Regrat

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

22. mar 2010 7:18

Booris, iz pogovora s kmeti ti lahko iz prve roke povem, da se prenekateremu zdi zelo zamalo, ko nabiralci regrata, ne da bi ga prosili za dovoljenje ,  tacajo po njegovih njivah in travnikih. Ko gre on v mesto in hoče parkirat pred blokom, ker drugje ni prostora, ga pa takoj napodijo.  Ja, in en kmet, ki je to doživel, ko se je ves bolan komaj uspel pripeljati do zdravstvenega doma, kjer je bilo parkirišče zasedeno, je potem res namensko polil gnojnico ravno, ko je pričel rasti regrat .  

Sama k sreči lahko nabiram regrat okrog lastnega doma. Seveda sem se pa na ta račun morala odreči brezmadežni angleški trati in kemičnim uničevalcem plevela ter škodljivcev. Razkuževala ga ne bi, raje bi se mu odrekla.

Cila

neznan uporabnik

22. mar 2010 8:08

Včasih "ta mestni" res take masakre delajo po poljih, njivah, travnikih...s parkiranjem avtomobilov in peš..če bi bila sama kmetica, mi tudi ne bi bilo všeč, da se neki wannabeji sem ter tja kdaj pa kdaj zapodijo tja, kjer se jim trenutno dvigne (zavest o zdravi bio eko prehrani namreč). Pa ne gre samo za nabiranja regrata, tudi kultivirane pridelke je popolnoma normalno rabutati (koruza, zelje..), saj "kaj se bojo razburjali, saj majo dost..". Sama nabiram regrat po travnikih daleč stran v naravi. Če je v bližini "življenje", si vzamem čas, da prehodim tistih nekaj deset metrov in rečem dober dan..in potem naprej kako ste kaj, ali je to vaše, morda lahko naberem malo regrata? Na tak način sem bila deležna marsikatere domače dobrote, ki je sicer ne bi bila deležna. Predvsem je pa občutek o medsebojnem spoštovanju prav prijeten. Glede na to, da regrata ne nabiram na kontaminirani zemlji, ga tudi ne razkužujem. Pretekli vikend smo bili na Dolenjskem. Nabrali spomladanske vitamine, tudi rman že lepo puhasto rine ven iz zemlje. Pomagali obrezovati trto. Pihalo ko stu mater. japaja

cheleste  

član od: 9.8.2007

sporočila: 238

23. mar 2011 22:11

pozdravljeni...

 

Regrat že veselo raste...

Prosim,če mi lahko kdo napiše,kako se vloži regratove in čemaževe popke...

A nabiram še čisto zaprte,a že potem malo večje...

hvala za pomoč,pozdrav

cheleste

cheleste  

član od: 9.8.2007

sporočila: 238

23. mar 2011 22:21

sem pobrskala po forumu in najdla...pa vseeno kaka uporabna izkušnja ne bo odveč...

hvala

cheleste

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

24. mar 2011 13:12

Jaz sem ga včasih nabirala na domači zemlji, zdaj pa sem se preselila in je premalo časa hodit popoldne. Tako ga tukaj nabiram ob gozdu, stran od hiš, na terenu kjer niso trosili gnojnice...Pri nas je to v polnem razmahu, da ti kar slabo pride ko piha veter...

Drugače pa imam najboljše izkušnje z  izpiranjem z morsko soljo. Ko ga očistim najprej ene dvakrat sperem zemljo, nato ga za ene 15 min pustim v mrzli vodi z dodatkom soli. Dobro premešam in nato še nekajkrat z navadno vodo.

Pravijo, da je treba regrat 7x oprat ...pa po moje kar drži..Ampak v posodi, ne pod tekočo vodo, je treba varčevat!

 

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

24. mar 2011 13:39

Zdaj pa mi povejte, ali res namakate solato v vodi? Velikokrat sem že videla namočeno solato in tudi regrat, ko sem kam prišla na obisk.. Kot vem, se vitamin C topi v vodi in tako veliko vsega stopimo in odplaknemo. Jaz solato operem do čiste vode in niti ne štejem, kolikokrat. Če je regrat blaten, dam tudi v prvo vodo malo soli , pomešam in potem operem, še več kot 7x. Namakanje zelenjave, predvsem solate, se mi ne zdi pravilno. Kaj menite?

 

naor

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

24. mar 2011 13:48

No, vitamin C bi ušel (to bo tako ali tako) samo iz celic, ki smo jih pri rezanju poškodovali. Če razmišljam biološko, potem iz celih, nepoškodovanih celic ne bo nič ušlo, kvečejmu bo voda šla vanje, če je regrat malo uvel. Voda bi tudi sicer odplavila vitamine, ki so v vodi topni, mislim, v živi rastlini. Pa se to seveda ne dogaja.

Meni se tudi dodajanje soli ne zdi pametno, ker sol odteguje vodo iz rastlin. Zakaj umazanemu regratu dodati sol v vodo, ne vidim razloga.

Za moj okus je sicer najpreprosteje oprati solato (katerokoli), potem pa pustiti mokro, pokrito s servetom (ki ne smrdi po mehčalcu in prašku), da voda z listov prodre vanje in postanejo čvrsti.

rimljanka

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

24. mar 2011 13:48

Po moje se C vitamin res topi v vodi. Vendar ne ven iz solate. Če bi se, potem ga v normalni solati ne bi bilo, ker bi ga izpral dež, a ne?

Sergej

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

24. mar 2011 13:48

He, he, Sergej, enakih misli sva................

rimljanka

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

24. mar 2011 13:58

:)

Očitno in regrat namakam brez slabe vesti. Rajši več namakanja in manj pranja, ker je voda v tem času tako prekleto mrzla... da ne bo na koncu že tako ubogi regrat kriv še za kakšno revmo. ;)

Sergej

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti