Električni pekač za kruh

sycia  

član od: 4.12.2001

sporočila: 139

22. sep 2002 16:28

LIli: Kako pa dodaš olje, če aparat sprogramiraš, da začne mesit ob 3h zjutraj? Sycia

neznan uporabnik

22. sep 2002 19:15

Takrat ga dodam k vsem sestavinam takoj. Lahko ga daš vedno takoj, ni bistvene razlike, pač stvar navade. Si že kupila aparat?

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

23. sep 2002 7:47

Vmes sem v reviji VIP (6/2000) prebrala test aparatov za peko kruha. Gre za povzetek testa, ki so opravili Francozi. Navajajo nekaj slabosti teh aparatov: 1. Kruh v tem aparatu težko vzhaja, ker v zaprtem aparatu ni dovolj prostora za zračne mehurčke, ki se dvigajo, še najbolje se obnese bel kruh 2. skorja ni lepo zapečena, je podobna toastu, je tanka, ker se stroj postopno segreva in ne daš kruha v toplo pečico. 3. stroj slabo premeša, ker so kavlji relativno majhni in včasih ne dosežejo vseh kotov, tudi oblika kruha ni posrečena oz. ne spominja na hlebec 4. cena 1 kg kruha naj bi bila 250 SIT (Platoon, kaj meniš?) Pri peki je treba paziti, da imajo vse sestavine sobno temperaturo, natančno se je treba držati recepta in najprej v posodo vliti tekočino (kot to dela g. M. Pečjak-star forum). Najbolj so pohvalili LG aparat, ki se pri nas težko dobi. Severin je dobil oceno 3 (menda to ni tako slabo, nisem zasledila lestvice ocen). Slednji se najbolj obnese pri peki belega kruha, pri peki integralnega pa menda ne. Ali ima kdo od vas izkušnje s peko integralnega kruha (recimo pol polnozrnate moke pol pa bele)? Tale test mi je vzel malo volje do nakupa, ampak še vedno si ga malo tudi želim. Včeraj sem ga pekla "na roke", pa sem imela res veliko dela in veliko pomivanja za sabo. Tega res ne bi počela več kot 1x tedensko, čepra je bil kruh res dober....

tanjam  

član od: 2.9.2002

sporočila: 159

23. sep 2002 7:57

Tortica, ali bi lahko dobila vaš recept in navodila (korak za korakom) za pripravo kruha na roke? Tanja

neznan uporabnik

23. sep 2002 8:21

Tortica! Pekla sem že iz pol bele in pol polnorznate. In se je lepo spekel. Pri nas imamo sicer najraje iz bele moke. Spekla sem tudi iz pol bele in pol koruzne. Pa se vedno lepo zmeša. Skorje kot pri štruci in trgovine res ni, lahko pa po končanem programu pečem naprej. Tudi okrogla štruca ni, ker ni mogoče, saj je posoda kvadratna. Naj ti ne vzame volje nakup. Peka na roke je veliko bolj komplicirana in zamudna. Pa še to: včeraj sem spekla po "ta dolgem programu" Basic. Pekla sem iz pol bele in pol koruzne. Moram povedat, da sem za to kombinacijo (in za samo bel kruh) bolj zadovoljna s kratkim programom. Lepše oz. bolj vzhaja, pa še hitreje je narejeno.

Pivo  

član od: 14.1.2002

sporočila: 2

23. sep 2002 8:23

Še eno vprašanje: koliko časa in truda pa tovrstni stroji zahtevajo, da se jih očisti? Se da kakšne dele vzeti ven in jih pomivati v pomivalnem stroju? lep pozdrav, Pivo.

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

23. sep 2002 8:54

Tanjam, delala sem natančno po receptu za GRAHAM KRUH, ki je v bazi receptov (avtor Marta Kraševec). Postopek je natančno opisan. Razlika je le ta, da sem vzela pol bele in pol črne moke (to kombinacijo jemo vsi, sicer pa otroci bolj navijajo za bel kruh). Pekla pa sem ga v navadni pečici, ker ventilatorske nimam. Najprej 10 minut na 220-230 stopinj, dalje pa 40 minut na 180-190 stopinj. Vmes sem ga po 15 minutah pošpricala z vodo in nekajkrat pozneje, kot je to v mnenju zapisano pod istim receptom. V pečici je bil še lonček z vodo. Po 40 minut sem s pletilko poskusila če je že pečen in sem še malo podaljšala. Nato sem ga vzela ven, zavila v (suho) krpo ter postavila na rešetko. Trda skorja se je v krpi zmehčala. Kot že rečeno, kruh je bil dober in ni razloga, da ti ne bi uspel. Je pa kar nekaj dela s takih kruhom in tudi roke te bolijo, če tega nisi vajen pogosto početi. Sicer pa še kaj vprašaj. In še nekaj, jaz sem se odločila, da bom v forumu vse "tikala". Upam, da s tem koga nisem užalila, ampak tudi če tikam, še ne pomeni da ljudi ne spoštujem...

lila  

član od: 31.8.2001

sporočila: 78

23. sep 2002 8:55

Tema - Clatronic! Jaz ga imam - je pa še skoraj tovarniško vroč. Kupljen v Media svetu -cena 24.900. Malo sem pred nakupom primerjala Severina - novega in starega in se zaradi nekoliko večje moči, večje kapacitete posode (1300 g kruha) in zaradi dizajna odločila za Clatronic. Peka: delala sem po originalnem receptu za bel kruh in najbrž bi morala dodati še eno žlico moke, vendar tudi tako je bil rezultat okusen. Me pa zanima: - V navodilih piše, da se lahko po vrhu testo premaže z mešanico krompirjeve moke in vode, da je lepša skorjica, nikjer pa nisem našla krompirjeve moke. Ali kdo premaže še s čim drugim? - Kot piše v navodilih je tip moke zelo odločilen za rezultat. Skoraj vsi recepti imajo poleg mok različnih tipov od 400-1100 tudi manjšo količino pšenične moke DURUM. Kaj je pa to zaena moka? Tudi tega nisem našla v naših trgovinah. Pivo - notranja posoda v kateri se vse skupaj dogaja, se očisti z lahkoto, saj skoraj ni umazana, ker je prevlečena s teflonom. Mislim pa, da se lahko opere tudi v stroju. Ampak nobene potrebe! Zunaj se pa tudi obriše. Pokrov pa se tudi po potrebi sname in opere.

iMojca  

član od: 12.6.2002

sporočila: 16

24. sep 2002 19:47

Ali imakdo recept za ČRN kruh? Ne najdem ga v nobeni knjigi. Mojca

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

25. sep 2002 7:35

Tudi jaz sem (končno) kupila aparat-Clatronic iz enakih razlogov kot Lila. Seveda sem ga tudi preiskusila. Naredila sem bel kruh. Zelo lepo ga je zmesilo, bil je rahel, le iz pekača sem ga težko dobila, pa tudi malce preveč bled je bil. Drugič bom nastavila močno zapečenost. Me pa zanimajo te moke iz receptov: Od tipa 45o do 1050. Včeraj sem v trgovimi iskala napise na naših mokah (Farina, moka za domač kruh, moka iz celega zrna, ta boljša moka...) pa je le redkokje naveden tip . Tudi moke durum nisem zasledila. Tisti, ki imate prakso, ali so ti tipi res tako pomembni? Agata in Lila, ali sta že pekli bolj črn kruh? Imata kakšen izšušnje, ki bi jih delile z mano?

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti