Hujšanje

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12638

16. okt 2019 22:11

  Samo to bom dodala, sorodnik, ki je zdravnik, vedno reče, da je bolje, da ima človek kakšno kilo več, kot manj, saj, ko zboliš in če prideš v bolnico, še prehitro izgubiš kilograme. Sicer pa-tudi sama sem že celo moje življenje bolj okrogla, vzrok je tudi premalo delujoča ščitnica, že od svojega 22. leta dalje, tako, da pri meni nobena huda dieta ne pride v poštev, ker bi verjetno naredila kar se ščitnice tiče, še slabše. Itak, da gledam, da se ne prenajedam, oz. , da namesto sladkarij, kolikor se da, rajši pojem več sadja in zelenjave, pa tudi to, da je največja sovražnica pridobivanja teže-hoja, hoja in še enkrat hoja, pa še velik plus-zastonj je. Celo zdravniki pravijo, da je hoja boljša za telo, kot tek. Sama rada gledam ob četrtkih zvečer , ob enajstih na TLC oddajo o hujšanju. No, to pa so res težke stvari-tehtati od 300 kg naprej, to je pa res katastrofa, čeprav so skoraj pri vseh ljudeh, večinoma vzrok težave iz mladosti, da se prenajedajo , predvsem z nezdravo, pa poceni hrano, ki je na razpolago na vsakem koraku. Ko gledam , kaj jedo, mi včasih gre , po pravici povedano na bruhanje, potem, pa , ko morajo jesti zelenjavo, je le ta skoraj vsa pakirana. Nedavno je bil sorodnik na gostovanju v Ameriki, več, kot en mesec, ko se je vrnil domov, je dejal, da je od vsega, najbolj pogrešal slovensko hrano in naše obroke.  Nedavno sem nekje prebrala članek o mladi punci iz Amerike,  ki je bila , kot turistka v Sloveniji, med drugim je dejala, da  ji ni  bila slovenska hrana preveč všeč ,  oz. , tako je dejala-pa vi Slovenci ste nori, zraven vsake jedi jeste solato. 

"Prijazne besede so lahko kratke in preproste, njihov odmev pa je neskončen"(Mati Terezija)

Sporočilo je spremenil(a) johana dne 16. okt 2019 22:17

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

17. okt 2019 10:49

Johana, kar se tvojih misli tiče, se vsekakor globoko strinjam. Res je, da poleg diete mora biti tudi hoja in ravno s tem se sedaj najbolj ukvarjam. Namreč vključiti vsaj pol ure hoje v svoj urnik vsak dan. Najbolj ugodno naj bi bilo to po zadnjem obroku, to je zvečer in tudi največ efekta. Takrat je 15 minut hoje, enako kot 45 min. zjutraj ali popoldne. Tako sem slišala po radiu. Je pa tudi logično.

Malo bo problem, ker pozno končam s službo, pa priprava kosila doma in bo sedaj na zimo že tema. (Evo me, sem že našla izgovor.)

No, bomo videli.

Kar se pa Ameriške prehrane tiče, pa po mojih izkušnjah ob obiskih ZDA, razen svetlih in redkih izjem , temu res  ne moremo reči kulinarika. Zelo malo sem videla resničnega kuhanja, brez pred pripravljenih jedi. To je pač njihov način.

Čeprav pa so,  ob njihovih obiskih Slovenije, bile izrečene same pohvale na našo hrano, sploh kruh.

Solato pa tam uživajo kot predjed, se pravi pri glavni, npr. mesni jedi, je ne jedo. Tega se nisem mogla navaditi in sem jo običajno jedla obakrat.

    

kara

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

17. okt 2019 11:12

Enkrat smo imeli na službenem obisku v Ljubljani američana. Ker je slišal, da so v Evropi pogoste tržnice, je rekel, da bi rad obiskal kakšno. Peljali smo ga na glavno ljubljansko tržnico, kjer je pri eni branjevki poskusil paradižnik. Dala mu je volovsko srce, res lep in zdrav paradižnik je bil. Prva pripomba je bila, da mora biti s tem paradižnikom nekaj narobe, če je takšne oblike. Bil je vajen lepih, pravilnih paradižnikov, vsi iste barve, velikosti in oblike, saj veste, plastik-fantastik iz trgovskih verig. Druga pripomba je letela na okus. Je rekel, da je čudnega okusa, da to že ni v redu. Ne gre jih kriviti, mnogi resnično ne poznajo ne okusa ne oblike prave hrane. Če celo življenje ješ samo tisto, kar lahko kupiš v velikih trgovskih verigah, je zate to prava hrana. A ja, pa ta američan je bil iz New Yorka, če se ne motim.

Miroslav Vulović

Sporočilo je spremenil(a) sarabande dne 17. okt 2019 11:13

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

17. okt 2019 13:58

Kriza ... Ste se mu drznili razložiti, da nima pojma, kaj je prava hrana? :D

~Two things define you. Your patience when you have nothing, and your attitude when you have everything.~

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

17. okt 2019 14:50

limnol je napisal/a:
....
 

Me too! Točno tako to gre, ja. Le da sem jaz s svojo smrtno sovražnico opravila po hitrem postopku, vzela sem jih baterije in jo porinila pod omaro, pa naj tam zganja svoje zdrahe. Najboljši način, da se nehaš rediti, je ta, da nehaš hujšati.

Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 16. okt 2019 17:49

Cila

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

18. okt 2019 15:45

Ko si enkrat oborožen s pravo informacijo, je shujšati in obdržati težo super enostavno. Been there, done that! 

Da se zredimo, je pravzaprav kriv visok inzulin v krvi, visok je pa zato, ker je v krvi preveč sladkorja. Torej, če hočeš shujšat, moraš poskrbeti, da imaš čim nižji sladkor v krvi, kar pomeni, da je posledično tudi inzulin zelo nizek. 

1. To narediš enostavno tako, da zelo omejiš ves škrob in sladkor (tudi sadje).

2. Če si metabolično zdrav, lahko poješ nekaj več OH in omejiš čas, v katerem ješ na 6 do 8 ur na dan, čemur se reče intermittent fasting. Tole, da ješ 5x, 6x na dan je ena velika nebuloza.

Jasno, srečni tisti, ki se požvižgajo na to informacijo in lahko jedo kadarkoli in karkoli. Če pogledamo okoli sebe, je teh metabolično zdravih presneto malo in svoje diete ne bi smeli kopirati po njihovi.

Če me ne bi bilo sram, bi dodala svojo "prej in potem" sliko. 

 

 

 

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

18. okt 2019 17:58

Kaj o intermittent fasting misli Harvard School of Medicine:

https://www.health.harvard.edu/blog/intermittent-fasting-sur

 

Ali pa še eno recimo recimo rahlo nadpoprečno kvalificirano mnenje: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3680567/

ali pa tole:

https://chriskresser.com/intermittent-fasting-the-scie

 

Na koncu se vsak odloča zase in odgovarja sam zase. V vsakem primeru pa vsakemu iskreno želim veliko uspeha, da le ve, v kaj se spušča. 

 

 

Sonja

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

18. okt 2019 20:42

Malo mi je protislovno, na spletni strani s kuharskimi recepti, iskati nasvet za hujšanje. Vendar več gav več ve, tudi manj redilne recepte in nasvete se najde tu. 

Spomnim se, kako smo si prepsovale v zvezke recepte za dobre sladice, da bi se gospodinja  postavila pred gosti. Nikjer pa nisem videla napisanega recepta za ričet, govejo juho, tenstan krompir, solato in podobno. To se je kar vedelo, šlo je iz roda v rod, v vsai hiši malo drugače, v osnovi pa enako. 

O hujšanju pa - dvakrat sem kar krepko shujšala, vse trike znam ponoviti, a pri meni je vse v glavi. Ko se odločim, gre lepo počasi dol, čez čas mi je take hrane dovolj in obline se naselijo nazaj na staro mesto.  Vsakič z nekaj dodatka. 

Katrin11

malaga  

član od: 1.6.2011

sporočila: 800

18. okt 2019 21:31

Z leti grejo kile vse težje dol...

 

malaga

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

19. okt 2019 6:33

In drastično hujšanje je vse bolj tvegano. Če je nuja, potem pod medicinskim nadzorom. Kot zanimivost: pri zadnjem obisku mi je okulistka povedala, da se sprememba teže odrazi tudi na vidu, ker so oči pač del telesa in se ne morejo izogniti vplivu.  Je katera kdaj to opazila?

Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 19. okt 2019 06:52

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti