima druge možnosti.

Predpisi pa ne govorijo, da se obračunava vsakokratna razdalja, kar pomeni, da ne more biri 21 možnosti.

Delodajalec nima možnosti, da se odloči za najcenejško možnost. Ali je možni javni prevoz (vsakomesečno potrdilo prevoznika za vse razdalje, ki ga mora predložiti delavec), ali pa ugotovitev, da to ni možno.

Odgovor na vprašanje Tabini: če delavec na začasnem naslovi dejansko živi in se vsakodnevno vrača, se upošteva ta naslov.

Po Uredbi je najvišje nadomestilo za malico 3,13 € na dan, če pa je določeno, da mu pripada najvišje možne izplačilo, kar mora izhajati iz aktov ali same pogodbe o zaposlitvi pa največ 5, 54€ : vmesni maneverski prostor med minimumom in masimumom, kjer še ni treba plačati dodatnega davka, pa je stvar dogovora med delodajalcem in delavcem.

 

Včasih pomaga, da se delavcu pove, da bo tudi morebitna kontrola bolniške odsotnosti, vabila na delo poslana na tak, začasni naslov. Pomaga !

F r i n a

tabina  

član od: 15.2.2005

sporočila: 474

10. mar 2008 10:14

Frina, najlepša hvala. tabina

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

10. mar 2008 13:23

tabina, neobdavčen prejemek po Uredbi vlade je za prehrano 5,54 EUR/dan in potem tistih dodatnih 0,69 kot sem že napisala, po kolektivni pogodbi, kamor jaz spadam, pa je minimalno 3,13 EUR/dan. Za negospodarske dejavnosti je tisti minimanlni znesek malo višji trenutno (če sem prav prebrala). Torej, če tvoj delodajalec meni, da bi tudi ti z veseljem za malico jedla klobaso, ti bo dal za malico maksimalni neobdavčen znesek, če pa meni, da imaš čisto dovolj kos prepečenca in jabolko, bo pač minimalni (malo se zdaj s tem šalim, ampak moja nekdanja šefica nam je pač enkrat razložila, da nimamo vsi enakih potreb ).

Če je delavec upravičen do dnevnice, mu seveda gredo zraven tudi stroški kilometrine, cestnine, parkiranja, za vse to pa mora seveda k obračunu priložiti dokazila.

Ognjič

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti