Sarajevo

Petrca_5  

član od: 28.8.2006

sporočila: 135

tema odprta - 18. dec 2007 21:39 | ogledi: 25.197 | odgovori: 21

Me zanima, če je bil že kdo za novo leto v Sarajevu? Rada bi predvsem dobila informacije o dobri (in poceni;) hrani, ter še posebno seveda krajih za žur.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. dec 2007 12:39

 

Dobra in poceni hrana - čevabžinice in burekdžinice na Baščaršiji. Včasih je bila tudi restavracija Moriča Han, na začetku Baščaršije, dandanašnji ne vem, kako je s to restavracijo.

 

Za dobro žurko je v Sarajevu, ob bazenih na Bentbaših, pod hotelom Saray, blizu slovenskega veleposlaništva, en prostor, v katerem je non stop živa muzika, čaga pa do jutra. Hrana solidna, poceni, dobiš tudi alkohol (ki ga v čevabdžinicah in burekdžinicah ni), predvsem je pa res njihova zabavljaška scena (plešejo vsi povprek, med mizami, na skupnem plesišču, ob mizah in tudi po stolih in mizah, če tako nanese....). Je pa to velik prostor, kakih 200 ljudi gre noter, če ne več.

 

Več pa ne vem. Mi smo na poti iz mesta zvečer vedno tam obtičali....Mamamia

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. dec 2007 13:16

Moriča Han je totalna katastrofa, ampak je zraslo vrsto novih, tako da ni frke. V Sarajevu je fascinantno predvsem to, da sta tam doma vzhod in zahod. Tam lepo v slaščičarni dobiš rogljiček s kapučinom zjutraj, popoldne pa baklavo in kafo (pa je isti lokal) in oboje je korektno narejeno. V tej isti slaščičarni ti bo natakar poplesaval na zadnji Timberlakov komad in enako dobro ob mrmral na sevdah. Se je v Sarajevu odprlo kar nekaj restavracij, kjer se reinterpretira bosanska hrana (tista restavracija na ljubljanskem Bežigradu, tam se bo treba še precej naučiti). Samo sem pozabila, kako se jim reče: ena je vis-a-vis Skenderije (na isti strani Miljacke kot Skenderija), zelo dober punkt je blizu trga Dijece Sarajeva in trgovine Swarovski, pa seveda kultna Inat Kuća nasproti knjižice v obnavljanju. Žur v Sarajevu? V bistvu kjerkoli. Tam se ljudje rodijo s smislom za humor in to duhovitost kolikor toliko senzibilno oko in uho ujame. Oni že iz natakanja guiness piva v kozarec naredijo toliko komentarjev in štosov in potem če gost respondira, ga hitro povabijo še na kakšno zabavo. Potem je kultni pub vis-a-vis narodnega gledališča (če imaš v memoriji fotke iz Sarajevo film festival-a, to je tam, kjer položijo red carpet). Potem je kultni teater 55 in lokacije tam okoli (to je pred Vječno vatro) - kupite karte za predstave, pa boste videli.... Sarajevo je predvsem zelo multikulturno, zelo kozmopolitsko in predvsem zelo urbano mesto. To kaže vsak dan v različnih podobah - ne pa pričakovati, da je tam kar nek malo razvraten orient, kjer vse bejbe migajo s trebuhi - tega ni. Ampak, sve u svemu, ugotavljam, da se večina Slovencev nekako ne zna iti turizma - ljudje bi se naložili na bus in potem kot ovce sledili vodniku in potem mislili, da so ukapirali...) Tako se ne dela. Prideš v neko mesto (je fino, če imaš že kakšen zemljevid, ki ga kupiš že doma), poiščeš na recepciji vodnik po dnevnih dogodkih v mestu - to je v vsakem hotelu. Vprašaš receptorja, kam se splača iti in kam oni hodijo ven. In tako dobiš prave naslove. Pa še receptorji ti najdejo karte za razprodane stvari. V Sarajevu ta princip zelo deluje. Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. dec 2007 13:51

In mesto je bilo od nekdaj takšno, sicer ne bi imeli Indexov in Pimpeka, Kemala Montena, Gorana Bregovića, Mirze Delibašiča (poeta med košarkarji, na pogreb mu je prišel sam predsednik madridskega Reala), Abdulaha Sidrana in še koga iz plejade neverjetno duhovitih ljudi, ki jim duha in neverejtno obešenjaškega humorja ni mogli uničiti nič. Niti vojna ne.

 

Vidim, Vendy, da smo dobro naredili, da nismo šli v Morčo Han. Pred 20 in več leti paje bilo tam super, prava bosanska hrana, stregli in kuhali so zaporniki, vodje osebja so bili pazniki....Al se nekad dobro jelo...

 

V Sarajevo pa definitivno ne z agencijo, razen da te samo peljejo tja in nazaj...

 

ma danes imam nek nostalgičen dan... 

Mamamia

 

+

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. dec 2007 14:09

Saše Losića, Đurota, Zdravka Čolića, Safet Zec (slikar), Ljiljane Molnar Talajić, Hanke Paldum, Gertrude Munetić, Jasmile Zganić (režiserka Grbavice) Danisa Tanovića (Ničija zemlja)....nadaljujem tam, kjer je darling mamamia nehala.... Iva Andrića so si itak prisvojili vsi....no, ja definition of the Nobel prize, kot pravijo. Aja, darling, a si gledala Glumac je glumac je glumac ali pa Cabaret Cabarei Cabareis? Petrca_5, če slučajno ne štekaš pogovora z mamamio, se ne sekiraj, sva ti našteli precej iztočnic za poguglat. Fino se mejte. Vendelina jr.

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

19. dec 2007 14:39

Sarjaevo je zakon! Tam na tistih bazenih pa je dobro rezervirat prostor, ne spustijo notri (no, kakšen everček tudi tista vrata odpre), ko se nafila. Je pa super...so nekaj moški modrovali, da imajo menda tiste plesačice kakšno vretence več, kot ostale ženske... Ognjič

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. dec 2007 15:34

Ja, Vendy, ti si malo mlajša od mene in imaš seveda vse te mlajše še bolj naštudirane...

 

Sem samo čakala, da se Ognjič oglasi....

 

Kako je že pel Kemal Monteno? Najprej Nije htjela, potem pa Sarajevo, ljubavi moja...

 

Pa Sead memić Vajta: Aj kolika je, Jahorina planina....

 

Petrca, Sarajevo ti je definitvno dobra izbira. Pa če se samo sprehodiš po ulicah. In tam imaš na kupu džamijo, sinagogo, pravoslavno in katoliško cerkev, ne vem če je vsega skupaj 300 metrov zračne črte od enega do drugega hrama. Zanimiv obhod, verjemi.

Mamamia

 

 

 

 

mamamia

Petrca_5  

član od: 28.8.2006

sporočila: 135

19. dec 2007 18:26

Vendelina jr. in mamamia, hvala!! Mi bodo teli podatki prav prišli. Itak, da ne z agencijo. Tokrat bo kar vlak in hostel. :))

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

19. dec 2007 19:24

Petrca če greš v Sarajevo moraš it obvezno v čevapđinico Željo....ko boš lutala po uličicah Baščaršije ga boš gotovo našla... Že dve leti hodimo za novo leto na Jahorino in je super že zato ker so Bosanci super ljudje...prijazni, vedno pripravljeni pomagat in tudi njihovi žuri so super !! Če ti uspe dobit prostor v hostlu Ljubičica, pa sploh fajn, ker je v centru in boš v središču dogajanja! Letos žal ne grem, zato pozdravi moje Sarajevo...sem prav zaljubljena vanj lp saš

Petrca_5  

član od: 28.8.2006

sporočila: 135

19. dec 2007 21:13

spagon, ti pozdravim Sarajevo. Ljubičica je bil pa žal že zaseden.... Sem pa slišala zanj, da je med najbolj priljubljenimi. Komaj čakam, da vidim to mesto!! Kaj pa šoping, se kaj pametnega da dobit?

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

19. dec 2007 21:27

In polno optimizma, tega je res obilo tam. Kljub temu, kar so preživeli...........(ali ravno zato, ker so)  Joj, kako je Mostar drugačen, za zjokat. rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti