Dopust na hrvaškem

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

1. jul 2014 14:32

zzak1977 je napisal/a:

Obiskal mesto Šibenik, prvič in zadnjič. Tako nemarnega mesta pa res še ne. Pa ima ogromen potencial.



Commis débarrasseur

 

Stvar osebne percepcije. Je pa tako, da vsak kraj, kjer ni naslednje kombinacije

- pametnega prostorskega načrtovanja

- učinkovitih javnih programov

- pametne lokalne politike, ki zna zgornje dvoje uresničiti

- znosnega ekonomskega razvoja (da se razvija storitvene stvari, da so v malih lokalih prodajalne in da se tam da kaj kupiti)

...čez nekaj let začne nazadovati in je potem prostor za raznorazne plenilce, nemarneže in kar je še tega. V Šibeniku se samo odsotnost zgornjih treh stvari kaže že dolgo časa in če temu dodaš še propad nekdanje industirije, ki je bila v kraju (Šibenik ni bil prepoznan kot turistična destinacija, temveč bolj kot zaposlitveno središče za ljudi iz srednje Dalmacije).....imaš rezultat, ki te je šokiral.

Ampak, kot sem rekla, krajev, kjer je najprej odsotnost koncepta, temu pa po navadi sledi še improvizacija in potem še stagnacija, je kar precej. Za začetek, v Sloveniji. Recimo, kraj, kjer naravne lepote vsak dan težje skrivajo odsotnost pametnega razvoja v zadnjem desetletju, je, za začetek, Bled.  Mi smo lani  v vročem avgustu tja peljali znance, ki so si želeli ogledati Bled...pa je bilo grozno. Od neurejanja prometa od Šobca dalje, pa sprehajanja ob jezeru, kjer korenine lomijo sprehajalne poti (in se lahko fino spotakneš in padeš in če to naredi starejši človek, si lahko zlomi kolke), pa nadaljevanje ob slaščičarni s kremšnitami, kjer ne samo, da je enako odvraten interier, kot je bil pred tridesetimi leti....še tapecirunga in plastična laboda v zatohlem prostoru brez klime sta izpred tridesetih let.  Senčiča na terasah so obupna, rosilnikov ni nikjer, o arhitekturi raje ne bi....in razen porcelanana, nekaj rogaške in nekaj occitana....se ne da nič kupiti, ker te izložbe ne nagovarjajo, da bi sploh vstopil v trgovino..... S takim odnosom se gostov iz Rusije in arabskih držav (ki se jim zdijo počitnice v Alpah atraktivna stvar in imajo precej plastičnih kartic, ki kličejo po tem, da bi se jih uporabilo) in ne bo motiviralo, da bi še prišli ali pa Bled priporočili svojim znancem.

Vendelina jr.

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

1. jul 2014 15:17

Vendi, se strinjam s tabo -Slovenija nima komercialne infrastrukture, ki bi pritegnila bogate goste.... Precej bedno, da se morajo potem voziti v Trst/Benetke nakupovat, in gredo drugič raje tja, kot k nam. Nič ne pomaga hotel z n-zvezdicami, če so trgovine ob sobotah/nedeljah v centru LJ večinoma zaprte.

Jutri dobiva prijatelje iz Avstralije, za glavno destinacijo smo izbrali Bohinj (kjer mi še ni uspelo najti dobre restavracije - tako hvaljena Rupa je bila totalno razočaranje, bomo malo improvizirali), mogoče se bomo na Bledu ustavili na kremšniti nazaj grede, že zdaj imam kurjo kožo, ko si zvizualiziram "state-of-the-art" vijolično-beli interjer "slavne slaščičarne" - vsaj vrt so nekoliko uredili. Kremšnite so pa vseeno dobre :))) Če ima kdo kakšno idejo, kje v Bohinju kaj dobrega pojesti, je zelo dobrodošel!

Midva sva lani Šibenik preskočila - peljala skozi, in naju ni spodbudil k temu, da bi se ustavila. Precej me je razočaral Split - ogromna predmestja z bloki, nikamor ne prideš, center umazan, ravnodušni turistični delavci. Imela sem občutek, kot da sem v Pompejih, kjer zadeve malo razpadajo, pa se nobeden kaj ekstra ne sekira. Če že naši južni sosedi, potem otoki, če ne, je pa še dosti Evrope/ostalih delov sveta neobiskanih :)

Letos nič morja, se bova potepala po Srednji Evropi, no ja, mogoče konec septembra na kakšen grški otok, če bo kakšna ugodna letalska karta z bližnjih letališč.

Saša

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

1. jul 2014 15:27

Ma kaj to ne pišete?? 

 

Vanja

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12641

1. jul 2014 16:11

Sashika,iz svojih izkušenj ti priporočam picerija Ema v Srednji vasi.Poleg ogroomnih in dobrih pic,imajo tudi drugo hrano po naročilu in zeloo prijazno osebje, ne bo vam žal,pa zelo zmerne cene.

mopsika

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

1. jul 2014 16:16

Vendelina, posel me vleče v Bohinj in Bled. Že v eni drugi temi sem se drznil reči nekaj čez bohinjski biser pa me začuda niso požrli. Vse, kar si napisala popolnoma drži.

Poleg vsega kar si omenila me je zadnjič zmotila 130cm visoka trava ob cesti med Bohinjsko bistrico in Bohinjem. Dejansko pot ni varna, sploh za lepo število tujcev in motoristov. Da ob nepreglednosto dodam še kak traktor brez označitev in luči in dva utrujena kolesarja, katastrofa ni daleč. Po dveh tednih sem se peljal spet "u konc sveta", stanje isto. Najhuje pa izgleda, da kmetje lepo poskrbijo za travo, le metrski pas ob cesti je zaraščen. Valjda se župan sem ter tja zapelje po tej poti, en klic in mora biti urejeno. Takoj.

Poleg tega smo šli na pravljični dan v Ukanc in sva želela malo peljat z ladjico, kao fajn. 30€ s parkirnino vred, pa niso toliko iznajdljivi, da bi v ta nateg vključili kakšen domač šnopc in kak malinovc za otroke.

Celo zgodnjo pomlad sem se vozil tam po prijetnih 16-18 stopinjah po prelepem soncu, a ni bilo ene odprte oštarije za eno kavo.

Imajo pa čas redarji me spodit s parkirišča, ko sem opravljal en telefonski klic.

Mene ta luknja ne vidi več po privatni plati. Toliko se govori čez našo južno sosedo, pa jim ne sežemo do kolen. Hodim dol tam nekje od leta 96 vsako leto večkrat. Pa imam za res izpostavit samo tale Šibenik in nekega kelnarja, ki me je prepričeval, da so postrežene mrzle dagnje ok. 

Commis débarrasseur

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

1. jul 2014 16:34

Kot običajno je Vendelina, cenjena in spoštovana zadela žebljico na glavico, u nulo bi rekel :)

Kolega Zzak zdej ne vem, zakaj te je en kelner tako sprovocil,  da se zasovražil cel Šibenik, ki je meni osebno eno fajn mestece, ok, ni presežek ampak ima toliko lepot če jih seveda hočeš videt. Mimogrede njihova ribarnica je vrhunska, ponudba osupljiva.

Mopsika, pa misliš , da Sashika išče oštarijo tipa podeželske picerije , ki poleg veliiiiiikih pic streže še veeeeečje dunajce!? In da bi tja peljala frende iz drugega konca sveta ?  Pa sej nismo v Italiji, matr.

Sashika vprašaja malo v holtelu Jezero, nudijo kr precej od postrvi, pa slow-food, pa svašta se lahko zmeniš. Če želišzvedeti kaj več pa na ZS.

hedonist

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

1. jul 2014 16:44

Zzak, glede HR se deloma strinjam s tabo - imam tako dobre kot slabe izkušnje, dobre na otokih (čeprav so določene stvari absurdne - npr. 4 eur na uro za vklopljeno klimo, halo?, ampak dobro, se odkupijo z odličnim oljem, figami, paradižniki...), malo manj na obali sami (računanje ekstra za parking pred hišo z apartmaji, kjer ni niti približno prostora za toliko avtomobilov, kot je apartmajev), grozne v ZG (pustili špecerijo na blagajni, ker so nam rekli, da imajo toliko domačih kupcev, da jim ni treba sprejemati tujih kartic in nismo mogli plačati...) obup v Trogirju - enkratno mestece, totalni nateg glede apartmaja v centru, in odnos od lastnika agencije, češ kaj se pritožujeta, še dobro da sta sploh dobila apartma. Edina ocena na TA, kamor sem priložila slike, in sem zelo vesela, da jo je prebralo ogromno število ljudi, mogoče sem koga odvrnila od odhoda tja. Zelo prijazni v Dubrovniku, tako lastniki apartmaja, kot v mestu v restavracijah, na Korčuli, Hvaru.

Ni pošteno posploševati.

 

 

 

 

Saša

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

1. jul 2014 16:49

Dagnje so bile sporne na drugi lokaciji. Vztrajam pa pri mojem mnenju. Ne vrti se vse okoli svežih rib.

 

Commis débarrasseur

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12641

1. jul 2014 16:56

Dragi Hedonist, moram ti povedati,da že vrsto let hodimo v to gostilno in v času zimske ali letne sezone komaj dobiš prosto mesto, včasih moraš tudi počakati, ogromno tujcev in vsi so zadovoljni. V tej gostilni sva bila pred enim tednom in takrat so bili na obisku turisti iz Saudove Arabije. Ne boš verjel,kako so bili zadovoljni,pa še poleg jedi,ki so jih naročili,so jim ponudili tudi sir mohant in sicer iz prijaznosti. Osebno mislim in tudi videla sem na lastne oči,da so tujcem bolj všeč domače gostilne,kot hoteli,pa verjetno je ta gostilna poznana tudi po svoji domačnosti in gostoljubnosti.

Dragi Hedonist,če boš obiskal kdaj to gostilno,boš mogoče imel drugačno mnenje. Pa še to, imajo tudi velik izbor domačih slovenskih sladic. Ko smo sedeli v parku ob hotelu Jezero,je le ta bil v višku sezone prazen
mopsika



Sporočilo je spremenil(a) mopsika dne 01. 2014 16:59



Sporočilo je spremenil(a) mopsika dne 01. 2014 17:08

Sporočilo je spremenil(a) mopsika dne 01. 2014 17:14

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

1. jul 2014 17:09

@Hedonist, Mopsika: hvala obema za predloga :) Ponavadi res na iščem/va popolnoma običajnih restavracij, zdaj imamo s sabo 9 letnega mulca, ki bi po mojem preživel na pici, pomfriju in čokoladi celo leto :) mogoče bomo pa v hotelu našli neko srednjo pot.

Saša

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti