Dopust na hrvaškem

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

3. jul 2014 10:57

Na Murter hodita tast in tašča vsako leto k kolegom in sicer v mestece Jezera, ki je tudi meni najlepše od vseh na Murterju. Gostilne, ki jih omenjate poznam in so res super.

Ampak mene nekako ne pritegne še najmanj mesto Betina, Murter malo bolj. Jezera pa so mi super, ampak res v septembru.. še vedno pa ni to to vsaj za mene.

 

Dugi otok je pravljica, za kolesarit idealno, dolge lepe ceste, betonirane do zalivov, tudi tak ki je makedam ni slab, otok je izredno dolg v primerjavi z ostalimi, tako da si vse znamenitosti lahko ogledaš s kolesom...... Za videti je kar nekaj znamenitosti samo pozanimati se moraš (slano jezero, nacionalni park Telaščica, najlepši svetilnik na Jadranu, podzemna jama, klifi, vojaška zaklonišča vkopana v breg, mestece Sali, peščene plaže...

Mi smo bili v vasici Savar, izredno prijazni lastniki ter domačini, dobili smo domače olje, paradižnik...

https://www.google.si/search?q=dugi+otok&client

 

Letos gremo na Žirje kjer ravno tako ni dosti turistov, mir, milina...

 

Lastovo smo tudi že razmišljali, vendar je prepovedan podvodni ribolov tako da žal odpade.

 

testeninca

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

3. jul 2014 19:06

Sashika je napisal/a:

 

Jutri dobiva prijatelje iz Avstralije, za glavno destinacijo smo izbrali Bohinj (kjer mi še ni uspelo najti dobre restavracije - tako hvaljena Rupa je bila totalno razočaranje, bomo malo improvizirali), mogoče se bomo na Bledu ustavili na kremšniti nazaj grede, že zdaj imam kurjo kožo, ko si zvizualiziram "state-of-the-art" vijolično-beli interjer "slavne slaščičarne" - vsaj vrt so nekoliko uredili. Kremšnite so pa vseeno dobre :))) Če ima kdo kakšno idejo, kje v Bohinju kaj dobrega pojesti, je zelo dobrodošel!

Saša

Sashika, če tebi tale zapis več ne bo koristil, bo morda prav prišel komu drugemu.

V Bohinju sem redna obiskovalka, med poletjem tudi stanovalka, čeprav tam ima dež ta mlade, mene to ne moti. Prav lepo je na tistih koncih.  Če bi le še TNP nam dal dihati, bi bilo že prav kičasto.

Pa saj Bohinj ni samo okrog jezera. Začne se že v spodnji dolini, v ozki Soteski, konča se pa na vrhu Triglava, ki je tudi v Bohinju.

In v vsem tem razponu je mnogo gostinske ponudbe. Res je, da si vsak izbere tisto, po svojih okusih in zmožnostih. Meni osebno, hotelske restavracije ne sedejo, zato izbiram bolj lokalčke s klasično lokalno hrano, kadar gremo iz hiške na planini malo na okrog, na potep mi rečemo, se radi ustavimo Pri Planšarju v Stari Fužini.

Seveda tam ne postrežejo s kakšnimi kalamari, pa saj jih v Bohinju tudi pričakujem ne.  Vem, da bom tam jedla kislo mleko ( eno boljših ) zraven pa ajdove ali koruzne žgance, ali pa ploščo izvrstnih sirov, na kateri se znajde tudi suho sadje, kmečki krožnik, ali pa njihove izvrstne štruklje.

Gostišče Erlah v Ukancu, vse kar je domače - postrvi in zlatovščice.

Verjetno v Bohinj prijateljev ne boste peljali samo na pojedino. Tam je toliko lepih izletov, ki so že sami po sebi "hrana" za dušo, ki v spominu ostane za vedno.

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12651

3. jul 2014 19:22

Babka1951,ker sem dolgoletna obiskovalka Bohinja in njegove okolice se s tvojim zapisom povsem strinjam.

mopsika

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

3. jul 2014 19:37

Toliko lepih izletov je:

V dolini Voje so prelepa korita Mostnice, postanek lahko v planinski koči na Vojah, od tam naprej do slapov Mostnice, ki so blizu okrepčevalnice Slap, kjer se tudi dobi kaj dobrega na mizo.

Slap Savica, postanek pri koči pri Savici, ali pa v okrepčevalnici Savica.

Vogel, z gondolsko žičnico, nepozabni razgledi, postanek v Ski Hotelu, okrepčevalnici Viharnik ali v planinski koči Merjasec.

Planote Pokljuke z obiskom idilične planine Uskovnica, ali pa samo do Rudnega polja in v udobni Šport hotel Pokljuka z kar dobro restavracijo. Morda tam prijateljem naročiš " Hojladri kavico "

Zelo lepa, razgibana vasica je tudi Koprivnik v Bohinju, kjer je kip in spominska plošča Valentinu Vodniku.

Studor, naselje poznano po najlepših dvojnih kozolcih v Sloveniji, zaščitena Oplenova hiša in enajst domačij. Ranč Mrcina z islandskimi konji in malo odjahate na potep.

Srednja vas, tu imajo sirarno z znanim bohinjskim sirom, skuto... nato pa naprej v Pizzerijo Ema ( jo je v dobrem že mopsika opisala ). Niso znani samo po picah in velikih porcijah, ampak vas bodo prijazno sprejeli in postregli, tudi razvajali z raznoliko ponudbo iz jedilnega lista. Še bolj kot hrana, so mi všeč, njihove vedno urejene in dišeče sanitarije. Jojjjjjj, pa da ne pozabim, vedno kupim za domov, njihov kruh iz krušne peči

Ogromno lepega je v tistih krajih, nič se ne obremenjuj, če jih ne boš očarala s hrano, hvaležni Ti bodo za vse lepote, ki jih bodo videli in prepričana sem, da bodo te spomine vedno nosili v svojem srcu.

P.s. - še tole sem skoraj pozabila napisati:

V Bohinjski Bistrici se nahaja vrhunski EKO Park Hotel z res odlično restavracijo in bazenom.

Midva sva tam pred časom preživela 3 nepozabne dneve za eno najino visoko obletnico.

Kakše so cene, pojma nimam, ker so nama vse poklonili otroci

Upam da sem komu odstrla vsaj delček tistega, v čemer jaz uživam

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

syu  

član od: 10.9.2009

sporočila: 482

8. jul 2014 18:35

Dvigujem temo, ki se je spremenila v odkrivanje lepot Slovenije,

jaz pa čakam vtise iz Dalmacije, Istre, Kvarnerja...

Kakšno je morje? Hladno, toplo?

syu

anaboleyn  

član od: 18.1.2010

sporočila: 91

8. jul 2014 21:54

Danes smo se vrnili s Cresa ( camp Baldarin, Puntakriža), pregnal nas je dež (padalo je kot v filmu, bi rekli naši otroci) in slabi obeti za naslednje dni, ker se menda vrti ciklon nad Jadranom, pa nič hudega, gremo v soboto spet....

V 14 dneh smo imeli vsega po malem: sonce, dežja, hladnega vetra, mrzlega in na koncu za silo ogretega morja. Mali otroci so šele zadnje 3 dni res uživali in prav tako le zadnje 3 dni nismo ogrevali prikolice ponoči, saj je bilo prej prehladno, da bi spalna vreča zadoščala za prijetno spanje. V teh 14 dneh ni bilo tako stabilnega vremena, da bi se prijatelji s čolnom odpravili proti Kornatom, zato si več obetamo od naslednje runde dopusta.

Pa še to: upam, da zaradi nestabilnega vremena in ker je bilo ves čas razburkano, ampak morje je bilo presenetljivo umazano, predvsem ker je začetek julija, ko smo bili navajeni mirne in čiste vode.

 

anaboleyn

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. jul 2014 7:19

anaboleyn je napisal/a:

 

Pa še to: upam, da zaradi nestabilnega vremena in ker je bilo ves čas razburkano, ampak morje je bilo presenetljivo umazano, predvsem ker je začetek julija, ko smo bili navajeni mirne in čiste vode.

 



anaboleyn

 

Nekaj bazične geografije in spoznavanja narave je pa vseeno potrebno znati: Ob povečanem dežju tako na morju kot na celini se dogaja naslednje

- dež v vodo spira zemljo, ta pride v reke, reke se izlijejo v morje in to se vseeno pozna

- ciklon v kombinaciji z višjim plimovanjem povzroči večje valove in to pomeni, da vodna masa moraj z dna potegne marsikaj in potem nekaj časa traja, da zadeva pade nazaj na dno. Če je pa dežja in vetra več, pa vse skupaj traja dlje časa.

 

Je pa tako, da bi bilo mnogo mnogo bolj primerno, da ne rečem, prosvetljeno sedeti na obali in občudovati to vdono maso, ki je tule že 14 milijard let )mimogrede, vsa voda, tudi tista iz pipe, je na Zemlji že vse te mlijarde let) in razmišljati o moči narave, njeni večnosti in o tem, kaj lahko koristnega naredimo v svojem življenju za tako večnost. 

 

Če pa kdo prijavi, da je bilo morje po burji tako mrzlo....in da so kapljice špricale v obraz, ko je plaval žabo in da potem ni bilo tako fino...se naj pa v resnici vpiše v večni kljub butljev.

Vendelina jr.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

9. jul 2014 9:41

OK, ampak morje je po burji mrzlo in ko ti kapljice špricajo v obraz, meni ni prav nič fino, ne glede na to, da gre za naravni pojav (kot tudi recimo toča in vulkanski izbruh). Mogoče se mi bo zdelo drugače, ko bom verjela, da je Zemlja stara 14 milijard let.

Ker sem stara in tečna, sem si letos privoščila na morju 4 tedne, od tega so bili 3 ledeno mrzli (po moji percepciji), zadnji pa določno prevroč (pri 35oC pač potegnem črto - kar je več, je zame preveč). Vmes je bila burja in je bil jugo, razburkano in mirno morje, ampak , veste, dopust je bil enkraten, fantastičen, neponovljiv, in komaj čakam, da grem spet. Ko je mraz, pač malo hitreje tečeš, ko je vroče, se pa vržeš v mrežo med drevesi v senci, postaviš zraven vrč ledene limonade ali piva in - po ežojevo - uf, uf, kako je to življenje težko.... No, vsaj o tem slednjem se menda vsi strinjamo. 



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 09. 2014 09:42

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. jul 2014 10:20

Tisto o 14 milijardah so zadnjič rekli na dokumentarcu na kanalu National Geographic.....

Vendelina jr.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

9. jul 2014 10:51

Nak, to je ocena za starost vesolja, Zemlja ima nekje 4,7 milijarde let, nekaj sto tisoč let (a precej manj kot milijardo) manj pa življenje na njej.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti