Pravljica na rtv-ju namesto risanke v tem predbožičnem času

tema je zaklenjena

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

26. dec 2007 12:21

Nisem verna, tudi nihče v družini ne hodi v cerkev. Imam pa katoliško vzgojo in svobodno odločitev.

Prepričana sem, da spadajo biblijske zgodbe v splošno izobrazbo posameznika. Otrokom je zgodba o Noetovi barki prav tako zanimiva kot zgodba o Nodiju. Samo odsrasli smo tisti, ki jih porivamo na skrajni rob.

Pri nas je bil Božič vselej praznik, ker je imela mama na predvečer Božiča god, saj je imela dva rojstna dneva v decembru, pa je bila to dobra rešitev.

Vedno smo imeli tudi smreko in ne dovolim, da kdo zdaj razglaša, da je bilo to prepovedano.

Darove, skromne je nosil Miklavž, odkar smo odrasli, pa so isti večer pod dreveščkom.

Babica je mami za god podarila prve jaslice in smo imeli samo položene, pred leti pa sem v dar dobila glinaste, nepobarvane jaslice , ki jih je izdelal lončar, po poklicu etnolog in zgodovinar. Od takrat jih tudi postavljamo z vso opremo ( mah, hiške, potka).

 

Osebno sem prepričana, da se mi zdi postavljanje živalskega vrta v smislu jaslic, neokusna zadeva. Tako predstavitev lahko postavimo kadarkoli v letu, prav na Božič, pa bi presneto premislila o negativni sporčilnosti.

Iz izkušenj vem, da otroci odlično razumejo božično zgodbo, ne glede na to, ali imajo katoliško vzgojo. Mislim, da je veliko bolj vprašljiv velikonočni zajec, ki je v naših krajih precej tuj, pa ga vendarle prevzemajo tudi starši otrok, ki se jim zdijo jaslice nesprejemljive.

Mnogih običajev v mojem otroštvu ni bilo, pa vendar jih zdaj sprejemam kot del dogajanja in prijetnih trenutkov. Tak je recimo adventni venček, venček na vratih in nenazadje tudi jaslice, ki jih nismo imeli, ko sem bila otrok. Vse, kar nam življenje naredi prijazno, je vredno posnemati.

In se izogniti komercializaciji vsiljenih praznikov ( Valentinovo, Noč čarovnic). Oba praznika sta sicer vsiljena z zahoda, pa če komu to kaj pomeni, naj ga obeleži.

Vsi prazniki so simbol zdrževanja in približevanja, družine, prijateljev. In tako bi najbrž morali gledati.

Poskusite otrokom povedati kako antično zgodbo, pa boste videli, kako otroci dojemajo svet pripovedi.

 

PS Pred časom sem prebrala, da pri nas  šele po letu 1960 praznujemo Abrahama. Menda piše v Bibliji, da so rekli Abrahamu: " Šele 50 let si star, pa si že videl gospoda!"

Ali se komu zdi, da ima praznovanje Abrahama kako povezavo z Biblijo ?

 

 

 

 

F r i n a

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

26. dec 2007 13:10

Hm, se strinjam, da spada poznavanje biblije v splošno izobrazbo, vendar me je ines kar dobro razumela - tudi poznavanje drugih praznikov in običajev je dobro poznati in prav tako spada v splošno izobrazbo. jasno je, da bo v pretežno katoliški državi več časa tudi na RTV namenjeno tem praznikom kot drugim, vendar bi po moje morali biti obeleženi tudi drugi. Če jaz verjamem v naravo in bi si naredila tako sceno doma, ne vem, zakaj bi to koga lahko užalilo - saj mene tudi vaše jaslice nič ne motijo! Če nekoga to moti, pomeni, da ne spoštuje moje svobodne odločitve - ne vem, zakaj bi to imelo kakršnokoli negativno sporočilo... (Sicer bi jih postavila na 21., ker je to meni najbolj logičen praznik - ko se dan končno začne daljšati, zato tudi takrat vedno spečem julovo deblo). Smrekico smo vedno imeli, ne vem, da se je kdaj ne bi smelo imet, sploh pa to ni krščanska pogruntavščina, ampak izhaja še iz poganskih časov, ravno tako zajec in čarovnice na noč čarovnic. Vedno smo imeli smrečko, vedno nam je nosil spomladi zajček, prav tako smo barvali pirhe in na noč čarovnic izdolbli bučo, odkar pomnim, pa nihče ni veren in ni noben od teh običajev imel nič opraviti z biblijo, saj so bili vsi na našem območju prisotni že prej (Keltska in Germanska veroavnja). Kar se mene tiče, vzameš to, kar se ti zdi lepo in izpustiš tisto, kar se ti zdi narobe ali ti pač ne paše v tvoje praznovanje. Zakaj bi na praznike posiljeval sebe ali svoje ljube z nečim, kar vam ni všeč? In zakaj ne bi imel nečesa, kar ti je všeč? Zaradi principov ljudi, ki se jim zdi tvoje mišljenje napačno? Če se komu kak praznik zdi skomercializiran ali če uživa v komercializaciji, zaradi mene, naj, kaj mi pa to hudega naredi? Jaz lahko imam še vedno najbolj intimen praznik, ki mi ga nihče ne more vzeti, razen če pač moj ljubi ravno takrat dela... Potem ga pač prestavim za kak dan:) Praznujemo praznike, ki jih nihče drug in tiste, ki jih vsi, samo na svoj način. To ne bi smelo nikogar motiti, ker nobenemu s tem ne vsiljujemo svojega načina praznovanja. Kaj imam pa doma postavljeno, je pa moj problem, če to ni hrupno, da bi motilo sosede ali bi kakorkoli komu neposredno škodilo. Pa mu ne;) Veri

plopsa  

član od: 28.11.2006

sporočila: 441

26. dec 2007 14:57

prav zanimivo bi bilo razumeti in doumeti misli vseh ljudi, zakaj taka strpnost ali nestrpnost, saj nihče nikogar ni na kolena postavil pod prisilo(v današnjem času) in rekel sedaj pa moli dokler te ne zmanjka,...... jaz osebno sem izbrala krščansko vero kot odrasla(katehumen) in v njej prejmam samo uteho in nič slabega! nikogar pa ne posiljujem s svojo vero npr. na božični večer sva z možem gostila še dve družini, ki ravno tako kot mi živijo daleč od svoje družine v slo. in ko je prišel čas molitve pred večerjo sva z možem v miru zmolila in nihče naju ni čudno gledal ali zaničeval, je pač nekaj kar sprejmeš ali ne! p.s. moja dva fantka imata otroško sveto pismo iz katerega včasih preberomo kakšno zgodbo ampak večino samo za praznike kar jima to pomaga razumeti kaj se dogaja, naj še povem da je knjiga lepo ilustrirana in jo starejši rad včasih prelistava kar tako. p.s.2 jaslic pa nimamo postavljenih, ker je tamali še malo premajhen in v izogib zadušitvi,..... plopsa Sporočilo je spremenil(a) plopsa dne 26. dec 2007 14:59:03

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

26. dec 2007 15:43

Veri, pa ja nisi v poznih najstniških letih za silvestrovo doma praznovala s starši??? Mislim, da se na silvestrovo poveselimo s prijatelji, božič pa je predvsem družinski praznik, ostanemo doma, morda odidemo k staršem, sestri, bratu. veverica

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

26. dec 2007 16:28

veverica je napisal/a:
Veri, pa ja nisi v poznih najstniških letih za silvestrovo doma praznovala s starši??? veverica

 

Evo, malo pred srečanjem z Abrahamom se bom začela metati na zobe, ker sem v poznih najstniških letih za silvestrovo doma praznovala s starši. Pardon, ne s starši, ampak s staro mamo in z deset let mlajšo sestro, ki sva jo ob polnoči (če je bila pa zaspana, pa že prej) fliknili v posteljo, ko smo prej nazdravile z gostim sokom, nato pa obvezno čakale na film ob dveh zjutraj in se neznansko smejali ob pripombah stare mame. še zdaj se rada spomnim na takratna praznovanja novega leta, na, zdaj pa vidim, da sem samo cajt zapravljala in se v bistvu imela slabo, ker se nisem poveselila s prijatelji.

LP

cervus

ines  

član od: 30.11.2004

sporočila: 91

26. dec 2007 18:33

Elaphus... dve sva, ki sva nekaj zamudili v otroštvu... Tudi jaz sem se v poznih najstniških letih vedno, pa kako leto tudi na faksu pa kasneje in celo še predlanskim, prvi del silvestrovega večera preživela z družino, po slovesni večerji pa sem se dobila s prijatelji in pri katerem od njih, ki je bil sam doma in je tam priredil zabavo, pričakala polnoč. Tako so želeli moji starši, toda moram reči, da mi je bilo prav všeč, ker se je pri nas na večerji zbralo več ljudi (stari starši, znanci) in je bila vedno zelo dobra in posebna vecerja. Po njej pa smo s prijatelji bolj glodali junk food sendvičke, čips in smokije, nekateri pa so se napijali, tod kaj hočemo - prijatelji so pač prijatelji in tudi to je pač doživetje. ines

Levinjav  

član od: 15.11.2005

sporočila: 447

26. dec 2007 20:21

v izogib prepirom, prosim Jerneja, da se ta tema prosim zaklene. Moj namen definitivno ni bil v tem, da bi s komerkoli polemizirala ali bila nestrpna. Lepe praznike in smejte se in lepo se imejte. Levinjav

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti