Kriza z vegi prehrano v gostinstvu

happiness  

član od: 3.7.2010

sporočila: 16

18. nov 2010 9:05

A pa ti ločiš vegane od vegetarijancev? :) "Ne vem kako si predstavljaš narediti okusen obrok iz polnovrednih testenin?" Svašta. To, da jih ti lahko ješ samo z oljem, je tvoja stvar. Polnozrnate testenine so po mojem mnenju (in mnenju mesojede družine) veliiiiko okusnejše in vsaka omaka bolj pride do izraza na njih. Da ne govorim o tem, da so bolj zdrave in kvalitetne. happiness

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

18. nov 2010 9:29

Se popolnoma strinjam z zzakom v prvem odstavku, kaj si predstavlja pod restavracijo.

Imam rada polnozrnate izdelke, sem pa žalostna, ker menda marsikaj podtikajo, dodajajo, barvajo v imenu zdravja. Včasih, ko sem bila še bolj naivna, sem verjela vse.In lažje živela. Zdaj pa ...

Menim pa tudi, da smo si izbrusili okus na belo moko in je za marsikoga prehod na rjavo, zeleno, korenčkasto nenavaden. To je moje mnenje. Ne me kregat, če mislite drugače.

naor

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

18. nov 2010 9:36

happiness je napisal/a:
A pa ti ločiš vegane od vegetarijancev? :) "Ne vem kako si predstavljaš narediti okusen obrok iz polnovrednih testenin?"Svašta. To, da jih ti lahko ješ samo z oljem, je tvoja stvar. Polnozrnate testenine so po mojem mnenju (in mnenju mesojede družine) veliiiiko okusnejše in vsaka omaka bolj pride do izraza na njih. Da ne govorim o tem, da so bolj zdrave in kvalitetne.happiness
Testenine so zgolj osnova za omako, in ta mora biti enostavna da čimmanj vpliva na okus glavne sestavine. Njen okus ne sme prevladovat in določat okusa cele jedi. Kot tatarski na belem kruhu kot debatiramo v eni izmed tem. Si ne predstavljam jesti tatarskega na polnozrnatemu kruhu.

Mogoče so polnozrnate veliko okusnejše od belih testenin, in tu je ravno problem in zato so najboljše samo s kakim dodatkom olja in kake začimbe.

 

Zakaj pa ne bi ločil, veganov in vegetarijancem, na podlagi česa to sklepaš? Ti si napisala da si vegi, kaj za hudiča je pa to vegi? To pa res ne vem kam spada, vmes?

Commis débarrasseur

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

18. nov 2010 9:47

Ja kolega Zzak, z vegetarijanci se vedno,ampak res vedno slej ko prej zapneš. Vsaj meni se to dogaja redno pa ne vem zakaj je temu tako. Grozno so občutljivi, vedno se počutijo ogrožene in ob najmanjši debati v kateri poveš svoje mnenje ,ki jasno, ni njih po godu postanejo agresivni. Sicer pa je moje stališče da vse te izpeljanke kot so vegi, ovogani, vegani, pa verjetno še laktani pa ihtiogani je en navaden blef. Ker če se odločiš da ne ješ mesa oz.živalskih beljakovin jih pač ne jej v nobeni obliki. Sem enkrat imel en zanimiv razgovor z eno zelo popularno svetovalko za zdravo prehrano sicer dipl.ing.živilske tehnologijo z dolgoletno kariero in sva se okrog vegetarijanstva strinjala v točki, da ime verjetno prihaja iz besede vegetirati in ne od zelenjave. Saj če telo ne dobi vseh substanc med njimi tudi beljakovin ,ki so gradniki naših celic potem pač nekako vegetira. Pa da ne bo pomote, nič nimam proti njim in vsak ima pravico odločati o svojem življenju in telesu. Samo brez blefiranja in nestrpnosti. hedonist

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

18. nov 2010 9:49

zzak1977 je napisal/a:

Jaz si restavracijo predstavljam kot nek priboljšek, grem pojest nekaj kar doma ne naredim tako dobro, za kar nimam volje ali sestavin. V bistvu mi je na prvem mestu okus.

Ne vem kako si predstavljaš narediti okusen obrok iz polnovrednih testenin? Moja draga obožuje mojo bolognese omako, naredil sem jo nekaj stokrat, odkar uporabljamo polnozrnate testenite, omaka ni več prava. Tako da je niti ne pripravljamo več v tej kombinaciji. Poizkusil sem z raznimi omakami, ampak so polnozrnate testenine enostavno prekompaktne, premočnega okusa in čudne konstitucije.

Tako da na koncu jemo enkrat na teden pravo pašto iz pravih testenin, polnozrnate pa kar z oljem pa mogoče kak močan pesto, se mi zdi še najboljša varianta. Pa da čimprej mine.

V kvalitetno gostilno pa to za moj okus ne sodi. Ne gre niti skupaj s kozarcem vina.

Pa še razlika je ogromna med polnozrnatimi testeninami, dobre (beri malo boljše) so tiste za 2-3€ 500g.

Se mi zdi da morate vegani vseeno vzeti malo v zakup te stvari, da ste pač malo bolj prikrajšani kot mi vsejedci. Ne vem koliko vas je, jaz poznam kar nekaj ljudi, pa sem do sedaj spoznaj samo eno veganko, znanko od prijateljice. Tako da sem mnenja da več takih restavracij v Ljubljani ne more delovat, kaj šele v Sloveniji.

Commis débarrasseur

 

E, s tem se pa globoko strinjam. Jaz v času najhujše diete, ki sem jo morala prakticirat dve leti, nisem jedla testenin iz polnozrnate moke. Sem jih poskusila, pa mi niso šle po grlu navzdol, opažala sem enako kot zzzakkk. Stvar okusa, in komur so všeč, naj jih z guštom je še naprej. Mene pač ni v tem klubu in tudi ne bom nikogar prepričevala, da imam prav. Kot naj mene kdo drug ne prepričuje, da nimam. Vsak ima po svoje prav, saj gre za okus.

 

In če se nekdo odloči za vegetarijanstvo ali za veganstvo, mora pač vzeti v zakup, kot je zzzakk napisal, da je na nek način vendarle prikrajšan. Se pa strinjam, da bi gostinci morda lahko ponudbo na tem področju nekoliko popestrili, že zato, da koga od vegetarijancev v boljšo voljo spravijo.

Mamamia

 

mamamia

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

18. nov 2010 10:03

Po več kot 16 letih brez mesa ugotavljam, da se razmere pri nas glede brezmesne ponudbe sicer izboljšujejo, so pa še daleč od idealnih. Včasih je bila prava muka dobiti brezmesni obrok brez ocvrtega sira ali česa drugega ocvrtega, zdaj pa že marsikje ponujajo že prav odlične brezmesne jedi, ki jih radi jedo tudi vsejedci. Ponudba dobrih brezmesnih jedi je žal res pogosto povezana s ceno, kar je Ok, če je prehrana v restavracijah le priboljšek. V primeru, da si med tednom "obsojen" na prehrano "zunaj", pa zna biti dokaj neprijetno, ker je ponudba še vedno omejena in ker so dobre restavracije običajno drage in niso ravno blizu delovnega mesta/fakultete. In žal je danes tako, da marsikdo ne more vsak dan kositi doma, ampak mora hočeš-nočeš v bližnji lokal ali pa je na sendvičih. Se mi zdi kar žalostno, da mnogi gostinci nimajo nobene domišljije in ne ponujajo več okusnih brezmesnih kosil, po katerih bi z veseljem posegli tudi vsejedci, ne le vegetarijanci. Poznam namreč vse več ljudi, sploh žensk, ki sicer jedo meso, a ne vsak dan, in jih tudi moti, da nimajo več izbire. Tako kot happiness tudi jaz pogrešam polnozrnate testenine, pa kuskus in kako vegansko jed, bi pa, kar se mene tiče, brez težav lahko ukinili ocvrt sir. Takoalitako ga nikoli ne naročim in kolikor sem ugotovila, ga večina vegetarijancev ne mara. motovilčica

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

18. nov 2010 10:03

hedonist je napisal/a:
Sem enkrat imel en zanimiv razgovor z eno zelo popularno svetovalko za zdravo prehrano sicer dipl.ing.živilske tehnologijo z dolgoletno kariero in sva se okrog vegetarijanstva strinjala v točki, da ime verjetno prihaja iz besede vegetirati in ne od zelenjave. Saj če telo ne dobi vseh substanc med njimi tudi beljakovin ,ki so gradniki naših celic potem pač nekako vegetira.hedonist
Ta je pa dobra. :)

Mene sicer še nihče ni, sem pa že zasledil to agresivnost nastopanja v družbi. Ne vem, ali niso prepričani v to kar počnejo, mogoče jim ne pomaga, ne vem kje je razlog. Kot tudi bolj ekstremni športniki, reagirajo popolnoma enako. Mogoče nezadovolje iz kakega drugega področja, ampak kdo sem jaz tu da bi sodil. Ampak če sodimo po tem da nekateri ljudje nadomeščajo ljubezen z obilo hrano, je mogoče tudi na tem kaj.

Imam kolegico ki ne je mesa, oz. samo redko in redke kose, se nima za pripadnico nobene teh skupin, in ji vedno z veseljem pripravim ekstra jed. Da mi ne bo kdo očital nestrpnosti ali kaj takega, delaj kar hočeš le meni pusti to isto stvar.

Commis débarrasseur

banana130  

član od: 22.12.2009

sporočila: 228

18. nov 2010 10:24

Glede vegetiranja vegetarjancev se mi zdi brez veze izgubljat besede. Glede kompliciranja pa se dobijo komplikatorji pri mesojedcih, vegetarjancih, veganih.... Rada bi pa izpostavla problem ljudi, ki so alergični na določena živila. Poznam primer v Italiji, ko je 16. letni fant umrl, ker si v restavraciji niso vzeli dovolj resno opozorila staršev na kaj je alergičen. Kaj potem taki ljudje ne bi smeli v gostilno ?

Sama ne jem mesa, jem pa ribe. Ne uvrščam v nobeno kategorij, ker pač jem kar mi paše. Sem pa počasi že naveličana ljudi, ki me sprašujejo zakaj ne jem mesa. Glede hrane v gostilnah sama nimam problemov.

 

banana130

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

18. nov 2010 10:38

banana130 je napisal/a:

Poznam primer v Italiji, ko je 16. letni fant umrl, ker si v restavraciji niso vzeli dovolj resno opozorila staršev na kaj je alergičen. Kaj potem taki ljudje ne bi smeli v gostilno ?

 

banana130

O tem je težko sodit, kaj se je zgodilo in zakaj, takole 1000km stran brez vsakršne verodostojnosti o informaciji. Jaz sigurno ne bi tvegal, odgovornost je na strani staršev. Jaz bi izbral restavracijo ali jed, kjer do tega ne more priti, če obstaja najmanjši dvom bi šel drugam.

Commis débarrasseur

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

18. nov 2010 10:38

Banana, jasno, ljudje,ki zaradi bolezni oz. alergije ne smejo jeti mesa je to povsem druga stvar kot tisti,ki to delajo zaradi svojih kapric. Taka primerjava je povsem neprimerna in neokusna. hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti