Limona

metoda  

član od: 1.10.2007

sporočila: 55

tema odprta - 14. dec 2007 8:48 | ogledi: 12.229 | odgovori: 9

Prosim pomagajte mi rešiti mojo limono,odpadli so ji čisto vsi listi,plodovi...Limonovec sem oktobra dala v garažo,tedaj so začeli odpadati listi ,kupila sem MEDICOPLANT ter že 2 krat zalila z njim čisto nič ne pomaga,kaj mislite ali lahko sedaj limono presadim ,limona je stara 3 leta.L.P.

Že vnaprej vam hvala.

metoda

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

14. dec 2007 9:16

Tudi limona rabi svetlobo. Karkoli boš naredila ne bo nič pomagalo, če imaš možnost, jo prestavi, če je garaža temna in zalivaj jo enkrat na teden, marca bo ponovno pognala.

lp

Anamarija

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

14. dec 2007 10:02

Ali prejšnja leta nisi imela težav,če jo imaš že tri leta.Kako si jo prezimila prejšnja leta?Če si jo imela poleti kje na prostem,so se ti v zemlji zaredili raznorazni neprijazni obiskovalci.Pri meni je bilo v zemlji mnoooogo zalege majskega hrošča.Mogoče je res najbolje,da jo presadiš,listi do pomladi najverjetneje ne bodo zrasli,ker bo potrebovala čas,da si opomore.Zanima me pa še,kakšno limono imaš,da če je stara tri leta in so ji že odpadli plodovi.Jaz jo imam že kar nekaj let,pa plodov do petih let sploh ni bilo.Uporabljaj pa čim manj kemičnih sredstev,saj imaš limono verjetno za uporabo v gospodinjstvu.Poglej še če imaš mogoče kaparja,tudi tega lahko očistiš ročno.Je res malo nagravžno ko tole rečeš,vendar daš gor rokovice pa gre. anaeva

krokodilček  

član od: 6.10.2007

sporočila: 144

14. dec 2007 10:07

glede limone sem že enkrat odgovarjala na enem od naših forumov-kot se še spomnim, mi je mož povedal, da so citrusi občutljivi na menjavo prostora in morajo imeti podobne pogoje za prezimovanje kot jih imajo ko cvetijo in poganjajo plodove se pravi:če je čez leto na sončni in zaveterni legi mora biti tudi pozimi, če je v senci pa na temnejšem......obvezno je zračenje spomladi, ko jo boš dala ven kupi gnojilo, pognoji in jo pošpricaj-vprašaj v agrariji krokodilček

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

14. dec 2007 12:00

Jaz sem imela lani težave s komqatom. Bolj slabo bi se končalo, če nebi šla na Rudnik Kalio. Kljub moji natančni razlagi so želeli videt kak del rastline. Šla sem domov in jim odnesla suh list in del posušene vejice. Mleli so in gledali s povečevalom in ugotovili, da je zelo bolan. Dali so mi zdravilo in natančne napotke. Storila sem kot mi je bilo naročeno in na srečo je oživel. Čez poletje se je zelo lepo obrastel, naredil zopet lepo krošnjo, pa čeprav sta mu ostali samo še dve oskubljeno-štrleči veji. Torej, ne odlašaj, pojdi takoj po pomoč. lp Vesna

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

30. apr 2012 7:10

Bom kar tule nadaljevala, da ne bi odpirala nove teme.

Porezala sem limono, ker je imela limone le na koncu vej, vmes pa ni listov in je rastlina dobesedno gola.

V upanju, da bo pognala nove  listke in se  tako okrepila Zdaj imam kakih 20 zelenih limon, ki so bile na rastlini od oktobra dalje, vedno enako zelene, niti ena se ni obarvala v rumeno.

Se da kaj ukreniti, da se  vsaj malo obarvajo? Nekje sem brala, da se jih zavije v papir,  spet nekje da se dajo med drugo sadje, da umetno dozorijo ? Je kaj na tem? Ali je bistveno, da postanejo rumeni, ali nekateri ostanejo vedno zeleni?

 

Kotarca

vijolicarumena  

član od: 30.11.2010

sporočila: 11

30. apr 2012 8:22

Glede na tvoj nick predvidevam od kje si doma. Če limon pozimi nima ustrezne klime včasih odvrže liste (najbrž mu je bilo pretoplo),ki pa nato ponovno  zrastejo (čez poletje, ko ga damo na prosto). Limoni pa v teh krajih (mislim, da si iz okolice Breginja) rabijo kar dve leti, da dozorijo,  zato se nič ne sekiraj, če bodo še malo zeleni. Ko bo prišel njihov čas se bodo obarvali rumeno, pa to še ne pomeni, da so zreli. Ko dozorijo ti ob dotiku preprosto ostanejo v roki.  Klima pač ni na njihovi strani ;)

vijolicarumena

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

30. apr 2012 10:18

Hvala, vijolicarumena.

Nisem iz Breginja, imam pa res korenine v Breginjskem kotu.. Moji stari starši so bili "Kotarji", lepi kraji so tam, prijetni ljudje., da o Nadiži ne govorim.

Limona je imela gole veje, ko je bila lani spomladi kupljena,  v vrtnariji so zagotovili, da se bo olistala, pa  ni bilo nič od tega. Ker je bila prepolna limon, smo jo  vseeno kupili.

Kaj pa tiste limone, takisto zelene, ki sem jih porezala,  je  kaka verjetnost, da porumenijo, ali jih vseeno lahko porabim? Soka imajo malo, lupina pa krasno diši.

Kotarca

vijolicarumena  

član od: 30.11.2010

sporočila: 11

30. apr 2012 12:17

Tudi mi smo eno leto imeli limono prepolno limon, brez enega samega zelenega listka (je čez zimo vse odvrgla, ker je bila v garaži in ji je bilo pretoplo). Vsi so jo občudovali in se čudili koliko sadežev imama. Čez poletje je lepo ozelenela. Sadeži pa so tudi počasi dozoreli.

Sama nisem nikoli uporabljala zelenih, morda take napol zrele malo zelene malo rumene, vendar dokler niso dozoreli niso imeli veliko soka.

 

vijolicarumena

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

1. maj 2012 9:40

Tudi naša limona je pozimi odvrgla večino listov, obdržala pa je vse plodove. Sedaj ima že ogromno nastavkov za cvetove, listja posebej veliko še ni pognala. Upam, da bo počasi tudi te. Nikoli nisem  sigurna koliko jo zalivati in s čim jo hraniti, zato prosim za kakšen tovrsten nasvet.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti