Kuhanje fižola

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

19. nov 2010 15:22

Jaz se zanašam samo na svoje burbončice. Če soliš fižol po tem, ko je kuhan, je notranjost neslana in meni je to resnično .

Vanja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

19. nov 2010 16:34

ddada je napisal/a:
Nisem vsega brala, pa ne vem če je kdo odgovoril na vprašanje MACICE o tem, če je fižol iz konzerve zdrav. Problem je v konzervi, ne v fižolu. Predvsem v tistih konzervah, katere notranjost je prevlečena z belo plastiko. Ta sprošča v konzervirano hrano škodljive snovi, ki vplivajo na človeški organizem. Tako kot vsaka plastika, sploh če je topla. Izogibajte se uporabi plastike v kuhinji, če je le mogoče. Kvaliteta se najbrž izboljšuje, kako pa naj uporabnik sploh komu verjame?ddada

E pa *ebiga ddada, praviš, nisem vsega brala. Matr, a si ti kakšen zunanji minister, da si ne moreš uzet pet minut časa, da prebereš dve strani postov ( če jih na hitro preletiš, končaš v eni minuti ), mi naj bi si vzeli več kot tolk, da podpremo tvojo lenobo ( torej, ti ne verjamem, da si zunanji minister in, da si ne moreš vzet minutko časa ). Še dobro, da tole ni videla mia querida amiga, kolk bi te šele ona napi*dila ).

Drugač, en pogovor pred nekaj deset tisoč let: ............tale nova moda, da se jedi kuhajo/pečejo ni nikakor dobra, ogenj ni naraven, pri kuhanju/pečenju se jed spreminja, sproščajo se škodljive snovi, ki vplivajo na človeški organizem. Tako kot vsak ogenj, sploh če je topel. Izogibajte se uporabi ognja v kuhinji, če je le mogoče. Kvaliteta ognja se najbrž izboljšuje, kako pa naj uporabnik komu verjame............jaz pa dodajam, uporabiti je treba uno sivo snov med ušesi in se po tem ravnat, ne verjet vsakemu, ki okoli širi paniko, kako je fižol iz konzerve škodljiv.........

Glede fižola, pri meni je tako: uporabljam ga premal, da bi se mi splačalo nevem kolk filozofirat, kar konzerve uporabljam. Prej, ko sem kupoval, je bilo zmeraj treba najprej ugotovit, kolk časa se kuha, ker je bilo zelo različno. Jaz sem ga kuhal z lorberjem in večinoma s narezano čebulo, solil na koncu ( pa ne vem če je prav, nekdo me je nasral okrog kože )......Pa mi je trebalo nekaj poskusov, da češnjevec lepo skuham, pa še zmeraj se je rad zgodilo, da je ali razkuhan ali trd...........

Pa, ddada, čisto nova, frišna: dobro nam došla!

ežoj

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

19. nov 2010 16:57

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Jaz se zanašam samo na svoje burbončice. Če soliš fižol po tem, ko je kuhan, je notranjost neslana in meni je to resnično .

 

Si pa pogumna! Ko sem sama nazadnje uporabila ta (bljak) izraz tule, sem bila označena, da sem sama .  Ojej! 

Da ne bom samo smetila teme: ekonom lonec je super za fižol skuhat, solim kar na začetku, če ravno ne pozabim, k okusnejšemu fižolu pa zelo pomaga okusen preliv, če bo za solato, če pa gre v mineštro, je pa, vsaj meni, itak vseeno, če je bil prej slan ali ne.

 

Okrog fižola iz konzerve sama nimam zadržkov, meni je dober. Aja, pa glede na to, da se je o konzervi spraševalo l. 2008, dilema najbrž ni več aktualna ...?

Sporočilo je spremenil(a) sara.vidmar dne 19.nov 2010 17:04

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

19. nov 2010 17:57

Še dobro, da ste se tako 'razpalili' s tem fižolom in me spomnili, da imam še dobro kilo letošnjega šurkovca za skuhat - a kdo pozna? Kuham v ekonom loncu (celo kilo) in notri treščim še 'šteko' prekajenih kosti, ki poskrbijo za slanost. Kosti gredo seveda takoj v proet s krompirjevo solato. Ravno prav jih je za enega požeruha. Višek fižola pa v zmrzovalnik za hude dni.

Glede plastike v konzervah se mi zdi, da spuščajo ravno toliko kemije kot plastenke v vodo, kis, olje... in druga plastike ter folije v mleko, smetano, kislo zelje... Praktično ni hrane, ki ne bi prišla v tesen stik s plastiko - torej?

Sergej

Sporočilo je spremenil(a) Sergej C dne 19.nov 2010 17:57

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

19. nov 2010 18:11

Glede na svoja leta, imam kar nekaj izkušenj s kuhanjem fižola. Povem vam, da je najboljši sivček. Pridelujem si ga tudi doma, vendar slabo rodi. Kupiš ga lahko na vsaki tržnici, vendar je zelo drag 7- 8 EUR za kg. Vsak fižol, razen tistega, ki je iz nezrelih strokov, namočim zvečer, drugi dan pa skuham. Obvezno dodam lovorjev list za okus ter kumino, da ne napenja preveč oz. povzroča vetrove, solim na začetku. Po starih običajih, imamo skoraj obvezno fižol ob petkih, skupaj s kislo repo ali zeljem, tudi solata prija poleg. Ostali fižol porabim za solato ,v tem času zelo paše s kakšno črno redkvijo .

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

19. nov 2010 18:21

Moj stari pa kupi češnjevec na tržnici, ki je res nadvse okusen.Kot kuhan kostanj ima okus.Solim ga na začetku tako kot krompir, ker je sicer neslan. Sem pa slišala v eni kuharski oddaji, da tudo lovor preprečuje napenjanje. No, če je še kdo to slišal, naj mi to sporoči.

Nimam predsodkov pred konzervo fižola, je pa sto odstotno boljši kuhan doma. To obvladam. Ežoj, ti pa spečeš torto, jaz jo pa raje pojem.

 

naor

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

19. nov 2010 18:54

Čakaj, čakaj! A ni češnjevec navaden droben lisast fižol, ki ga dobiš po vseh trgovinah? Okus po kostanju ima šurkovec. Je mnogo večji in z zelo trdo srajčko. Pri nas ga poznamo v treh barvah - belega, lisasto rjavega in lisasto vijola.

Sergej

Lakica  

član od: 24.7.2008

sporočila: 254

19. nov 2010 22:21

ssergej, mi na koroškem pa rečemo temu laški fižol Lakica

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

20. nov 2010 23:27

Točno tak je kot si ga opisal ti Sergej. Rdečkasto lisast. Meni je zelo dober in ravno zadnjič sem razmišljala, da je sladek kot kostanj. Suh je res srednje droban, ko je pa kuhan, je pa oreng velik. Ga pa kar dolgo kuham. Nikoli ga ne kuham v ekonomu. Kdaj si ga nazadnje skuhal?  Midva sva ga odkrila pri gospe, ki prodaja zelje, zraven pa tudi drugo zelenjavo in tudi ta fižol. Ena a. 

Dopuščam pa možnost, da je šurkovec.Takoj v ponedeljek bom povprašala gospo. Meni ga mož nosi domov kot češnjevca. Malo potrpi, bova hitro prišla do kurje vodke!

naor

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

24. nov 2010 13:04

Ali mi kdo zna razložiti, zakaj se pri kuhanju belega fižola (tetovca) dela bela pena, ki jo potem odstranjujem z zajemalko, pri kuhanju rjavega fižola (češnjevca) pa ne. booris

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti