Grafiti s sovržano vsebino širijo nestrpnost

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. feb 2008 17:08

Draga debatna mladina, saj jaz zelo rada pomagam pri učenju in pri tem, da so izdelki malo bolj izvirni. Tudi - razumem, da je treba v debatnem klubu soočiti čim več mnenj in da se jih da dobiti samo tako, da se dobi čim več različnih mnenj iz različnih demografskih vzorcev. Vseeno me pa zanima naslednje: - Ali vi mnenja pobirate samo tule ali pa ste tako izvirni, da se pojavljate še na drugih forumih? - Ali se za svoje šolske izdelke tudi potrudite na skrajno klasičen način in sicer to, da argumente pro&contra iščete tudi po člankih - a veste, to je tista klasična in naporna tehnika, ko moraš poiskati relevantne članke po knjižnicah? To je med drugim tista tehnika, ki je zdaj že divje apgrejdana, ker je vse na Cobissu (ever heard of it?) - a si morete misliti, da smo fifteen years ago to na roke iskali? - Ali se vam ne zdi - če že gostujete tukaj in dobivate mnenja od vox populi - da bi bilo vsaj malo primerno, da ne rečem manirlih, da bi povedali, kako ste se odrezali na prejšnih assignementih - oziroma, koliko smo mi dobili za svoj prispevek k vašemu nastopu? - Denise, a te niso naučili, da se s kapitalnimi črkami lahko kaj poudari, če pa v e-svetu uporabljaš samo kapitalne črke, to v bistvu pomeni, da kričiš? A tudi drugače bolj kričiš oziroma, kje so manire? Tudi drugače vidim v vašem besednjaku zelo malo uporabe naslednjih besed: prosim, hvala. Še eno vprašanje: Ali ste se pri filozofiji že učili načel dialektike - mislim konkretno na odnos kvaliteta - kvanititeta? Tisto, da če se ena kvaliteta ponavlja v različni kvantiteti, da dobi čisto eno novo kvaliteto? No, vidite, to modrost lahko uporabite tudi na svojem primeru. Za eno domačo nalogo je bilo odprtje topica čisto simpa. Ponavljanje novih topicov vselej, kadar dobite novo zadolžitev - to, dragi otroci, je pa čisto navadna lenoba. Malo knjigo in članke v roke in se vsaj naučite iskati, da boste lahko prepisovali. Tule je tole odločno preveč enostavno. Zmage, ki se dobivajo na preveč enostaven način, pa niso kaj prida vredne. Vendelina jr.

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1685

18. feb 2008 17:45

 

Zmeraj občudujem Vandelino jr. ko tako lepo po" kmečko"  razloži kako in kaj. Da ni  vse tako enostavno in, da so viri informacij še kje drugje...ne samo na kulinariki.

 

Bravo, lp Saša

Mir in dobro!

...Denise...  

član od: 16.2.2008

sporočila: 35

20. feb 2008 17:32

Draga Vandelina Jr.! Lepo da tudi kdo kaj upraša.... In če že lepo sprašuješ, boš dobila tudi lepe odgovore.:D 1.Mnenja pobiramo tukaj, predvsem pa je pomembno NAŠE mnenje. Nimamo pa svojega foruma samo tukaj na kluslo, imamo tudi forum debatne skupine No name.:http://noname.mojforum.si/ To je za vse ki nam hočete pomagati..... 2. Za svoje šolske izdelke se potrudimo kakor vemo in znamo....Ravno sedaj delam plakat pri gospodinjstvo, in sicer na temo ležišč. Malo sem pobrskala po internetu, malo sem šla v knjižnico, pa tudi v prodajalno Hitex.:D..aja pa b.t.w: nekateri še vedno iščejo po "klasični tehniki"- ni staro to 15 let;)...med njimi sem tudi jaz.;).....Pa svet gre naprej, in gremo tudi mi z njim. Vse se posodablje, tako da mislim da ni kaj narobe če iščemo po netu....xd 3.Sedaj imamo 2 temo...To (grafiti) in Zapiranje živali v živalske vrtove je neetično. Seveda nismo pozabili povedati kako smo se odrezali, sama sem to napisala na tem forumu(Zapiranje živali je neetično), tako da si lahko kar tam pogledaš, vsi dosežki pa pišejo tudi na NAŠEM forumu. 4.Tudi glede tega sem napisala na kulinariki(Zapiranje živali je neetično), moje privatno življenje(če kričim..:o), pa je ćisto moja stvar..;9---brz zamere 5. Nimamo še fiozofije-smo oš, in kot sem že prej omenila Svet se posodablja... aja....pa da ne bomo tako off_topic, vas PROSIM če nam lahko še kaj pomagate, HVALA... lp P.S: Cobiss-Kooperativni online bibliografski sistem in servisi;) oz. na nek način virtualni iskalnik po knjižnicah.... ...Denise...

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

20. feb 2008 17:39

Vendelina ti kar zaploskam,.... anaeva

***amy***  

član od: 24.1.2008

sporočila: 289

27. feb 2008 16:20

No, pa da pridam še jaz svoj lonček. Moram povedati, da se še kar strinjam z Denise. Prvo kot prvo moram reči, da je povsem res, da se čas ne ustavlja, da beži, neustavljivo beži. In mi z njim. Čas se spreminja. Še pred par leti (oz. desetletji) sploh še ni bilo računalnikov. Kaj šele interneta?! Takrat so se pač morali znajti na druge načine. Ampak dandanes, ko pa poznamo napredno računalniško tehnologijo - zakaj tega ne bi izkoristili?! Če nam je internet na voljo, potem to možnost le zagrabimo s polnimi rokami. Vsakdo se znajde na svoj način. Debatna skupina Noname, se je očitno tako, da je na forumu odprla to temo, da malo sliši naša mnenja. Zakaj nebi? Pogledala sem vaš forum Denise, in vidla, da vam nihče ni odpisal. Zame je torej povsem razumljivo, da ste poskušali še na drugih. Recimo na KulSlo - ju. Ne rečem, da ne bi malo pobrskali po knjižnicah (Le!). Torej - menim, da je ta tema kar malo zašla s poti. Prvotno je bila očitno mišljena za to, da bi mi povedali naša mnenja, zdaj pa že razpravljamo o dobronamernosti interneta in lenobi mladih. Jaz mislim, da to, da se nekdo znajde, še ne pomeni, da je len. Ampak vseeno, pa: Denise, internet je javni medij, je dostopen vsem, in vsakdo ima lahko pravico z njega pobirati informacije, ki so temu namenjene (torej legalno pridobljene ). Zato ne moreš pričakovati, da bodo ta mnenja tukaj uporabljena le od vas. Tako pač je. Vse ima svoje slabosti! ---------- Aja pa še to: naša mnenja, objavljena tukaj, v debati ne bodo uporabljena dobesedno (recimo: "Na forumu Kulinarična Slovenija, je uporabnica "amy" dejala, da meni, da so grafiti neetični.") ampak zgolj kot pomoč. Kot kak komentar, "navržek". Nevem, če je še vedno tako (Denise?), je bilo vsaj takrat, ko sem še jaz hodila v OŠ k debati. ******************** Jaz osebno menim, da grafiti niso neetični in ne izražajo nestrpnosti, ampak zgolj izražajo mnenja tistih, ki grafite "ustvarjajo". Bodisi da ti ljudje svojega mnenja ne vedo drugače izraziti, bodisi da samo "dajejo duška svoji umetniški žilici", kakorkoli. Vsak posameznik je odgovoren za to, kar gleda. Komur se grafiti zdijo grdi, kazeči, - naj jih ne gleda! Je pa res, da vse skupaj ne sme iti predaleč! Kot si dejala, anaeva, recimo one Lubenice ..... V tem primeru je to seveda res ..... (da najdem pravo besedo..) ..... neprimerno, .. skratka, takrat res ni prav. Ali pa, da so popisane cele zgradbe! Mislim, da kaka "risbica" tu in tam res ne škodi, če pa gre vse skupaj predaleč, potem pa res že meji na nestrpnost. ******************** Moje mnenje vsaj no. Vsem skupaj enga pozdravčka, uživajte sončka! ***amy***

...Denise...  

član od: 16.2.2008

sporočila: 35

5. mar 2008 17:09

hvala!... Še kdo? ...Denise...

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

5. mar 2008 20:23

Kljub vsemu, da sem glede načina zbiranja mnenj malce skeptična, bom vendar napisala svoje mnenje.

Vprašanje se nanaša na grafite s sovražno vsebino in ne samo na grafite. Dokler niso grafiti na moji fasadi, se zdijo zanimiv pridelek bolj ali manj domiselnih avtorjev. Nekateri grafiti so postali tako legenda, kar pa za grafite s sovržno vsebino ni mogoče reči.

Grafiti s sovražno vsebino so sporočilo, ki ga verjetno ne bi objavil noben javni, verjetno pa tudi ne zasebni medij. Če nosi sporočilo s tematiko, s katero žali določen del populacije, ali vsebuje izraze, ki žalijo javno moralo, so taka sporočila kjerkoli prepovedana in kazniva. Lahko celo kot kaznivo dejanje.

Vprašam se, kaj je avtor hotel: sporočiti svoje drugačno mnenje, ali pa je skušal mobilizirati ostale, ki še nimajo oblikovanega stališča, ali pa ga še niso izrazili. V zadnjem času so taka sporočila naprejena proti drugim nacionalnostim, običjano iz bivših Yu republik, proti marginalnim skupinam ( Romi, homoseksualci), tudi proti predstavnikom oblasti ( policija, sodstvo,vlada). Včasih taka javna sporočila, ki čakajo na čistilce, prepričujejo ljudi, da je tako žaljenje dopustno, da je avtor pogumen, da si upa povedati nekaj, kar sicer mislimo tudi mi, pa nimamo priložnosti napisati. Mislim, da bi morali avtorej takih grafitov sodno preganjati, ker ni demokracija stanje, v katerem lahko žališ koga drugega, saj se tvoja pravica konča pri pravici drugega.

Sovražni grafiti se pojavijo ob posebnih dogodkih : npr, osamsosvojitev, balkanske vojne, parada ponosa ipd.. V Celju sem videla grafite, ki so bili zelo žaljivi za politika Zimška in so že nekaj let tam ( ob tržnici.)

Sem pa opazila, da so grafiti s spolno tematiko, ki se je spomnim iz otroštva ti. sončeca, popolnoma izginili.

Sem pa poznala avtorja, ki je na neko pusto betonsko ograjo v času dogajanja v Starem trgu na Kosovem, napisal 8. horizont in tega ni nihče izbrisal do leta 2006 ( ker najbrž niso razumeli pomena). Lansko leto sem videla zelo velik napis, ki je bil naperjen proti goljufivemu sodstvu, ki je bliskovito izginil. Ne glede na vse, se vselej nasmejim grafitu, mimo katerega obasno hodim že leta. Na nekem bloku piše : K--- te gleda. Za vogalom.  Najbrž ni sovražne vsebine, se pa čudim, da ga niso izbrisali kot napis Janezi smo najboljši. Tudi napis Od vseh štrukjev imam najraje sirov burek ni brez politične primesi.

 

Če bi puste sive betonske stene poslikali mladi avtorji, bi mnoga mesta zgledala dosti bolje. Tako pa velike sivine očitno vabijo pogumne uničevalce družbene in zasebne imovine. Naj povem, da so se grafiti včasih risali s šolsko kredo in s travo, zdaj so pa že bolj specializirani. V naši hiši imamo tudi posebno čistilo, s katero se odstrani večina grafitov.

F r i n a

...Denise...  

član od: 16.2.2008

sporočila: 35

6. mar 2008 16:53

hvala:)....nam bo v pomoč! ...Denise...

pomarandza  

član od: 8.1.2007

sporočila: 61

26. mar 2008 16:25

zal sem komaj sedaj zasledila to temo, in se opravicujem da jo dvigujem iz praha. nevem kako to, da tega se nihce ni omenil - ali preprosto ni upal (se dobro da se ne sekiram za nikogarsnje mnenje tukaj.. :) ) Vendelina jr. - oprosti, ampak.... kaj si hotela povedati?? naj te citiram: "Denise, a te niso naučili, da se s kapitalnimi črkami lahko kaj poudari, če pa v e-svetu uporabljaš samo kapitalne črke, to v bistvu pomeni, da kričiš? A tudi drugače bolj kričiš oziroma, kje so manire? Tudi drugače vidim v vašem besednjaku zelo malo uporabe naslednjih besed: prosim, hvala." v bistvu si prav smesna :) - no, pa analizirajmo tvoj prispevek :) -ever heard of it? -fifteen years ago -vox populi -manirlih <------ osebno mi je ta najbolj "vsec" :D:D:D -assignementih -simpa in to seveda v samo enem prispevku - ostalih tvojih mi ni za analizirati - sem pravkar jedla :) osebno (in verjetno tricetrt clanov/clanic) bi stokrat raje prebrala 10 strani dolg prispevek brez kakrsnegakoli PROSIM ali HVALA (ce dobro premislim, tudi locila bi lahko pogresala :P ) kot pa pol stvari tvoje spakedranscine ^^ pa lep pozdrav :) (in prav vesela sem za tiste ki mi bodo v mislih dale prav, vendar si zal ne bodo upale nic napisat, uzivajte punce... ponavadi so ljudje, ki lajajo po forumih in si nabirajo poste, v resnicnem zivljenju prav dolgocasni :) - ponavadi seveda ^^) P.S. Vendelina.. poskusi kdaj pa kdaj s prijaznostjo.... verjamem da ti je tuja, vendar morda si pridobis kaksnega prijatelja/prijateljico :) pomarandza Sporočilo je spremenil(a) pomarandza dne 26. mar 2008 16:27:54

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

26. mar 2008 17:58

A ti v praksi preizkušaš, če drži trditev iz naslova, pomarandza? Samo, da si grafit zamenjala s pamfletom.

O kakšnem lajanju in nabiranju postov pa govoriš? Preidi na bolj prijazen način komunikacije, no. Ker pač nihče ne laja, veš.

Ne očitaj drugim, če sama ne znaš uporabljati kulturnega nivoja komunikacije.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti