Tenzijski glavobol!

mperhaj  

član od: 10.9.2004

sporočila: 207

tema odprta - 3. jan 2008 14:43 | ogledi: 18.946 | odgovori: 39

Ali ima še kdo od vas težave z hudimi glavoboli, ki niso migrenski. Mene to napada že 13 let, vzroka ne najdem, menda naj bi bil to tenzijski glavobol. Največkrat me glavobol zbudi sredi noči in traja zelo intenzivno do 3 ure. Dobila sem že zdravila vseh vrst a neuspešno, ne najdem načina, kako bi omilila to težavo. Je pa zanimivo, da se mi pojavi približno enkrat na leto in traja na dva dni približno dva meseca, takrat pa umiram, teh bolečin ne želim nobenemu. Zdaj sem v tem čudnem stanju, zato so bili prazniki čisto odveč na žalost.

Lepo se imejte Mateja

mperhaj

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. jan 2008 15:06

Moja izkušnja: - Imam od pubertete ene atipične glavobole. Podobne je imela tudi moja babica, ki je pri 73 umrla za možgansko kapjo. Jaz sem se pri kakih 33-ih, ko sem zaradi takega glavobola (pride nenadoma in zelo boli kako minuto...) skoraj zletela s ceste, pokazala na nevrološki kliniki. Kjer po tem, ko sem opisala simptome, skoraj, da mi niso rekli, da si izmišljujem. Nakar se mi je padla roleta dol in sem rekla zdravniku (ga ne bom imenovala, ni smiselno), da če mi v knjigi pokaže tekst, kjer piše, da so moji glavoboli nekaj čisto normalnega, da bom pred njim pojedla svoj karton brez polivke - v nasprotnem primeru pa, ali me pošlje na dodatne preiskave (ker lepo korektno plačujem zdrvastveno zavarovanje in imam ustavno pravico do zdravstvene oskrbe) ali pa se bova v nadaljevanju pogovarjala preko najinih odvetnikov. Človek me je preko volje poslal na CT slikanje k nekemu koncesionarju. In mi povedal, da je treba na to slikanje kar nekaj časa čakati. Ampak, glej ga zlomka, jaz sem po službeni dolžnosti poznala direktorja koncesionarja, zato sem ga poklicala zgolj z namenom, da mi povedo, na koga se naj obrnem za slikanje. Nisem nič prosila, da bi šla čez vrsto. Ampak, dobila sem termin in bila seveda naslednji dan že na slikanju pri koncesionarju. Kjer je koncesijo tolkel tudi zdravnik, ki me je prejšnji dan skorajda odslovil iz amublante! Nevrolog je ugotovil, da moram biti kar "jaka zvijerka", če se lahko v enem dnevu pojavim na slikanju in je bil neizmerno prijazen do mene, me ves čas tolažil, da ni klavstrofobično in te stvari. Slikanje je pokazalo - tako kot sem razumela, kaj naj bi pokazalo, neke kapilarne hematome v tistem delu, ki je med možgani in lobanjo (bog pomagaj, kako sem tole definirala). Nevrolog, ki me je prejšnji dan skorajda odslovil, je ves čas hvalil mojo samoiniciativnost in pravilnost, da sem opozorila na težavo, da ga ni čez preventivo in da strošek slikanja zdajle je vedno nižji od stroška zdravljenja po kapi itd itd. Predpisali so mi aspirinsko terapijo in sicer pol tablete vsak drugi dan. Moram priznati, da so se težave bistveno zmanjšale. Skratka, za zdravje se je treba potruditi, tudi tako, da se ne pustiš odgnati iz ordinacije. Vendelina jr.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

3. jan 2008 15:30

Vendelina jr., med možgani in lobanjo(kostmi) je nekaj možgansko-hrbtenjačne tekočine in so 3 možganske ovojnice. (no, zanemarila sem pokostnico). Pia mater je tista, ki je prekrvavljena (in leži na možganovini), bolj noter, v možgane pa krvne žile ne gredo. Tam so torej kapilarni prepleti in kapilarni hematomi bi torej lahko bili popokane kapilare (lasnice).

 Upam, da me katera ne bo mahnila zaradi tele skoraj napol strokovne razlage. 

rimljanka

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

3. jan 2008 16:26

Jaz bi pri casovnem vzorcu in intenzivnosti glavobola, kot ga opisuje uboga Mateja, bolj kot na tenzijski glavobol posumila na tako imenovan glavobol v rojih (cluster headache) - ce se mu pridruzujejo simptomi s strani avtonomnega zivcevja (povesena veka, solzenje, pordelo oko ali rdecica celega obraza na prizadeti strani, izcedek iz nosu), bi bil opis precej znacilen. Spada med vaskularne glavobole, tako kot migrena, se pa nekoliko drugace zdravi. Svetujem cimprejsen obisk nevrologa, splosni zdravnik ima pa do takrat kar nekaj moznosti - od Avamigrana do selektivnih antagonistov 5-HT (triptani). lp, proxima

darja-  

član od: 11.8.2007

sporočila: 567

3. jan 2008 17:05

Rimljanka ,kaj pa si po izobrazbi?!!! darja-

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

3. jan 2008 17:53

darja- je napisal/a:
Rimljanka ,kaj pa si po izobrazbi?!!! darja-

Po moje je punca botaničarka, ki pa še vedno redno obiskuje srednjo šolo.

mperhaj, nekaj bom napisala, upam, da se punce ne bodo valjale po tleh od smeha - namreč, imam tako migrenske, kot tudi zelo nenavadne glavobole - boli "po rafalih", kakor bi mi kdo v lobanjo luknjo vrtal (menda, no, ker zares mi je še nihče ni!). Kadar imam tak glavobol, mi pomaga, pa če verjameš ali ne, pritiskanje s prsti v tisti vdolbinici za ušesnimi mečicami. Pri migreni mi to ne pomaga. Zakaj pomaga, ne vem, pa tudi briga me ne - pomembno mi je samo to, da ne boli več. Poskusi, škoditi ti ne more.Pritiskaj pa z blazinicami prstov in ne z nohti.

LP

cervus Sporočilo je spremenil(a) elaphus dne 03. jan 2008 17:58:22

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

3. jan 2008 20:11

Ste že kdaj slišali zdravnika, ki bi bil kritičen do svojega kolega? Ste že kdaj srečali pravnika, ki ne bi o svojem kolegu poznal vsaj ene nesramne podrobnosti, zaradi katere se mu zdi, da je zanič pravnik ? Znano je, da se pravniki in zdravniki med sabo ne marajo. Pravniki najbrž ne bodo nikoli razumeli, kako nekdo, ki odloča o našem življenju oz. zdravljenju, napiše, da je "opazil suspektni tumor", pa ga ni zdravil, da je ugotovil "atipični dermatitis  ali atipični glavobol", s čimer je zaključil svoj postopek zdravljenja. Zato Vendy, nekako ne verjamem, da bi kak tvoj pravnik zares prestrašil kakega vrača z medicinsko diplomo.

Kako se vam zdi, ste pripravljeni plačati pravniku za opravljeno delo, pri tem pa od vas pričakuje, da mu boste navedli zakon in člen, na katerega se sklicujete, napišete še kako pripravljalno vlogo ,li pa mogoče kar pogodbo, na katero milostno pritisnejo svoje štempelj in nemilostno izstavijo račun ? Naši zdravniki počnejo prav to. Od nas zahtevajo diagnoze, predloge za postopke, mogoče celo postopek zdravljenja, sami moramo spremljati frekvence pregledov. In zato so plačani z debelo mošnjo.

Pred meseci sem bila pri mojem zdravniku, ob katerem vedno pomislim, kako lahko kolegi iz njegove predavalnice operirarjo možgani, prišijejo nazaj odtrgane prste, on pa, poleg tega, da se mu ne ljubi niti halje obleči, ob vstopu ne dvigne pogleda in tako, zroč v mizo, vpraša mene, ali pa mojo mamo, ali pa kogarkoli pač: " Kaj bote rekli?"  Že pri tem me ima, da bi mu eno primazala. Pa ni treba nobene posebne oddaje Trenja, v katerih zdravstveno osebje jokca nad agresivnimi pacienti. Resnici na ljubo, ob njegovi ignoranci, lenobi in neznanju že en čas čakam, da ga bo nekdo res osmolil.

 

Rada bi povedala, da je ta primerek, ki je v rednem roku uspel dokončati medicinsko fakulteto in je na sploh blestel v šoli, na mojo pripombo, da imam strahovite glavobole izustil. " Gospa, vi nimate nobenih glavobolov, vi si samo domišljate, da jih imate. Vaše telo je navajeno na mamilo in ga zahteva in je to videti kot glavobol." V bistvu sem ga prosila, naj mi predpiše nek analgetik, saj večino analgetikov, ki vsebujejo tudi kofein, po dolgotrajnem zdravljenju herpesa zostra ( to pa je res vrhunska bolečina), v katerem sem pokasirala odvajalni sindrom, zelo slabo prenašam. Pričakovala sem učinkovito zdravilo, ki bi odrešilo nekajdnevnega trpljenja in izgubljenega življenja. Ugotovili ste, ni hotel niti slišati o kaki pomoči,. če bi omenila kake preiskave, bi pa itaq verjetno znorel.

Tisti trenutek me glava sicer ni bolela, ampak imela sem strašno željo, da bi začela kričati, bogve, če bi potem pomislil, da mislim resno.

 

Naslednič sem prinesla s sabo izvid kirurga, ki sem ga mastno plačala kot izvedenca ( čeprav je izvedeništvo opravil v kirurški ambulanti med rednim delovnim časom, zunaj pa so stali napol mrtvi poškodovanci) in zapisal, da sem v prometni nesreči utrpela zvin vratnih vretenc itd. Porinila sem mu izvid, v katerem sem nesramno signirala diagnozo in mu, brez trohice prijaznosti zasikala, da naj si pogleda, zaradi česa si domišljam, da imam strahovite glavobole, ki izhajajo iz vratnega dela hrbtenice. Pa mislite, da je junc hotel pogledati izvid? Ne, ni, pogledal je stran, vendar sem zahtevala, da ga naj vloži v mojo dokumentacijo, da bo pri roki. ( kaj je v zdravstveni mapi, pa itaq mora vedeti. Je pa res, da bom ob prvi podobni neumnosti res naredila rudvaj).

 

Z zdravljenjem mojega grozovitega glavobola sem tako nasilno prekinila. Tiste dni mi je prijateljica podarila terapije pri bioenergetu, naprej pa je znano. Tega glavobola nimam več. Placebo efekt? Me prav malo briga, pa mi naj da placebo uradna medicina, če zna in zmore.

Nekaj dni nazaj sem imela trd vrat zaradi vnovičnega poskušanja uporabe blazine s spominom. To polnilo ima specializiran spomin, da mi otrpne vrat in mišice in me potem boli vse v gornji etaži. V DM sem si kupila neko sol proti bolečinam, ki sem si jo nasula v kopel, v Hoferju sem si kupila vrečko z blatom, ki ga segrejem in ovijem okrog vratu. Moram reči, da odleže. Vsekakor bolj kot alternativno zdravljenje mojega osebnega zdravnika, ki me je označil za hipohondra.

Ko je Elaphus omenila akrupesuro, naj omenim, da je na glavi, na temenu en vdolbina, kjer pritisneš in bolečina čudežno poneha. Škoda, da samo za čas pristiska.

 

Še ena zadeva je, ki me jezi prav toliko kot moj dohtar. Pripombe osebkov, ki pripovedujejo o svojih strašnih glavobolih, ki trajajo leta in nikoli ne vzamejo tablete, ker potrpijo , o dr. Bručanu, ki bi vse migrene zdravil s kavo in limono, in o kakem primerku, ki bi migreno, s katero imam dololetno razmerje ,zdravil z Lekadolom. Ja, mogoče s celim tovornjakom Lekadola, če te zbije, bolečin ne čutiš več.

 

Vendy, nekaj pa mi ne štima. Lady kot si ti pa ja zna poiskati pot, da se naroči na specialistično slikanje in za ta postopek ne potrebuje asistence direktorja koncesionarja..  Mogoče pa je le bil glavobol prehud,ti  lisica !

 

 

F r i n a

lesnik  

član od: 9.10.2006

sporočila: 294

3. jan 2008 20:51

Frina..... zamenjaj dohtarja, no, če je tak bedak. lesnik

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

3. jan 2008 22:45

Vsakic, ko preberem pisanje, podobno Frininemu, se pocutim priblizno tako kot vaska prostitutka pri nedeljski masi, medtem ko njen najzvestejsi klient rohni s priznice proti grehu. Ampak smiljenje samemu sebi nikamor ne pripelje, kot nam kaze primer trenutnega PMja. Namesto tega bom raje povedala en vic. Mujo na gradbiscu zabija zeblje v deske in se pri vsakem 10. udarcu tako udari po palcu, da kar zatuli od bolecine. Preddelavec ga nazadnje nadere "A ne mores malo bolj paziti?" "Najbrz bi lahko," se strinja Mujo, "ampak ceprav me svinjsko boli takrat, ko se mahnem po prstu, je toliko bolj lustno takrat, ko se ne." Skratka, Frina, ce je kdo s svojim dohtarjem tako zelo nezadovoljen, pa vseeno se naprej zahaja k njemu, to kaze na neke vrste mazohizem. Vabim te tudi, da se mi pridruzis pri naslednjem dezurstvu, seveda vkljucno z obema delovnikoma, pred njim in po njem, pa se delez debele mosnje za tistih 32 ur ti z veseljem odstopim. Mogoce bos od takrat naprej na te zadeve gledala kako drugace. lp, proxima

Tatjana  

član od: 10.4.2002

sporočila: 301

3. jan 2008 23:31

Proxima, ves čas sem mislila, da je ta moj glavobol enkrat ali dvakrat letno migrena, pa je točno to, kar si opisala zgoraj: "glavobol v rojih" z vsemi naštetimi znaki in slabostjo. Mi prosim lahko svetuješ, kaj lahko sama storim, ko se pojavi, preden obiščem zdravnika? Tatjana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti