"tradicionalna" morska sol

ElaS  

član od: 3.10.2007

sporočila: 56

1. mar 2008 22:17

Jaz že kar nekaj časa uporabljam to piransko sol. Je res veliko dražja od tiste navadne. Včasih pride tudi malo bolj vlažna. Sem jo dala v kartonsko škatlo in na sonce, da se je malo obsušila. Drugače pa uporabljam mlinček za sol. Zdaj imam enega iz Ikee, prej sem imela pa steklenega od Fackelmana. Del za mletje naj ne bi bil iz kovine ampak iz keramike, pa se super obnese. Na to sol sem preklopila po podatku, da je navadna sol rafinirana oz kemično prečiščena. Sem naivno verjela, da jo pridobijo iz solin in samo zmeljejo (pa morda še jodirajo) V resnici pa jo s kemikalijami obdelajo, da ostane čisti NaCl. Naravne morske soli imajo do 5 % drugih primesi, očiščene pa samo 1 % ali pa še toliko ne. Vsak pa seveda ravna po svoje. Lp, Ela S

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

2. mar 2008 0:05

Lesen mlinček za sol lahko kupite v vseh trgovinah kjer prodajajo piransko sol.

 

nola

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

2. mar 2008 9:41

Enkratna je. lp Vesna

aki  

član od: 23.4.2004

sporočila: 1330

2. mar 2008 9:49

Že nekaj časa uporabljam samo to sol. Da je dražja se sploh ne splača govorit, saj soli se ne porabi veliko. Za kaj posebnega solit je solni cvet res pika na i , se splača probat.

Da pa ne govorim o njihovi čokoladi, ki vsebuje drobce solnega cveta, tako dobre čokolade še nisem jedla. Se ji preprosto ne moram upret.

Aki

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

2. mar 2008 10:57

Kaj pa ta dodatek jedem Aji shio, ki je kot sol. Ali katera uporablja? Lp Nasha

krokodilček  

član od: 6.10.2007

sporočila: 144

2. mar 2008 11:37

ja rimljanka to kar sem rekla o izhlapevanju, mogoče ni točen izraz-ni pa zraslo na mojem zelniku-sem zvedla od zdravnika na tv-it. oddaja o boleznih ščitnice ne dobiš ga zadostno količino, ampak dobiš ga vse eno in procentualno so ljudje ob morju manj izpostavljeni pomankanju joda kod drugje (vdihavajo hlape) ne bi pa rada nobenemu solila pamet ker nisem strokovnjak, sicer pa je lepo od tebe, da si se bolje pozanimala od mene in dala linke krokodilček

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

2. mar 2008 11:53

Pravzaprav si prosila, naj te popravimo, krokodilček. Nisem se pa nič pozanimala, linke pa tako ali tako pogosto nalepim, da podkrepijo napisano. in temeljito premislim, kateri link nalepim.

Se pa strinjam s tem, da je ob morju pač več dostopnega joda. No, včasih je na celini res bilo pomanjkanje joda, z jodiranjem soli teh težav ni več, so pa, in čedalje več jih je, druge težave s ščitnico.

rimljanka - zasebno mnenje

binca2  

član od: 3.5.2006

sporočila: 57

2. mar 2008 16:15

Vse o soli sem zelo dobro preštudirala in lahko vam vsem, ki vas to zanima napišem sledeče: Za kuhanje je čisto vseeno katero sol uporabite, ker se itak vse prekuha in uniči...najboljša sol je HIMALAJSKA, predvsem zato, ker je stara nekaj milionov let (ko se je morje umikalo iz himalajskega področja, je ujeta morska voda-čista kot solza-kristalizirala), danes jo kopljejo in prodajajo.jasno je da nekaj milionov let nazaj, ko še nas ni bilo, ni bilo usranih rek od kanalizacije do...ki bi se vse to stekalo v jadransko morje kot je primer za piransko sol.Himalajska sol je res draga, ampak je pa za naš organizem zelo,zelo dobra.Jaz jo kupim v kamnih (ne mleto) in jo dam v večji kozarec, zalijem z vodo, da se v nekaj dneh stopi-dam jo več, tako da kamni še ostanejo celi in tako vem da je voda prenasičena s soljo, zato se ne topi več.S to soljo solim vse solate,hladne jedi in tudi kuhane jedi (juhe,enolončnice itd) vendar solim šele potem, ko se jed ohladi na približno 50 st.C. saj bolj vroče pa itak jesti ne moreš.Če tako soliš, se tudi elementi v soli ne uničijo. binca2

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

2. mar 2008 16:23

binca2, s prekuhavanjem se minerali pač ne uničijo. Če bi se minerali uničili pri višji temperaturi od 50 st. C, bi jih seveda ne bilo. S tem pa tudi Zemlje ne. Mislim, da si pomešala minerale in beljakovine, pa še slednje se postopno uničijo pri teh temperaturah, amino kisline, iz katerih so narejene, pa ne. Da o elementih, ki jih sestavljamo, ne govorim.

Sicer so pa vsi minerali že milijone (ali milijarde) let stari. Saj so nastali prej kot vse organske snovi.

Ti kar mirno uporabljaj po tvojem mnenju najboljšo sol, ki, mimogrede, nima kaj veliko joda. Ker je tako z vsemi kamenimi solmi. Tudi Evropa je polna solnih rudnikov, kjer pridobivajo (načeloma ne kopljejo ampak raztapljajo sol (ali pa so že opuščeni). Sol je pač v vseh kamenih rudnikih nastala na enak način, iz morja, ki se je izsušilo....

Jaz ostajam pri morski soli, tisti iz Sečoveljskih solin, ki nam jo, verjameš ali ne, zavidajo poznavalci po Evropi.

 

rimljanka - zasebno mnenje

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

2. mar 2008 18:37

Pred ene dvema letoma sem se tudi sama spraševala o kakovosti piranske soli. Pravzaprav me je zanimal solni cvet in to predvsem kake nečistoče. Povprašala sem direktno v soline in njihov tehnolog - žal sem pozabila ime - mi je poslal obširen odgovor o pridobivanju solnega cveta in o kemijskih analizah, ki so me povsem prepričale. Poleg tega se mi zdi, da so piranske soline in njihovi izdelki eni od redkih slovenskih izdelkov, ki lahko povsem konkurirajo tujim, in ki se še niso prodali kaki tuji firmi. Odtlej je redno na mizi solni cvet, v kuhinji pa piranska sol.

V nadaljevanju prilagam tisti del odgovora, ki sem ga shranila; avtorjevo imein generalije sem žal izpustila. Upam, da ne bo izzvenelo kot promocija , saj s solinami nimam nobene zveze.

" Mnogi naši kupci solnega cveta nam potrjujejo, da je solni cvet specifika med solmi. Zadnje pozitivne informacije dobivamo tudi iz ZDA, kjer poizkušamo pridobiti prve kupce. Pri solnem cvetu je zanimiva njegova kristalna struktura z izrazito piramidno obliko. Pod prsti je krhek in zelo topen. Ta izrazito hitra topnost močneje poudari okus hrani. Solni cvet poleg NaCl vsebuje tudi ione Mg2+, Ca2+, K+, SO42-, Br- in I-, seveda pa tudi ostale ione v sledovih. V tabeli vam posredujem območje povprečnih vzorcev letine solnega cveta 2003 in 2004.

        min     max

NaCl    83,8    95%

Vlaga   2,7     11,1%

Mg2+    0,2     0,5%

Ca2     0,02    0,2%

SO42-   0,4     0,9%

Br-     220     380 ppm

I-      0,4     0,7 ppm

Vsebnosti težkih kovin so doti manjše od predpisanih maksimalnih

vrednosti Codex Alimentarius CODEX STAN 150-1985, revidiran 2001.

As      < 0,5 ppm

Cu      < 2 ppm

Cd      < 0,5 ppm

Pb      < 2 ppm

Hg      < 0,1 ppm

Na kratko naj vam opišem potek kontrole pri proizvodnji tradicionalne

soli:

 

Nadzor nad kakovostjo soli začnemo izvajati že ob nalivanju izparilnih bazenov z morsko vodo.

Pri morski vodi pregledamo vsebnosti nekaterih mineralov, pH, vsebnost težkih kovin in izmenično s soljo tudi vsebnost pesticidov.

Potovanju slanice čez izparilne bazene vse do kristalizacije soli skrbno sledimo,

tako da smo v stanju odstraniti vso slanico, ki bi lahko bila zdravju škodljiva zaradi naknadne ugotovitve oporečnosti morske vode. 

Pred predajo solinskih polj-fondov v pridelavo soli opravimo pregled slednjih, kar ponavljamo skozi celo solno sezono.

Eventuelno neprimerna solna polja izločimo iz pridelave jedilne soli.

Vsak solinar svojo sol zbira na odcedišču, betonskem podstavku pred solnim poljem.

Na podlagi organoleptičnih, fizikalnih in kemijskih karakteristik posamezne pobrane soli določimo njeno nadaljno uporabo in jo po namembnosti ločeno skladiščimo.

Pred odvozom v skladišče se pregleda primernost in čistost samega skladišča ter opreme, ki je namenjena za odvoz soli.

Na vskladiščeni jedilni soli opravimo dodatne analize, zlasti na vsebnosti težkih kovin in izmenično z morsko vodo pri najkvalitetnejši soli - Piranski soli z geografskim poreklom - tudi na pesticide.

Celoten proces pridelave in pakiranja soli se izvaja v skladu z HACCP zahtevami.

Nadzor nad kakovostjo postopkov in soli skrbimo z interno kontrolo ter pomočjo Zavoda za zdravstveno varstvo Koper.

Pri Piranski soli, torej soli z geografskim poreklom pa dodatno nad kvaliteto slednje bedi tudi pooblaščeni certifikacijski organ (Bureau Veritas) Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano."

 

 

 

Se mi zdi vsaj enako dobro kot himalajska sol, ne?

Nasja

 

Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 02. mar 2008 18:40:37

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti