Kuščarji na vrtu

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

24. apr 2008 16:31

Domača mačka (predvidevam, da imaš to podvrsto) je človeški "proizvod" od nekako 5000 let nazaj, ko jo je človek udomačil in začel z umetnim izborom.

O biološkem ravnovesju pa ne bi. Učijo se ga učenci od sedmega razreda OŠ dalje in dejstvo, da se pojavljajo stvari, kot so ozonske luknje, učinek "tople grede" in podobno kažejo, da jih premalo naučimo.

LP

cervus

Jejža  

član od: 6.9.2007

sporočila: 180

24. apr 2008 18:46

Ja, imam domačo vrsto mačke - tisto iz poddružine Felinae (ki jo je človek (mimogrede) udomačil pred 10000 leti) - žal nimamo dovolj prostora in časa za tigra... Ma daj lepo te prosim, ne modruj, pokaži malo zdrave pameti. Potemtakem ni popolnoma nič okoli nas več v ravnovesju. V mestih gotovo ne, ampak na podeželju pa še marsikje - oz. po tvoje tudi tu ne, ker smo ljudje takorekoč povsod pustili svojo sled. Raje ne bom začela s to debato, ker nima konca in nikakor ne spada sem. Svoj delček zateženosti pa daj kje drugje sprosti, ne pa tu na forumu pri temi o kuščarjih na vrtu. Če že pišeš, vsaj skušaj pomagat tistemu, ki išče nasvet. Jejža

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

24. apr 2008 19:23

polni zadetek je prosila za nasvet, kako se rešiti zelencev na vrtu. Ker mislim, da zelenci na vrtu niso neka nadlega, ampak so mu celo v okras, ji v tej smeri nisem dala nobenega nasveta.

Čisto vseeno mi je, ali so mačko udomačili pred 10 000 leti ali pred 5000 - domača mačka je "produkt" človeka. Ja, in res je, nikjer v vrtovih, na njivah in poljih, sadovnjakih, vinogradih in kar je še teh "proizvodov"  človeka ( v šoli smo temu rekli umetni ali antropogeni ekosistem) ni več biološkega ravnovesja. Je samo ravnovesje, ki je človeku v prid - in takšno "ravnovesje" je tudi na tvojem vrtu, kjer ni več sto in ene živali na vrtu, zato pa toliko več vrtnin..... živijo mačke, ki so zakon!!!! (če pa pri tem najdeš le še 2/3 kuščarja pod kolesi avtomobila, pa še toliko bolje, ne......)

In prosim, ne svetuj mi, kje naj sproščam svojo zateženost, ker te za to sploh nisem prosila.....

Lp

P.s. Svoje sem povedala in se ne mislim več oglašat v zvezi s to zadevo.

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

24. apr 2008 19:30

Jejža, ne bodi napadalna, no. Včasih ne škodi, če razumemo malo humoren način pisanja nekaterih. Odlika naše strani je tudi v tem, da številne aktivne udeleženke (tudi nekaj udeležencev je vmes, se razume), goji svoj prepoznaven slog pisanja. A ni to lepo?

Ja, in res ima elaphus prav. Tudi na deželi pač ni več naravnega ravnovesja. Globalno je človek pustil, pušča in bo puščal sledi, katastofalne sledi. Prav povsod so že, če jih ni pustil tam, so pa tja negovi vplivi prišli.

Tule lahko vidiš delček tega, Jejža: http://www.ipy.org/

rimljanka - zasebno mnenje

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti