Stanovanje ali hiša

andreja č.  

član od: 3.4.2006

sporočila: 587

1. feb 2008 21:38

Do dvajsetega leta v hiši pri starših, nato ene tri ali pa štiri leta pri fantu v bloku. Potem sva se preselila v starejšo hišo, na svoje (čeprav sva bila tudi v stanovanju sama), no po devetih letih bivanja v hiši, smo se sedaj, že trije,prejšnjo soboto preselili v pet stanovanjsko hišo. Imamo veliko stanovanje, mir, ker smo v mansardi in za hišo velik vrt, ki bo uporaben spomladi. Na hiši je bilo potrebno toliko popravil, da enostavno nisva več zmogla, edino če bi vzela kredit in celo življenje odplačevala. Sicer je pa tako- vsak po svojih zmožnostih Upam da se bosta dobro odločila andreja č.

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

1. feb 2008 21:59

katka lopatka je napisal/a:
Kaj pa kakšna varianta večstanovanjske hiše, okoli 5-10 stanovanj? Živim v hiši, kjer je 6 stanovanj. Imamo veliko dvorišče, hiša je odmaknjena od glavnih cest, vendar še vedno blizu vseh storitev, imamo vrt, zelenico, kamin...Zelo sem zadovoljna. Samo res ne vem, kakšne so kaj ponudbe. katka http://katka-lopatka.moj-album.com/
Brez zamere Katka, ampak to je najbolj nehvaležna varianta. Sama imam veliko opraviti (po službeni dolžnosti) z ljudmi, ki so kot najboljšo varianto izbrali večstanovanjske hiše ali "vile", kot se jim reče po novem. Hiše, ki imajo do 9 stanovanj, po novem ne rabijo nujno -po zakonu- upravitelja. Vse je OK, dokler so to nova stanovanja -in v glavnem v zadnjem času so- vsak skrbi zase, opremlja svoje novo stanovanje, vlaga vanj,... In kaj bo čez 10, 15 ali 20 let, ko bo treba zamenjati streho, prebarvati fasado, prebeliti stopnišče...? V starem sistemu, ko so vse večstanvanjske hiše morale imeti upravitelja, to ni bil problem; vsi so, poleg tekočih stroškov plačevali tudi v "skupni fond", iz katerega se je plačalo take vzdrževalne stroške. Danes, ko pa mnogi večstanovanjski objekti ne potrebujejo upravitelja in posledično ne plačujejo v "skupni fond", je pa to kar problem, ki se ga mnogi ne zavedajo. Kaj bodo stanovalci v takem objektu, ko bo treba kaj popraviti na strehi? Načeloma se deli, ja. Ampak kaj bodo, ko bo eden od stanovalcev rekel "to mene ne briga"? Issi

pomarandza  

član od: 8.1.2007

sporočila: 61

2. feb 2008 2:13

samo nekaj bi pripomnila... ce bos v hisi, se ne pomeni da pa otroci kar samo po sebi umevno ne bodo pred TV in racunalnikom.... verjemi, to je odvisno od tega koliko se bos z njimi ukvarjala - v hisi ali v bloku... verjemi... ko se otroci enkrat rodijo, je vse drugace kot pa si si predstavljal, ko se jih nisi imel, zato je tezko trditi - tako in tako bo :D pomarandza Sporočilo je spremenil(a) pomarandza dne 02. feb 2008 02:14:49

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

2. feb 2008 6:34

odvisno..., če sta bolj "zapečkarski tip", priporočam hišo, kajti ta rabi gospodarja in tako kot omenja mamamia, zahteva popravila in vlaganja v začaranem krogu.

Sevede se to dogaja tudi v bloku, vendar je kar za veliko stvari poskrbi vzdrževalec in je prihranjenega kar nekaj časa in tudi denarja.

Blok se mi zdi bolj primeren za tiste, ki so veliko od doma ali pa nimajo smisla za razna ročna opravila, ki jih hiša zahteva, da prehitro ne propada.

kobra 1

*Etka  

član od: 19.2.2004

sporočila: 744

2. feb 2008 6:42

Saj glavni problem je to, da oba delava v Ljubljani in cene so nenormalne. Saj bi šla v stanovanje ampak potem ne vidim variante kako se iz kredita izvleči, da bi prišla do hiše. Ahja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

2. feb 2008 7:38

Ja, (M)etka,

sami se morate odločit, kaj bi rad in kaj lahko speljeta. Za ceno stanovanja v Ljubljani, lahko dobite hišo nekje zunaj Lj. Kot so drugi že povedali, hiša pomeni nenehno vzdrževanje, odtehta ( po moje ) stik z naravo, v pižami piješ kavo zjutraj ( ptiči in take fore ). V bloku pa plačaš " dajatve " in te nič ne briga, vse bo urejeno (?).

Glede otrok: skoraj se mi zdi blok boljši, ker je zmeraj nekaj otrok, imajo družbo, skupaj se igrajo, v kakšni " rajdi " privat hiš se lahko zgodi, da nobenega otroka ni nikjer na daleč ( tako poznam ).

Kakorkoli, sami se odločite in delajte na tem ( iščite, glejte oglase, bodite vztrajni ), priložnost se bo že pokazala ( povdarek je na vas, vi morate migat, nobeden vas ne bo pocukal za rokav, " ej, imam ugodno hišo za vas ")

ežoj

doga  

član od: 4.1.2008

sporočila: 11

2. feb 2008 9:16

Pozdravljeni! Pa še jaz pristavljam svoj lonček. Živela sem v hiši, internatu, študentu, 5 let v bloku z družino in sedaj v hiši. Človek se vsemu privadi, povsoda so + in - kot so našteli že moji predhodniki. Prej smo živeli v 4 nadstopju bloka brez dvigala in ko sem z otrokom prišla iz vrtca sem 3 x premislila ali grem še enkrat po stopnicah ... Starejši sin je še sedaj bolj zapečkarsrki in ga moraš na silo spravljat iz hiše. Njegov komentar pri 9 letih: "Škoda, da ni dež." "?" "Da bi lahko bil not".Ta mali se je rodil v hiši in je najsrečnejši če je lahko zunaj. Prej, ko smo bili še v bloku sem vedno ob vikendih želela, da kam gremo, da se kaj dogaja ... Sedaj smo najsrečnejši doma, ker nam nikjer ni tako lepo in udobno. Naša pot do hiše je bila pa takšna, da smo vedno kupili stanovanje v zelo slabem stanju, ga adaptirali, ko smo v njem že živeli in ga čez čas prodali, našli drugo "luknjo" in tako naprej. Dokler nismo našli hiše vslabem stanju vendar nam zanimivi lokaciji in smo adaptirali, prizidovali, lepo počasi. Seveda tudi brez kredita ni šlo. V konči fazi smo za samo adaptacijo in gradnjo prizidka porabili skoraj toliko kot za nakup, pa smo veliko naredili sami. Ko delaš zase in svojo družino marsikaj potrpiš. Ko sem bila noseča z drugim otrokom smo gradili prizidek in bili brez stranišča. Skupaj z delavci, ki so gradili sem si delila zeleni WC za prireditve, ki je bil na našem vrtu. Da o nočnih sprehodih do tega zaželjenega kotička proti koncu nosečnosti ne govorim. Potrpiš, ker moraš in veš, da bo bolje. Malo se ukvarjam z nepremičninami in mi je večkrat hecno, kako bi marsikateri kupec rad imel takšno stanovanje, da se samo vseli s kovčki. Velikokrat se bolj splača kupiti stanovanje ali hišo slabšo na izgled in potem adaptiraš sam in vsaj veš kako je narejeno. Lep pozdrav vsem Doga doga

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

2. feb 2008 9:52

Jaz živim na vasi, v hiši z velikim vrtom. Nekaj časa sem živela v študentskem domu, tisto je blo super, ampak ne zarad bloka, ampak zarad sostanovalcev in študentskega načina življenja. No ampak to je druga zgodba.... Fant živi v mestu, v enosobnem stanovanju. Ko sem pri njemu se počutim utesnjeno, moti me, da so stene tanke kot papir in slišim sosede, prav tako velikokrat pomislim kaj vse drugi slišijo in kaj si mislijo, ko si jaz na glas pojem, ko s fantom kaj počneva itd....ni mi dober občutek, ne morem pomagat. Doma je drugače, lahko se derem po mili volji in nabijam muziko , kot je rekel ežoj, pijem čaj zjutraj na balkonu v spodnjih hlačkah če hočem, ko se mi zalušta zelenjavne mineštre, dobim vse na svojem vrtu in ko imam poleti piknik, lahko pojemo domače slovenske do pol treh zjutraj, ne da bi kdo klical policaje zaradi kaljenja nočnega miru. In ko bom imela otroke bi rada da živijo v hiši, kjer je veliko prostora, vrt za igranje, v bližini gozd za raziskovanje, v kino in nakupovalne centre se pa lahko tudi zapeljemo v mesto. Pozneje ko bojo padli v šoping mrzlico, bolje bo Tako da sem definitivno za hišo! lep dan saš

*Etka  

član od: 19.2.2004

sporočila: 744

2. feb 2008 10:14

ežoj je napisal/a:

Ja, (M)etka,

sami se morate odločit, kaj bi rad in kaj lahko speljeta. Za ceno stanovanja v Ljubljani, lahko dobite hišo nekje zunaj Lj. Kot so drugi že povedali, hiša pomeni nenehno vzdrževanje, odtehta ( po moje ) stik z naravo, v pižami piješ kavo zjutraj ( ptiči in take fore ). V bloku pa plačaš " dajatve " in te nič ne briga, vse bo urejeno (?).

Glede otrok: skoraj se mi zdi blok boljši, ker je zmeraj nekaj otrok, imajo družbo, skupaj se igrajo, v kakšni " rajdi " privat hiš se lahko zgodi, da nobenega otroka ni nikjer na daleč ( tako poznam ).

Kakorkoli, sami se odločite in delajte na tem ( iščite, glejte oglase, bodite vztrajni ), priložnost se bo že pokazala ( povdarek je na vas, vi morate migat, nobeden vas ne bo pocukal za rokav, " ej, imam ugodno hišo za vas ")

ežoj

 

Dragi ežoj. Migava. Že eno leto in počasi že izgubljava elan, ker se nama zdi, da nikamor ne prideva, da je vse vedno dražje, da se nikakor ne moreva odločit za nakup nečesa. Sva si ogledala malo morje parcel in sva obupala, ker prodajajo vse mogoče sr... Lepe parcele pa terjajo težke denarje. Pri hišah je ista zgodba.

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

2. feb 2008 10:33

Imam izkušnje s podnajemniškimi stanovnaji, blokom, hišo. Takole bi rekla: Če imata kaj ročnih spretnosti in sta za hišo pripravljena žrtvovati kaj prostega časa (če ga seveda imata), če uživata v naravi, rožah, vrtu in če imata še kak rokodelski hobi - potem ni dileme - hiša.

Komur je pa vse delo z in okrog hiše v breme, še sploh, če je veliko od doma, naj gre raje v blok.

Glede stroškov pa tole: res v bloku naredijo vse drugi, a tudi kvarijo marsikaj drugi. Nenehno smo se jezili, ker so zmanjkovale žarnice v dvigalu, na hodniku, stene popackane in jih je bilo treba beliti, streha je zamakala, pa je to brigalo le stanovalce v najvišjem nadstropju, dvigalo je odpovedalo, spet so se  oni iz prvega in drugega nadstropja upirali plačilu. Za take stroške je bilo namreč treba dodatno zbirati denar, redna akontacija za vzdrževanje ni dovolj. Šel je hidrofor za vodo, mesec in pol nismo imeli tekoče vode v stanovanju !!! z dvema dojenčkoma, plenic za enkratno uporabo ni bilo, vso vodo je bilo treba nanositi iz kleti, tudi po stopnicah, v 8 nadstropje, če je bilo dvigalo v okvari. Kurili so tako, da smo se enkrat kuhali, drugič zmrzovali, vodo plačevali po prijavljeni osebi ... za nameček nam je še eno enoletno plačilo stroškov poneverila blagajničarka bloka in s tem denarjem kupila sinu stanovanje, posledično smo jeseni zmrzovali dodaten mesec ..takrat sem imela bloka dovolj. V hiši si lahko vsaj deževnico nalovim in cisterno pripeljem. 

Torej, tudi v bloku je treba plačevati vzdrževanja in če upoštevaš površino, ki jo lahko koristiš, ni nič ceneje kot v hiši.

Cila

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti