Darilne vrečke

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

tema odprta - 11. jan 2008 21:12 | ogledi: 3.420 | odgovori: 42

 

Pred davnimi časi, so se darila zavijale v bel papir in opremila z zlato mašno. ( Če je bilo premalo traku, se je trak podaljšal s knoflco, čemur sem bila sama priča . Pa še mama me je prisilila, da sem povedala, kje je skrit mlinček za kaovo in je z njim mlela, preden ji je bil podarjen !).

Potem so prišli vzorčasti papirji za zavijanje, različni trakovi. Včasih le papir, včasih oboje.

Sledili so eksotični materiali: juta, rafija, makaroni, trave in darovi narave drugih vrst.

Nekoč so se darila nosila v roki in zato so vsi videli zavito darilo, čeprav smo pešačii, ali se vozili z avtobusi, plastičnih vrečk - nosilk še ni bilo.

Tam v sedemdestih so se pojavile rdečo-modre "Namske" vrečke, večkrat oprane in uporabljene. Sledile so jim manj vpadljive plastične nosilke, s katerimi se je dalo prenašati darila, da jih mimoidoči ne bi opazili.

Ko se je rodila nova država, so naši trgovci prevzeli ljubke papirnate nosilke, v katerih so "tašparovni" trogali darila do obdarovanca. In se niče ni razburjal, če je bila vrečka od kake firme, ki ni imela nobene zveze  z darili.( Niti sanja se vem ne, kako krasne vrečke iz "tujine" sem zmetala v kason pri nekem temeljitem čiščenju nekega stanovanja, od koder sem odnesla 10 stoliterskih vreč odpadkov).

Sploh ne vem, kdaj so se pojavile kupljive nosilke, pisane in manj pisane, različnih velikosti in za različne priložnosti, s katerimi se je dalo prenašati darilo, ki ga naj nepovabljeno oko ne bi opazilo. ( In kaj je narobe, če nesemo darilo. Saj tudi cvetja ne vtaknemo v škatlo in ga porinemo  torbo. Razen mojega očeta, ki je mami za potomca podaril tri papirnate nageljne, narezane na 15 cm, da so šli v embalažo od drobilke in v usnjeno aktovko, s katero je prišel v porodnišnico.).

Pred leti sem organizirala tečaj zavijanja daril in sem z veseljem celo soboto preživela med trakci, papirji in organizacijskimi zadevami, ki sem jih profesionalno tudi opravila. Tudi zato rada zavijam darila.

No, rada tudi naredim uvod v kako vprašanje. Torej: ali so darilne vrečke, ki jih OSEBNO podarjamo dovolj in da ni potrebno darila zaviti. Pri tem nimam v mislih steklenice, ki je v svoji darilni vrečki, ampak druge predmete: čokolado, kavo, brisačo, škatlo z darilom, kak drug predmet v originalni embalaži.

 

Ali je vljudno, da v izbrano darilno vrečko ( ki se ji ne pozna, da je reciklirana), zložimo darila, ki ga zato ni treba zaviti ?

 

PS Retro varianta - Neka velika firma je naročila lesene ročaje, ki naj bi jih prodajalcii pritrdili na špago ,zavezano okrog kupljenega izdelka, da ne bi bilo potrebno nabavljati plastičnih vrečk. Pripomoček je sestavljen iz  lesenega valja, skozi katerega je napeljana debela žica, ki ima na obeh straneh kavelj, ki se naj bi zataknil za špago. Jasno, tistih 40 trgovin ni nikoli dobilo teh ročajev, izdelovalec je mastno zaslužil, firma je šla v stečaj, sama pa sem dokaz vzela iz odprte škatle v skladišču, kamor me je peljal nekdo, ki je nameravala zadevo prijaviti na policiji.... Ne, je ni..... Končal je na psihiatriji.

 

 

 

 

 

F r i n a

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

11. jan 2008 21:27

Frina, meni se zdi, da, če gremo kam na obisk, pa nesemo kavo in 2 čokoladi, so vrečke čisto OK. Pa takrat, kadar je darilo povsem nemogoče oblike, pa še to res izjemoma. No, tudi malim otrokom, ker so vrečke zanje tako lepe, pa hitro pridejo do darila (papirja še ne znajo odpreti).

Za rojstne dneve, obletnice, mature,....in ostale bolj pomembne obletnice in praznovanja pa ne. Darilo, ki ga zavijemo sami, z osebno noto, vezano na obdarovanca........

No, ko sem za novo leto enkrat podarjala stekleničke in kozarčke s kisom, marmelado, sokom, baziliko,.....sem uporabila vrečke, ker  je bil to edini način, da se je stvar izšla brez črepinj. 

rimljanka

lipa1  

član od: 19.10.2007

sporočila: 193

11. jan 2008 21:39

Se dokaj strinjam s Rimljanko. Jaz darilo za rojstni dan vedno zavijem, uporabim domišlijo, v pomanjkanju časa pa obiščem cvetličarno ali pa dam kje drugje darilo zavit. Kadar poklanjam samo bombonjero, kavo, čokolado, steklenico vina, domač čaj v dekorirani embalaži kave in ostale malenkosti pa tega praviloma ne zavijam, ampak dam v darilno vrečko. Kadar poklonim komu kakšen kvačkan prtiček ali kaj drugega kvačanega mi zmanjka idej, kako ga naj spakiram, tako da ponavadi to dam v dodatno plastično vrečko ali pa zavijem v prozoren celofan. lipa1

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

11. jan 2008 21:41

Kaj vem. Včasih kaj podarim v lepi, pozorno izbrani vrečki, saj jih je danes dovolj, ampak odvisno tudi od darila. Če kupim več manjših stvari različnih velikosti, potem jih dam v vrečko, to navrhu spenm s kakšnim okraskom. Praviloma v vrečkh podarjam darila ljudem, s katerimi me ne veže kak pristen, čisto oseben prijateljski stik, domačim in prijateljem le v priemru, da najdem kakšno res odpičeno vrečko, ki se sklada z darilom.

Nikdar pa v vrečki ne dajem božično-novoletnih daril domačim, ta darila vedno sama zavijem in prevežem s trakom. enako ravnam tudi z darili ljudem, ki so mi zelo, zelo blizu.

 

Se pa tudi jaz spomnim zgolj prozornega celofatain treh ali štirih barv trakov, in kako nobel je bilo podariti tako aranžiran pisan šopek....Pa kako smo bili otroci veseli, ko so nam v cvetličarni dal nekaj belega papirja, da smo doma lahko samo zavijali...

Danes je pa darilo zaviti nekaj, kar opraviš mimogrede, pri vsej tej izbiri papirja, trakov in okraskov.

Mamamia

mamamia

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

11. jan 2008 21:42

Ja, se strinjam z Rimljanko. Pač steklenico, kavo in kozarčke z marmelado,..to se da v lepo vrečko in je. Drugače pa jaz z veseljem zavijam darila. Če ne drugače, dam darilo v škatlo in škatlo zavijem, da lepše pride. Ker imava pištolo za lepljenje, moj potem kaj gor nalepi,..Jaz obožujem to. Naučila me je pa mami, ki ima dekorativno žilico. Jelenckova

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

11. jan 2008 21:46

Zelo rada zavijam darila (tu pač sprostim tisto mojo žilico in nekaj poklicnega znanja in izkušenj, da kompenziram manjko, ker delam čisto izven poklica ). Zgolj steklenico ali kavo pa podarim tudi le v darilni vrečki - seveda če ni za bližnje prijatlje ali družino ampak le znance, poslovne partnerje in podobno. Issi

šnorca  

član od: 10.11.2007

sporočila: 142

11. jan 2008 21:55

Za pretekle praznike sem za zavijanje božično-novoletnih daril porabila kar nekaj časa. Ko sem po nesreči potegnila s selotejpom po papirju in se je odtrgal košček vzorčka, sem seveda začela znova, ker zame mora biti vse perfektno. Saj ne rečem, da je tudi v resnici ne vem kaj, ampak mene taka stvar moti. Potem pa sem gledala svojega fanta, kako je vse zavil na 1, 2, 3. Bomboniero v obliki šesterokotnika je zavil v obliko bombona, na obeh straneh malo povil s selotejpom, parfumček, ki je bil sicer lepe oglate oblike, je tudi bil zavit ekspresno. Seveda mu nisem nič rekla, me je pa prijatelj podučil, da moškim pač to nič ne pomeni in da sem lahko vesela, da je sploh vzel v roke darilni papir. In da je njim/večini povsem vseeno, kako dobijo darilo zavito, če sploh. šnorca

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

11. jan 2008 21:57

Jaz tudi mislim, da za bolj "formalna" darila, kot so buteljke, kava, čokolatini, rokovnik in podobne stvari, je darilna vrečka super. Za osebna darila mi je pa lepše, če je zavito v darilni papir. Tako zavito darilo je potem lahko v vrečki - npr. v eno vrečko zložim darila za vso družino. Sploh mi je pa všeč, da je darilo za otroka zavito v pisan papir, da potem lahko gledaš veselje ob trganju papirja in odvijanju. No, ena od izjem je bilo še darilo za staro mamo, saj ona darila ni nikoli odprla pred nami, zato smo dali v vrečko, pa je vsaj tako pogledala. Mi je pa včasih prav hecno, ko dobivava nazaj vrečke, v katerih sva ljudem leto prej kaj podarila... matilda

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

11. jan 2008 21:58

lipa1, v kvačkan prtiček daš malenksot, zapreš v culico, povežeš s svilenim trakom. Jaz bi bila takega darila vesela.

Aja, pogosto (če je vsebina ustrezna) uporabim za ovojnino darila lep kuhinjski servet. Recimo, za peharček, poln kruha ali žemljic, domačih. Ko grem kam v novo hišo, stanovanje, na obisk, je tako darilce obvezno, ker pomeni, da jim želim, da jim kruha ne bi nikoli manjkalo.

rimljanka

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

11. jan 2008 21:59

Šnorca, to je res. Moj je letos nogavice, ki mi jih je kupil za božič, kar take na smrekico obesil. Drugače pa se kar potrudi, pa zavije darila tudi sam. Tista, ki so za mene seveda. Jelenckova

neznan uporabnik

11. jan 2008 22:16

Jaz po večini darila, ki jih poklonim zavijem sama. To mi je patudi v veselje, saj rada ustvarjam na ta način. Drugače se mi pa zdi, da darilne vrečke niso primerne za vsako darilo. Naprimer jaz nebi dala darila v darilni vrečki nikoli za poroko, maturo, obletnice...za te priložnosti se rajši človek potrudi pa sam zavije darilo ali pa če darilo odnese v cvetličarno. Drugače pa so vrečke zelo dobrodošle za kakšne majhne malenkosti, ali pa mogoče za kakšen rojstni dan. lovebeyba

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti