Portugalska

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

23. jan 2008 10:39

Če vtipkaš Pasteis de Nata (nata je po portugalsko smetana), jih dobiš kolikor hočeš. Je pa seveda vprašanje, koliko so avtentični. nola

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

23. jan 2008 10:57

Majamarko še to: če boš na jugu - Algarve, moraš poleg vsega kar je naštela Nola, videti tudi Lagos in čudovito obalo in pečine okoli njega. Zelo zelo lepo je tudi mestece Tavira, ki je tipično ribiško naselje, kjer se je ustavil čas in se na morju zibjejo pisani ribiški čolnički....mene je očaralo... Uživaj še zame in najej se domačih pomaranč, ki jih boš natrgala kar iz dreves! lp saš

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

23. jan 2008 11:23

Nola, baje je ta recept skrivnost, ostalo so pa približki, ki naj ne bi bili niti pol podobni (baje, slišano iz ene oddaje o Portugalski). spagon - pomaranče in limone sem že po Samosu "kradla", tako da sem že navajena:))))

Davor  

član od: 23.10.2002

sporočila: 87

23. jan 2008 14:10

Nedolgo tega sem prijatelju neposredno iz glave pisal kratek "must-to-do" za Lizbono. z veseljem ugotavljam, da imava s Sagon podobno mnenje. dodal bi edino opatko k dostopu do Belema - ni potreben vlak, stvar je dostopna tudi z lokalnim transportom. Kakor koli že - če komu pride prav, tu je še moj piskrček (c/p "kot je bilo"; današnja redakcija in predvsem posvetovanje s priročniki in vodniki bi kakšno misel drugače zapisala):

 

Osnovna topologija:

Reka (Tejo) teče v generalni smeri vzhod - zahod; bistvo je na desnem (severnem) bregu; vsa Lizbona je kot Rim ali San Francisco (gor in dol po samih hribčkih press).

Orientacijske točke v smeri vzhod - zahod:

  • 1. EXPO prostor z akvarijem, novim mostom (Vasco da Gamma) in stolpom
  • 2. Grad Sao Jorge s starim delom (Alfama)
  • 3. Praca do Comercio (»Glavni trg«) - osnovno turistično izhodišče
  • 4. Malo manj stari del (Bairro Alto)
  • 5. Pomorski muzej z okoliškimi parki in dodatnimi muzeji in samostanom Mosteiro dos Jeronimos
  • 6. Trdnjava Belem, parki, marine
  • 7. Glavni most (stari) čez reko in Kristus na drugi strani
  • 8. ......
  • 9. Atlantik in Amerika

(Točki 5 in 6 sta praktično skupaj, morda tudi v zamenjanem vrstnem redu ...)

Turistična izhodiščna past je Praca do Comercio - štirioglati trg s konjenikom na sredi. V NE vogalu je v starem tramvaju center za turistične oglede, izlete in podobno. Iz sredine pravokotno na sever greš skozi portal in si na glavni turistični peš ulici (Nazorjeva/Čopova) s trgovinicami, lokalčki, kičem, »umetninami« itd.  Ta del se imenuje Baixa. Na koncu se stvar razvije spet v dva do tri trge, kjer se najde že kakšen teater, »stara železniška postaja« in podobno.

Nekje na začetku tega pohoda uzreš na levi stoletni stolp z liftom, ki te spravi v višje ležeči predel (mimo v potresu prizadete katedrale). Zanimivo za sprehod po orientacijski točki 4 proti točki 5 (torej »zgoraj« namesto ob reki).

Grad (točka 2) daje lep razgled; pod njim je predel Alfama z majhnimi gostilnami z odlično hrano in z lepimi fado doživetji. Pristnega fada tako ali tako ne moreš najti, neckerman-komercialnega je precej v področju okoli točke 4, tukaj v Alfami pa najdeš tisto, kar je še najbližje »pravemu« fadu. Splača se malo pokukat noter: če vidiš več kot dva instrumenta, potem to ni to. Do te lokacije prideš tudi »od spodaj« - od tistega glavnega trga proti vzhodu malo nad reko, mimo znamenite hiše Casa dos Bicos z značilno fasado (rombasti kamni), potem pa v labirint uličic.

Kaj videti

To je seveda stvar individualnega okusa, ampak jaz bi priporočal akvarij (pri EXPO), Belem z okolico, samostan Jeronimo in grad, zvečer pa obisk gostilnice v Alfami in uživanje ob fadu.

Fado

Tu nisem objektiven; stvar mi je namreč neznansko všeč ("in-situ" seveda, doma ne tako zelo ...). Gre za portugalski blues - v grobem torej tekstualno jamranje (on je šel, ona je šla, pa ni prišla, pa izgubil sem familijo, hiša je zgorela, sestro so onečastili, konja so ukradli ....); ampak podobno kot pri bluesu obstajajo tudi zafrkljivi in poskočni napevi. Pevke so v znak spoštovanja njihovi največji ikoni (neke sorte avseniku) oblečene v črno. Inštrumenta sta dva: guitarra da fado (ki je v resnici mandolina) in viola da fado (ki je v resnici čisto običajna kitara). V domačih gostilnicah v Alfami ni čisto nič nenavadnega, če okoli polnoči začne prepevat domača mama iz kuhinje ali sosedov stari ata, ki si pride zaslužit kozarec vina. Njegovo petje bo sicer nekoliko mimo-pa-poleg, ampak filing pa je ta pravi.

 

Davor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti